Maserati se vrača; bo presenetil še s futurističnim motorjem?

Maserati želi s konceptom futurističnega električnega motorja dokazati, da si lahko povrne staro slavo.
Fotografija: Maserati s konceptom futurističnega motorja vzbuja upanje, da se bo vrnil k izdelavi motorjev. Foto: Tomáš Klečka
Odpri galerijo
Maserati s konceptom futurističnega motorja vzbuja upanje, da se bo vrnil k izdelavi motorjev. Foto: Tomáš Klečka

Italijanski avtomobilski proizvajalec je že nekaj časa nazaj poskušal vstopiti v svet motociklizma. Maserati je v zgodnjih petdesetih letih kupil bolonjskega proizvajalca motociklov Italmoto. Kmalu je začel izdelovati dvokolesnike, ki so jih izvažali tudi izven Evrope. Zaradi finančnih težav in povečane konkurence na motociklističnem trgu je bil prisiljen, da 1960 leta ustavi divizijo.
image_alt
Na nemških cestah kmalu vozila brez voznika

Željni slave


Ikonična blagovna znamka avtomobilističnega sveta, si želi ponovne slave. Prvi korak v to smer so naredili z izdelavo športnega avtomobila Maserati MC20, ki ima tudi električni akumulator. Dirkaško različico Maseratija so razvijali dve leti, večino izboljšav pa so dosegli preko računalniškkih simulacij, pojasnjujejo pri podjetju. 
Novi športni avtomobil italijanskega proizvajalca luksuznih vozil Maserati, Maserati MC20, je bil predstavljen 9. septembra 2020 na dirkališču Modena. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP
Novi športni avtomobil italijanskega proizvajalca luksuznih vozil Maserati, Maserati MC20, je bil predstavljen 9. septembra 2020 na dirkališču Modena. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Da je avtomobil nekaj posebnega govori tudi karoserija izdelana izključno iz ogljikovih vlaken. S tem so namreč dosegli, da znaša masa avtomobila le 1500 kilogramov. Še ena »značilnost«, ki ni vidna še pri nobenem Maseratijevem avtomobilu, pa so »metuljeva vrata« oziroma vrata, ki se odpirajo navzgor.
 

Navdušenci v pričakovanju


Navdušenci se zdaj sprašujejo, ali se bo Maserati vrnil tudi k izdelavi motorjev. Poznavalci so prepričani, da se to ne bo zgodilo tako kmalu. Če pa že, pa bi bil idealen koncept Maseratijevega električnega motorja, ki ga je predstavil češki oblikovalec Tomáš Klečka.

Foto: Tomáš Klečka
Foto: Tomáš Klečka

Navdih iz filma


Poznavalci pravijo, da je koncept tega električnega motocikla odraz Maseratijevih motociklov, izdelanih med letoma 1953 in 1960. Klečka pravi, da je navdih za futuristični koncept črpal iz bitja Xenmorph iz filmske serije Alien.
 

Eleganca pomešana s športnim videzom

image_alt
Hrvaška novost: Turistični vodič v obliki električnega skuterja

Nizko težišče, masivna kolesa in pogled, nagnjen naprej, daje motociklu športne značilnosti. Vendar pa o pogonskem sklopu ni znanega prav veliko, razen tega, da bo lahko z enim polnjenjem dosegel 200 kilometrov. LED žaromet, vgrajen v karoserijo, in tanka zadnja luč dajeta pridih elegance, ki jo hitro razbije bela dirkaška črta z Maseratijevim logotipom.

Futuristični videz električnega motorja je le ena izmed privlačnih značilnosti, ki bo pritegnila oboževalce, pravijo poznavalci. Kdaj se bodo lahko z njim popeljali, pa za zdaj še ni jasno.

Več iz rubrike