Na dražbi skoraj 200 izgubljenih kosov dragocenosti Elvisa Presleyja

Zbirka izgubljenega nakita Elvisa Presleyja obsega skupno 193 kosov dragocenosti, ki zajemajo paleto od zlatih prstanov in manšetnih gumbov do ur in verižic.
Fotografija: Elvis Presely. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Elvis Presely. Foto: Reuters

Splošno znano dejstvo je, da je kralj rock'n rolla, Elvis Presley oboževal blišč. Tekom svojega življenja zbral celo obsežno zbirko nakita in drugih dragocenosti. Luksuzni kosi, ki jih je podaril svojemu menedžerju polkovniku Tomu Parkerju, se sedaj konec avgusta prodajajo na dražbi GWS Auctions. »Zbirka izgubljenega nakita Elvisa Presleyja in polkovnika Toma Parkerja« obsega skupno 193 kosov dragocenosti, ki zajemajo paleto od zlatih prstanov in manšetnih gumbov do ur in verižic.

image_alt
Najdražji kosi nakita v zbirki Meghan Markle

Velik del pevčevega nakita je dolgo časa veljal za izgubljenega

Brigitte Kruse, ustanoviteljica in izvršna direktorica Kruse GWS Auctions, je povedala, da je skoraj 10 let poskušala pridobiti Parkerjevo osebno zbirko in jo dati na trg.

Dragoceni prstan. Foto: Aude Guerrucci/Reuters
Dragoceni prstan. Foto: Aude Guerrucci/Reuters

Po letih slepih ulic iskanja »izgubljene« zbirke je Krusejeva dejala, da je izvedela za finančni spor, zaradi katerega so bili predmeti skoraj pet desetletij izven oči javnosti. Sčasoma se je ena od strank dražbene hiše izpogajala za ceno predmetov in jih kupila, je povedala za CNN.

Zbirka vsebuje na desetine Presleyjevih dragocenih predmetov, ki vključujejo uro Corum iz 18-karatnega zlata, ki ima na številčnici 130 let star kovanec za 20 dolarjev, ter par Presleyjevih manšetnih gumbov po meri.

Zbirka dragocenega nakita od Elvis Presleyja, ki je bila nekaj desetletij skrita. Foto: Aude Guerrucci/Reuters
Zbirka dragocenega nakita od Elvis Presleyja, ki je bila nekaj desetletij skrita. Foto: Aude Guerrucci/Reuters

Na dražbi so tudi predmeti, ki jih je Presley dal izdelati po meri za Parkerja, človeka, ki mu pogosto pripisujejo zasluge, da je postal zvezda. Med njimi je par manšetnih gumbov v obliki snežaka iz diamantov in rubina, ki jih je pevec kupil za svojega menedžerja v spomin na uspeh zgodovinske satelitske oddaje »Aloha From Hawaii« leta 1973. Par zapestnih gumbov s snežaki, okrašenih z dragulji, ki jih je za polkovnika Toma Parkerja izdelal Elvis Presley. Dražbena hiša je pridobila tudi druge predmete nakita, ki so nekoč pripadali Presleyju, kot je prstan z oznako TCB (ali Taking Care of Business), ki je ime njegove spremljevalne skupine.

Draguljem se bodo na dražbi pridružili različni drugi spominki, povezani z Elvisom, iz Parkerjeve zbirke, vključno s predmeti, ki zaznamujejo pevčevo vrnitev v rezidenco v Las Vegas Hilton. Med njimi je ura Baume & Mercier, ki jo je Parkerju podaril hotel, in z dragulji okrašen prstan, ki mu ga je podaril lastnik Barron Hilton ter med drugim tudi kozarec za šampanjec in pladenj s poroke para, Presleyjevo osebno letalo Jetstar, njegov Harley Davidson iz leta 1976 in zadnja limuzina, ki jo je pevec kdaj kupil.

Pri prodaji na dražbi sodeluje tudi Presleyjeva bivša žena, Priscilla Presley. Foto: Aude Guerrucci/Reuters
Pri prodaji na dražbi sodeluje tudi Presleyjeva bivša žena, Priscilla Presley. Foto: Aude Guerrucci/Reuters

Pri dražbi sodeluje tudi Priscilla Presley

Pri dražbi sodeluje tudi nekdanja Presleyjeva žena, Priscilla Presley, ki je sodelovala pri oblikovanju nekaterih draguljev. Številni predmeti se prodajajo skupaj s pismi zvezdnikove nekdanje žene, v katerih deli vpogled v zgodovino predmetov.

Priscilla, ki se je od Presleyja ločila leta 1973, a je ostala tesna prijateljica, je za Reuters povedala, da delo pri prodaji »obudi spomine«. Izrazila je upanje, da bo njena udeležba na dražbi pomagala pri boju proti prodaji ponarejenih Elvisovih spominkov in dodala: »Zagotovo želim vedeti, da bodo stvari šle v roke nekomu, ki bo cenil in skrbel za dragocenosti.«

image_alt
Srečni bogataši

Več iz rubrike