Komu lahko kava škoduje?

Že dolgo je znano, da zmerno uživanje kave dejansko pozitivno vpliva na naše zdravje. V nekaterih primerih pa vseeno ni priporočljiva.
Fotografija: V katerih primerih vam lahko kava škoduje? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V katerih primerih vam lahko kava škoduje? Foto: Shutterstock

Upamo trditi, da ste dan začeli s skodelico dišeče kave in da pravzaprav nobenega dneva v tednu ne morete začeti brez te opojne substance. Če je temu tako, spadate med milijone ljudi na tem svetu, ki so močni ljubitelji kave. Nekateri jo pijejo iz čistega užitka, drugim pa predstavlja eliksir zdravja.

image_alt
Koliko kave na dan prenese srce?

Veliko študij je namreč ugotovilo, da kava zmanjšuje tveganje za raka na prostati, srčno popuščanje, celo izgubo sluha, pomaga pa lahko tudi pri hujšanju. Kljub ugotovljenim pozitivinim učinkom, pa se pitje kave ne priporoča ljudem z določenim bolezenskim stanjem, sicer se morajo soočiti z negativnimi stranskimi učinki.

Nutricionisti so za Eat This razkrili, kateri ljudje bi morali pitje kave opustiti.

Kava je včasih glavni instrument uspešnega druženja. Foto: Shutterstock
Kava je včasih glavni instrument uspešnega druženja. Foto: Shutterstock

Ljudje s sindromom razdražljivega črevesja

Kava nam lahko pomaga pri rednem odvajanju blata, poveča pa tudi možnosti za drisko, ki je glavni simptom sindroma razdražljivega črevesja. Zato je priporočljivo, če imate to stanje, omejiti ali popolnoma opustiti kavo.

Ljudje z glavkomom

Kot pravi Angel Planells, ki se sklicuje na nedavno študijo, se očesni tlak pri ljudeh z glavkomom poveča, ko uživajo kavo, zato je priporočljivo omejiti in se izogibati uživanju te pijače. Vendar so na to temo potrebne dodatne raziskave, piše Poslovni dnevnik.

Ljudje s čezmerno aktivnim mehurjem

Dietetičarka Sue Heikinen pravi, da lahko uživanje kofeina poveča pogostost in nujnost uriniranja. Zato se je kavi dobro izogibati pred daljšimi potovanji.

image_alt
Cene kavnih zrn so se podvojile in še rastejo

Ljudje s srčnimi težavami

Ker lahko kofein povzroči začasno zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, je pomembno, da se vsakdo z obstoječo srčno boleznijo pogovori s svojim zdravnikom o tem, ali in koliko kave je varno piti.

Nosečnice

American College of Obstetrics and Gynecology priporoča, da nosečnice omejijo kofein na 200 miligramov na dan, da zmanjšajo tveganje za spontani splav, prezgodnji porod in nizko porodno težo dojenčkov. To bi pomenilo, da nosečnice ne bi smele zaužiti več kot dve skodelici kave na dan.

image_alt
Cena skodelice kave po različnih državah sveta

Doječe matere

Ker je kofein stimulans in diuretik, obstaja skrb, da bi doječa mati lahko bila v nevarnosti dehidracije. Ameriško združenje za nosečnice predlaga, da se med nosečnostjo in dojenjem čim bolj izogibate kofeinu.

Ljudje z motnjami spanja

Po kavi posežemo, ko želimo več energije. Vpliva na kakovost spanja, zato se vsaj šest ur pred spanjem izogibajte pitju te opojne substance.

Ljudje z anksioznostjo ali nagnjenostjo k napadom panike

»Kofein je stimulans, ki lahko pri nekaterih ljudeh poslabša anksioznost,« pravi dietetičarka Kelli McGrane in hkrati opozarja: »Če redno doživljate anksioznost ali napade panike, razmislite o izogibanju ali zmanjšanju vnosa kave s kofeinom.«

Ljudje z epilepsijo

Čeprav je študija omejena, se je pokazalo, da je prekomerno uživanje kave povezano s povečano pogostnostjo epileptičnih napadov.

Otroci

Čeprav lahko kofein vsakogar vznemiri, ima resnejše stranske učinke pri otrocih. Na primer, preveč kofeina pri otrocih lahko povzroči hiter srčni utrip, povečan občutek tesnobe, težave s koncentracijo in želodčne težave.

Kava ima lahko pri otrocih resnejše stranske učinke, zato se pitje močno odsvetuje. Foto: Getty Images/iStockphoto
Kava ima lahko pri otrocih resnejše stranske učinke, zato se pitje močno odsvetuje. Foto: Getty Images/iStockphoto

Še en vidik, ki ga je treba upoštevati, zlasti pri majhnih otrocih, je, da lahko kava prikrije znake lakote, zato majhni otroci morda ne dobijo hranil, ki jih potrebujejo za rast in razvoj. Upoštevajte tudi, da je kava sama po sebi precej kisla in posledično lahko poškoduje zobno sklenino in poveča tveganje za nastanek kariesa.

Ljudje z gastroezofagealnim refluksom

Kofein lahko sprosti spodnji ezofagealni sfinkter, ki je ventil med požiralnikom in želodcem. To lahko povzroči, da kisla želodčna vsebina vstopi v požiralnik, kar ima za posledico neprijetne simptome gastroezofagealnega refluksa.

Na srečo obstaja veliko kavnih nadomestkov s katerimi si lahko prav tako popestrimo jutranji ritual in dan začnemo s svežo energijo. Če menite, da se soočate s katero izmed zgoraj naštetih zdravstvenih težav, svetujemo, da se glede pitja kave in njenih nadomestkov posvetujete z osebnim zdravnikom.

image_alt
Koliko stane kava po svetu?

Več iz rubrike