Hrvaška v prvem četrtletju z izjemnim izvozom

Hrvaški proizvajalci so v prvem četrtletju leta 2021 dosegli rekordne izvozne številke.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Pandemija je močno vplivala na gospodarstvo številnih držav. Hrvaška pri tem ni nobena izjema. Ker je turizem ena izmed dejavnosti, ki je deležna največjih omejitev in prepovedi, je to za Hrvaško še toliko večji udarec, saj ta k skupnemu bruto domačemu proizvodu prispeva precejšnji, skoraj 20-odstotni, delež.
 

Razmerje med izvozom in uvozom v prvem četrtletju boljše


Številne težave so imeli tudi hrvaški proizvajalci, ki svoje izdelke izvažajo. Izvoz in uvoz sta bila namreč v času največjih zapor po celi Evropi prevej ovirana. Se je pa v letu 2021 trend na številnih področjih začel obračati, kar je zelo spodbuden podatek.
image_alt
Hrvaška: 11.000 natakarjev zapustilo sektor; sezona pod vprašajem

V prvih dveh mesecih se je sicer hrvaški izvoz zmanjšal za 1,4 odstotka, če gledamo z vidika hrvaške kune. Gledano v evrih se je na letni ravno izvoz znižal za 2,8 odstotka, poroča Poslovni dnevnik.

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Glede na raven prvega četrtletja leta letos so se številke izboljšale. Razmerje med izvozom in uvozom je bilo bistveno boljše, saj je pokritost uvoza z izvozom znašala 64,6 odstotka. Če za primerjavo pogledamo prvo četrtletje leta 2020, je takrat to razmerje znašalo manj kot 60,3 odstotka.
 

Zaznana nekoliko počasnejša rast uvoza


V prvem četrtletju letos je bilo sicer zaznati počasnejšo rast uvoza, ki je v tem obdobju znašal 2,1 odstotka gledano z vidika hrvaških kun oziroma 0,6 odstotka gledano z vidika evrov. Ker gre za prve podatke in podrobnejša struktura ni znana, ni mogoče ugotoviti, katere panoge so v največji meri prispevale k skoku izvoza. Ugotovimo lahko, da je do rasti prišlo tudi na najpomembnejšem enotnemu trgu – 7,3 odstotka v evrih in v nekoliko močnejšem obsegu zunaj enotnega trga – 9,2 odstotka v evrih.
image_alt
Naslednje leto pričakovati 10-odstotno povišanje cen

Če pogledamo absolutne številke, lahko vidimo, da je hrvaško gospodarstvo v prvih treh mesecih letošnjega leta izvozilo za 30 milijard kun, uvoženih pa je bilo za 46,48 milijard kun izdelkov. 
 

Več iz rubrike