Neokusno: Pločevinka Coca-Cole za 13 evrov

Luksuzni otok Ibiza privablja veliko Slovencev. Zelo bogatih, saj so cene tam skoraj neprebavljive. In še rastejo...
Fotografija: Za 6-dnevno potovanje, ki ga organizira Black Tomato, je treba odšteti slabih 8.000 evrih na osebo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za 6-dnevno potovanje, ki ga organizira Black Tomato, je treba odšteti slabih 8.000 evrih na osebo. FOTO: Shutterstock

Na kratko lahko zapišemo misel prenekaterega turista, ki se je soočil z oderuško cenovno politiko, ki ni več odraz inflacije, ampak dobesedno odraz "vojnega oziroma kriznega dobičkarstva". Cene so postale neokusne. in pika. POglejmo primer iz Španije.

Veliko Slovencev si Španijo, in tudi španski otok zabave Ibizo, izbere za počitniško destinacijo.

Zato poglejmo nekaj primerov iz vroče Španije:

  1. Obmorska restavracija zaračuna 30 evrov (30 dolarjev) za burger.
  2. Velik ležalnik v prestižnem klubu na plaži lahko avgusta stane 500 evrov.
  3. In miza v "VIP" nočnem klubu je lahko na tisoče evrov.

Ne gremo v Španijo, vsaj na Ibizo ne

Čeprav Španija na splošno velja za cenovno ugodno popotniško destinacijo, je španski otok Ibiza že dolgo znan kot kraj za visoko življenje.

biza že desetletja privablja ikonična imena v glasbeni industriji in ustvarja elitno in ekstravagantno zabavno sceno. Foto: Shutterstock
biza že desetletja privablja ikonična imena v glasbeni industriji in ustvarja elitno in ekstravagantno zabavno sceno. Foto: Shutterstock
"Cena je neumna," je v elektronskem sporočilu za CNBC dejal Ben Pundole, svetovalec za luksuzne hotele in dolgoletni obiskovalec Ibize.

"Po 23 letih življenja  v New Yorku ga lahko primerjam le s Hamptonsi na vrhuncu sezone." Kljub temu obiskovalci Ibize z veseljem zapravljajo veliko, je dejal Pundole. "Ibiza je zelo draga, vedno je bila draga," je dejal. "Toda ljudje so pripravljeni plačati."

Cene še kar rastejo

Medtem ko je hipije Ibiza privlačila zaradi govoric o "magnetnih" vibracijah v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, je verjetno britansko-avstralski Tony Pike tisti, ki je otok postavil na zemljevid, ko je leta 1980 odprl hotel Pikes, zdaj znan kot Pikes Ibiza.

Hotel je 500 let staro posestvo v hribih spremenil v zatočišče za zabave.

image_alt
To so najlepše plaže na svetu

Pikeovi bogati in slavni prijatelji, kot so Freddie Mercury, George Michael in Kylie Minogue, so bivali v hotelu - in še vedno je kraj, ki privablja množice v svoje sobe, restavracijo in na plesišče.

V zadnjih letih smo videli več svetovnih voditeljev na področju luksuznega gostoljubja, ki se odpirajo na Ibizi, kar ji daje status svetovnega razreda, ki lahko obvlada visoke cene. FOTO: REUTERS/Nacho Doce
V zadnjih letih smo videli več svetovnih voditeljev na področju luksuznega gostoljubja, ki se odpirajo na Ibizi, kar ji daje status svetovnega razreda, ki lahko obvlada visoke cene. FOTO: REUTERS/Nacho Doce
V 80. letih prejšnjega stoletja so se pojavili tudi klubi, kot so Amnesia, Space (zdaj dom Hi Ibiza) in Pacha, pri čemer slednji trenutno zaračunava 13 evrov za običajno pločevinko Coca-Cole.

Od takrat se je odprlo več klubov, vključno z Ushuaio, ki ga je Mednarodno združenje nočnega življenja leta 2019 razglasilo za tretji najboljši klub na svetu.

Uveljavljen glamur

Sloves Ibize kot vrhunske destinacije se je razvijal v nekaj desetletjih, je povedala Carolyn Addison, vodja izdelkov pri specialistu za luksuzna potovanja Black Tomato.

»Ima tako … uveljavljen glamur. Torej je veliko ponudbe, ki je draga,« je povedala za CNBC.

"Hipiji iz 60ih let prejšnjega stoletja so zdaj postali starejši, bogatejši, slavni ljudje, ki si lahko privoščijo podoživljati mladost, četudi to stane že skoraj neokusno veliko denarja.

Recimo 6-dnevno potovanje, ki ga organizira Black Tomato, se začne pri približno slabih 8.000 evrih na osebo, in vključuje  namestitev, zajtrk, in enodnevni zasebni najem jahte (cena ne vključuje plovbe na želene destinacije).

Znani hoteli Ibize nesramno dragi

Six Senses Ibiza je luksuzni hotel, ki je že junija napovedal dodajanje 19 zasebnih rezidenc..

Dvorci stanejo okoli 16.000 evrov na noč poleti, gostom je na voljo spa, otroški klub in dnevne aktivnosti, kot sta vožnja s kajakom in skakanje s pečine. Vsak ima "Guest Experience Maker", ki lahko organizira vstop v nočni klub in izlete z ladjo.

Letos je novost pri Six Senses tudi Beach Caves, prizorišče z restavracijo, prostorom z živo glasbo, snemalnim studiem in šestimi apartmaji z zelo velikimi posteljami, blizu mesta Portinatx na severni obali Ibize.

Turistični delavci na Ibizi in gostje opisujejo ta balearski otok kot območje o"drugačnega  vzdušja", kjer je nenavadno, mistično, prav tako hedonistično in tako boemsko.

Za apartma je v povprečju treba odšeteti okoli 1565 evrov na noč.

Luksuzne zahteve

Na vprašanje, zakaj je Ibiza tako draga, mnogi ponudniki turistični storitev na Ibizi odgovarjajo, da je otok priljubljen pri popotnikih višjega cenovnega razreda, ki želijo kombinacijo "čudovite pokrajine, visokokakovostnih restavracij in barov, elegantnih nakupovalnih izkušenj in živahnega nočnega življenja."

Zagotavlja tudi čudovite predele, kjer lahko gostje najdejo mirne kotičke, da pobegnejo pred množico.

"Za ljudi, ki iščejo te izkušnje, predstavlja vrednost za denar,  saj je otok  sposoben vzpostaviti ravnotežje med pristnim, boho šarmom in vrhunsko ponudbo, priljubljeno med VIP osebami in bogatimi popotniki," je povedala Carolyn Addison, vodja za luksuzna potovanja agencije  Black Tomato za CNBC.

Ibiza že desetletja privablja ikonična imena v glasbeni industriji in ustvarja elitno in ekstravagantno zabavno sceno.

V zadnjih letih smo videli več svetovnih voditeljev na področju luksuznega gostoljubja, ki se odpirajo na Ibizi, kar ji daje status svetovnega razreda, ki lahko obvlada visoke cene,« je dodala Addisonova.

image_alt
Generacija Y je kriva za grozljivo visoko inflacijo

Več iz rubrike