Hrvaška: 11.000 natakarjev zapustilo sektor; sezona pod vprašajem

Hrvaška gostinska industrija je med trajajočo pandemijo covida-19 utrpela neznosno škodo. A ni še konec. Naslednji udarec prihaja s strani osebja.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Kot je poročal Poslovni Dnevnik, je več kot 11.000 natakarjev iz celotne Republike Hrvaške zaradi pandemije ter občasnih zapor zapustilo svoja delovna mesta in svoj sektor. Velijo nekdanjih natakarjev se je podalo v nekoliko ekonomsko varnejšo gradbeno industrijo, drugi so odšli v tujino, nekateri pa so si zagotovili mesto drugje.  
 
image_alt
Naslednje leto pričakovati 10-odstotno povišanje cen

Medtem ko naj bi hrvaško gostinstvo v tem letnem času – pred prihajajočo turistično sezono – praviloma bučalo od oglasov in zaposlovanja kadra za sezonsko delo, postaja vse bolj očitno, da prav to predstavlja velik problem pred letošnjo, še vprašljivo turistično sezono. Po besedah ​​Vedrana Jakominića, člana odbora za gostinstvo Združenja glas podjetnikov (UGP) in lastnika King's Caffe, je pred pandemijo v sektorju delalo približno 40.000 ljudi.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


»Ta številka je bila zmanjšana za 50 odstotkov. Številni natakarji, kuharji in pomožno osebje so izgubili službo. Natančno število [tistih, ki so ostali v sektorju] bomo imeli šele to jesen. Zombi podjetij, ki svojim delavcem zagotavljajo le državne ugodnosti in nič drugega, je zdaj na Hrvaškem ogromno. V najboljšem primeru, torej če bosta sezona in konec leta zelo plodna, pričakujem, da bo na nogah ostalo približno 60 odstotkov trenutno delujočih gostinskih obratov,« je za Lider opozoril Jakominić.
 
image_alt
Avtomobilska zavarovanja ne pokrivajo stroškov zavarovalnic

Enako pravijo iz Nacionalnega združenja gostincev. Veliko povpraševanje po natakarjih se je pojavilo, ker jih je ogromno v času pandemije, na različnih točkah, zapustilo sektor.
 
Po podatkih omenjenega Združenja je pred prihodom poletne turistične sezone trenutno iskanih približno 5000 natakarjev, sektor pa jih je zapustilo več kot 11.000, kar predstavlja prek 20 odstotkov celotnega števila zaposlenih v gostinstvu.
 

Več iz rubrike