Najlepši vrtovi na svetu

Botanični vrtovi so lahko prava paša za oči. Kje se nahajajo najlepši med njimi?
Fotografija: Majorelle Garden. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Majorelle Garden. Foto: Shutterstock

Ob spoznavanju tujih mest in krajev se mnogi radi ustavijo na prostranih vrtovih, ki predstavljajo zelene oaze in ponujajo stik z naravo. Tam lahko uživamo v razgledu na številne rastlinske vrste in se odmaknemo od mestnega vrveža. Na spletni strani Luxury Columnist so pripravili seznam najlepših vrtov po svetu, ki jih lahko obiščemo. Kateri so to?

image_alt
Najlepši sprehodi med krošnjami dreves po svetu

Keukenhof, Nizozemska

Keukenhof spada med največje cvetlične vrtove na svetu. Razprostira se namreč na kar 32 hektarjih površine. Nahaja se v mestu Lisse in je znan po svojih tulipanih in drugih cvetočih rastlinah. Vsako leto posadijo približno sedem milijonov čebulic, na vrtu pa se nahaja 800 sort tulipanov. Park si je sicer možno ogledati izključno v spomladanskem času; od sredine marca do sredine maja.

Keukenhof. Foto: Shutterstock
Keukenhof. Foto: Shutterstock

Fondation Monet v Givernyju v Franciji

Vrtovi so nekoč pripadali znanemu francoskemu impresionističnemu slikarju Claudeju Monetu. Ogledati si jih je možno od junija do začetka novembra. Urejeni so v japonskem slogu, prepoznavni pa so po čudovitih lokvanjih. Na posestvu se nahaja tudi nekdanja Monetova hiša v roza barvi. Vredno si je pogledati tudi njeno notranjost.

Giverny. Foto: Shutterstock
Giverny. Foto: Shutterstock

Jardin Majorelle, Moroko

Jardin Majorelle se razprostira na 9000 kvadratnih metrih. Zasnoval ga je francoski slikar Jacques Majorelle. Da ga je dokončal, je porabil kar 40 let. Leta 1980 sta vrtove in pripadajočo vilo v živahno modri barvi kupila francoska modna oblikovalca Yves Saint-Laurent in Pierre Berge ter poskrbela za obnovo posesti.

Majorelle Garden. Foto: Shutterstock
Majorelle Garden. Foto: Shutterstock

Isola Bella, Italija

Isola Bella je eden od treh Boromejskih otokov, ki so od 16. stoletja v lasti družine Borromeo. Vrtovi na otoku so zasnovani v italijanskem baročnem slogu. Po njih se sprehajajo pavi. V neposredni bližini se nahaja tudi baročna stavba Palazzo Borromeo, ki si jo je možno pogledati tudi odznoraj.

Isola Bella. Foto: Shutterstock
Isola Bella. Foto: Shutterstock

Longwood Gardens, ZDA

Ta vrt se nahaja v Pensilvaniji na kar 436 hektarjih. V vsakem letnem času je na voljo drugačna tematika. Vredno si ga je ogledati tudi v času božiča. Ponoči lahko obiskovalci občudujejo predstave s fontanami na prostem, ki si jih je možno ogledati vsakih 15 minut.

Longwood Garden, Pensilvanija. Foto: Shutterstock
Longwood Garden, Pensilvanija. Foto: Shutterstock

Butchart Gardens, Kanada

Te vrtove si vsako leto ogleda več kot milijon obiskovalcev. Na njih je 26 rastlinjakov in 900 rastlinskih vrst. Občudujete lahko vrt vrtnic, potopljeni, japonski in sredozemski vrt. Zaidete lahko v trgovino s spominki, na območju pa se nahaja tudi več restavracij.

Butchart Gardens. Foto: Shutterstock
Butchart Gardens. Foto: Shutterstock

Več iz rubrike