Koliko vročine prenese človeško telo?

Kdaj bo postalo prevroče za običajne vsakodnevne dejavnosti tudi za mlade in zdrave odrasle?
Fotografija: Počivanje ob hladilniku. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Počivanje ob hladilniku. Foto: Getty Images

Vročinski valovi zaradi podnebnih sprememb postajajo vedno bolj intenzivni - trajajo dlje, postajajo pogostejši in so še bolj vroči. Kdaj bo postalo prevroče za običajne vsakodnevne dejavnosti tudi za mlade in zdrave odrasle?

image_alt
Zaradi vročine je v živalskem vrtu na razpolago tudi sladoled

Najbolj nevarna vlažna vročina

Vročinski valovi močno vplivajo na naše telesno in duševno zdravje. Hitro privedejo do dehidracije, delirija in omedlevice. Dolgotrajna izpostavljenost pa lahko vodi celo v vročinsko kap, ki ogroža življenje in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

Nedavne raziskave so razkrile, da je vročina še najbolj nevarna v kombinaciji z vlago. Na univerzi Penn State so naredili raziskavo, da bi ugotovili, koliko vlažne vročine prenese človeško telo. V poskusu so zdravi moški in ženske v nadzorovanem okolju doživeli vročinski stres, kar je omogočilo vpogled, kakšna kombinacija temperature in vlage škodi tudi najbolj zdravim ljudem.

image_alt
Katere najdražje počitniške destinacije obožujejo zvezdniki?

Zgornja meja še nižja od pričakovane

Vsak udeleženec je pogoltnil majhno telemetrično tableto, ki je spremljala temperaturo njegovega telesa ali jedra. Nato so sedeli v posebni komori in se premikali le toliko, da so simulirali minimalne dejavnosti vsakdanjega življenja, kot sta kuhanje in prehranjevanje. Raziskovalci so počasi povečevali temperaturo v komori ali vlažnost in spremljali, kdaj se je začela dvigovati telesna temperatura udeleženca.

Kombinacija temperature in vlažnosti, pri kateri se začne dvigovati temperatura jedra osebe, se imenuje 'kritična meja okolja'. Telo lahko vzdržuje relativno stabilno temperaturo jedra pod temi mejami, ko pa temperatura preseže mejo, se začne temperatura telesa dvigovati, tveganje za bolezenska stanja pa postaja večje.

Sadje, tudi v obliki sladoleda pomaga 'ubijati vročino'. Foto: Getty Images/iStockphoto
Sadje, tudi v obliki sladoleda pomaga 'ubijati vročino'. Foto: Getty Images/iStockphoto

Kot navaja portal The Conversation, je študija razkrila, da je zgornja meja še nižja od pričakovanih temperatur. Tako naj bi naše telo 'normalno sprejelo' temperaturo okolja 31 stopinj pri 100 odstotni vlažnosti, pri 60 odstotni vlažnosti pa se toleranca poveča na 38 stopinj. Meja se seveda pri dolgotrajni izpostavljenosti vročini še zniža, kar posebej velja za kronične bolnike, otroke in starejše ljudi, opozarjajo znanstveniki.

Pomaga tudi sladoled

Trenutno se vročinski valovi po svetu mejnim vrednostim približujejo, če jih celo ne presegajo. Strokovnjaki opozarjajo, da je najbolj varno, če se hudi vročini skrijete v hladen prostor vsaj za nekaj časa. Pomembno je tudi, da skrbite za zadostno hidracijo telesa. Namesto težko prebavljive hrane za kosilo raje posezite po sadju in zelenjavi z visokim odstotkom vode, kar bo pomagalo pri hidraciji telesa. Pri ohlajanju telesa pomaga tudi sladoled, zato si ga v vročih dneh privoščite malo več.

Vročinski valovi in njihovi učinki na naše zdravje so pomemben opomnik, da je ukrepanje proti podnebnim spremembam najboljša stvar, ki jo lahko naredimo zase in za prihodnje generacije.

image_alt
Povprečen Slovenec doma poliže skoraj štiri litre sladoleda letno

Več iz rubrike