Nasini nenavadni izumi, ki izboljšujejo življenje na Zemlji

Iznajdljivost ameriške vesoljske agencije je pripeljala do številnih stranskih produktov, od futurističnih 'pametnih kmetij' do ognjevarnih gasilskih oblek.
Fotografija: Znanstveniki v vesoljskem središču Kennedy skrbijo za pridelke. Foto: NASA
Odpri galerijo
Znanstveniki v vesoljskem središču Kennedy skrbijo za pridelke. Foto: NASA

Nacionalna zrakoplovna in vesoljska uprava (NASA) že več kot 50 let izumlja koncepte, programsko opremo, materiale in opremo za izvajanje svojih nalog v vesolju. Toda ko je ameriški kongres leta 1958 ustanovil vesoljski program, je od njega zahteval, da razvija tehnologijo, ki bi lahko koristila tudi ljudem na Zemlji. To je privedlo do številnih revolucionarnih inovacij v vsakdanjem življenju, za katere mnogi morda sploh ne vedo, da jih je izumila Nasa. V nadaljevanju si bomo pogledali nekatere izmed njih.

Vertikalno pametno kmetovanje

Zaradi pomanjkanja zelenih površin v New Yorku je to nenavadno okolje za kmetovanje, vendar je industrija, kot rastlina, ki zraste iz razpoke na pločniku, našla neobičajne kraje, kjer uspeva, navaja spletna stran Mashable. Pridelovalci maksimalno izkoriščajo svoje visoke navpične nepremičnine in pridelke zlagajo na kupe, da bi zasedli manj prostora in vode.

image_alt
Infarm: Prva evropska vertikalna kmetija, ki je postala samorog

Nasa je bila pionirka sistema, ki se ga poslužujejo mnogi prebivalci gosto naseljenih urbanih območij in je znan kot vertikalno kmetovanje. Morda je koga presenetilo, da je ameriška vesoljska agencija vodilna pri takšnih metodah gojenja pridelkov, vendar le-ta raziskuje, kako nahraniti astronavte v vesolju in jih oskrbeti s kisikom.

Kennedyjev vesoljski center v Cape Canaveralu na Floridi, ZDA, 28. februar 2022. Foto: Chandan Khanna / AFP 
Kennedyjev vesoljski center v Cape Canaveralu na Floridi, ZDA, 28. februar 2022. Foto: Chandan Khanna / AFP 
Newyorško podjetje Bowery Farming je eno izmed podjetij, ki za pridelavo solate uporablja isti podatkovno gnan model kot Nasa. »Pametne kmetije« podjetja Bowery, ki se skrivajo v praznih skladiščih, oskrbujejo trgovine z živili in restavracije po vsem mestu, navaja Mashable. Podjetje ima v svojih objektih okoljske senzorje in kamere, pri gojenju pridelkov pa uporablja metode strojnega učenja. Tako kot se lahko človek nauči prepoznati ožganino, porjavelost na robovih listov solate, se lahko tega naučijo tudi računalniki.

»Sliši se kot visoka tehnologija in malo znanstvena fantastika - in to tudi je,« je dejal Dan Lockney, ki vodi program vesoljske agencije za prenos tehnologije. To je urad, ki se osredotoča na komercializacijo izumov agencije. Bowery je sicer eno izmed podjetij, predstavljenih v letnem poročilu Spinoff 2022, ki se objavlja od leta 1976, da bi poudarilo nekatere komercializirane izume ameriške vesoljske agencije.

Večinoma brezplačni izumi

Nasa vsako leto sicer razvije od 1600 do 1800 novih tehnologij. Približno tretjino predstavlja programska oprema, ki je javnosti na voljo brezplačno, saj zvezna vlada nima avtorskih pravic. Za strojno opremo izda Nasa licenco za patente za približno 2500 do 10.000 dolarjev vnaprej. »Vesoljskega teleskopa ni možno kupiti v trgovini, prav tako ni mogoče kupiti vesoljske obleke v veleblagovnici,« je dejal Lockney in dodal: »Vse to moramo izdelati sami.«

image_alt
Nasa s pomočjo grafov znanja išče talente

Ko je kongres leta 1958 ustanovil vesoljski program, je od agencije namreč zahteval, da razvija tehnologijo, ki bi lahko koristila tudi ljudem na Zemlji, kar je privedlo do številnih inovacij v vsakdanjem življenju.  

Ko je pandemija covida-19 obremenila bolnišnice, so inženirji vesoljske agencije v malo več kot mesecu dni izumili nov visokotlačni ventilator z manj kot 100 deli. Nobeden od teh delov še ni bil vključen v dobavnih verigah za obstoječe modele ventilatorjev. Nova naprava je bila patentirana, nato pa je Nasa svetu brezplačno razdelila licence.

Gasilci, Kijev, Ukrajina, 26. februar 2022. Foto: Gleb Garanich / Reuters
Gasilci, Kijev, Ukrajina, 26. februar 2022. Foto: Gleb Garanich / Reuters

Približno 130 zaposlenih pri agenciji je specializiranih za prenos tehnologije in intelektualno lastnino, pri čemer ugotavljajo, kako izdelke spraviti na trg. Osebje preučuje potencialne stranke za vsak patentiran izum. To delo vključuje obisk podjetij, za katera menijo, da bi ga lahko uporabila ali prodala, je dejal Lockney.

Izumi prihodnosti

Novo poročilo, ki je bilo objavljeno konec januarja, vsebuje poglavje o »izumih prihodnosti«. To so nekateri novi izumi iznajdljivih zaposlenih pri agenciji, ki iščejo podjetnike posvojitelje. Med izume prihodnosti spadajo sistem za odklepanje telefonov in računalnikov z uporabo srčnega utripa. Potem je tu še naprava iz tanke plasti, ki je zmožna ogljikov dioksid pretvoriti v gorivo in pa t. i. 'samoregeneracijski' aluminij, s katerim je možno sanirati razpoke v letalih, rezervoarjih in ceveh za gorivo.

image_alt
Izjemen material, močnejši od jekla in lažji od plastike

Nasa ima sicer izkušnje s spodbujanjem podjetij in novih izdelkov. Ekipa svoj uspeh pripisuje pregovornemu našitku na rami, ki je bil prisoten že od samega začetka in se glasi: »V korist vseh [ang. For the Benefit of All].« Nasa nenehno prejema vprašanja v smislu, zakaj porabljajo denar za vesolje, ko pa imamo težave na Zemlji, je poročal Mashable.

Ameriška vesoljska agencija se je močno dotaknila tudi življenj gasilcev. Pri agenciji pravijo, da so ognjevarne obleke in lahki kompozitni zračni rezervoarji, ki jih uporabljajo gasilci, prav tako prenosna naprava, ki lahko zazna človeški srčni utrip pod 20 metri ruševin tudi na hrupnem terenu za reševanje.

image_alt
Odkritje: Google dokazal obstoj 'časovnih kristalov'

Od 200 licenc, izdanih lani, je bila približno ena od štirih podeljena zagonskim podjetjem brez vnaprejšnje licenčnine, je dejal Lockney. Kadar pa agencija že zaračuna licenčnino, prvih 5000 dolarjev dobi nazaj prvotni izumitelj kot nagrado. Vendar naj ne bi zaradi tega nihče izmed zaposleni močno obogatel.

Več iz rubrike