Hrvaška novost: Turistični vodič v obliki električnega skuterja

Hrvaško podjetje IDDI je predstavilo prvi hrvaški skuter Rollo, ki je hkrati tudi turistični vodič.
Fotografija: Električni skuter, ki je hkrati turistični vodič. Foto: IDDI
Odpri galerijo
Električni skuter, ki je hkrati turistični vodič. Foto: IDDI

Celoten projekt so zasnovali mladi strokovnjaki iz področja elektronike, elektrotehnike in strojništva, z namenom najema električnih skuterjev. Podjetje IDDI je bilo ustanovljeno v začetku lanskega leta, vendar so ideje o električnem skuterju nastale že prej. Hrvaška banka za obnovo in razvoj je za izvedbo projekta, ki je bil pred kratkim razvit pod blagovno znamko Rollo, odobrila 700.000 HRK. »Skuter je namenjen promociji turizma, ekologije in mikromobilnosti, preko koncepta najema«, je povedal izvršni direktor podjetja, Ivan Šimatović.
 

Cena najema se spreminja glede na aktivnost


Celoten paket predstavlja električni skuter, mobilno aplikacijo in polnilno postajo. »Električni skuter Rolla je varen in drzen, skupaj z aplikacijo, ki je pravzaprav vaš osebni turistični vodič, pa bo poskrbel za nepozabno dogodivščino«, dodaja Šimatović. Aplikacija povezuje avto in uporabnika, zahteva pa registracijo in način plačila. Na začetku se odklene fiksna cena, ki se med vožnjo spreminja glede na vašo aktivnost. Če se vmes ustavite na kavi, skuter enostavno postavite v pasivni način, na koncu pa vam bo zaračunana le polovica aktivne cene.  
image_alt
Hrvaška v prvem četrtletju z izjemnim izvozom

Z enim polnjenjem lahko prevozite 50 kilometrov


Polnilna postaja vsebuje pet parkirnih mest za skuterje, lahko se tudi nadgradi z dodatnimi moduli. To je sicer odvisno od števila vozil, ki so na posamezni lokaciji na voljo. Polnilnica sama zazna, kdaj je konec vožnje in vam glede na pot izračuna ceno najema. Akumulator omogoča, da lahko z enim polnjenjem prevozite kar 50 kilometrov. Motor je tako zmogljiv, da omogoča vzpone do 30 odstotkov naklona, kar pomeni, da vas tudi na bolj hribovitem območju ne bo pustil na cedilu. Večji premer koles in terenske pnevmatike poskrbijo, da je vožnja varna, upravljanje pa enostavno.
 

Turistični vodnik, ki ga lahko prilagajate po svoje


Rt Kamenjak - ena izmed turističnih destinacij na katerih je na voljo električni skuter Rolla. Foto: Mavric Pivk/Delo
Rt Kamenjak - ena izmed turističnih destinacij na katerih je na voljo električni skuter Rolla. Foto: Mavric Pivk/Delo
Aplikacija omogoča, da si pot prilagodite po svoje. Ponuja vam opis lokalnih znamenitosti ter informacije o lokalnih dogodkih na tem območju, kot so koncerti, predstave in festivali. Navigacija pokaže tudi razpoložljive objekte (kavarne, restavracije, muzeji) v bližini. Praktično imate ves čas vožnje lastnega turističnega vodiča, ki ga lahko prilagajate po svoje.

Šimatović pravi, da je bil projekt izdelan z namenom turistične promocije, hkrati pa bi radi uporabnikom omogočili poučno in zabavno raziskovanje Hrvaških znamenitosti. Za zdaj je Rolla na voljo za najem na treh turističnih destinacijah na Hrvaškem. Dva sta v bližini plitviških jezer, tretja pa na začetku območja Rta Kamenjak v Istri.
 
 
 

Več iz rubrike