Koliko stane teden dni na hrvaški obali?

Koliko mora povprečna družina nameniti za udobno preživljanje tedna na hrvaški obali?
Fotografija: Zadar velja za eno najdražjih hrvaških destinacij. Foto: Alexey Fedorenko/Shutterstock
Odpri galerijo
Zadar velja za eno najdražjih hrvaških destinacij. Foto: Alexey Fedorenko/Shutterstock

Poletje na hrvaški obali je vrhunsko doživetje za večina tuji turistov, vendar je to doživetje povezano z visoko ceno, zlasti v Dalmaciji. Zadar je, vsaj po zadnjih raziskavah, najdražje mesto v Republiki Hrvaški, poročajo hrvaški mediji.

image_alt
Luksuzni avtodom, ki proizvaja lastno pitno vodo

Po podatkih hrvaškega statističnega urada bi morala povprečna štiričlanska družina z dohodkom 1300 evrov na mesec za udobne sedemdnevne počitnice na hrvaški obali nameniti približno 2.000 evrov. Večina ljudi s povprečno hrvaško plačo si tega ne more privoščiti.

Glede na podatke spletne strani Numbeo, so življenjski stroški v Zadru dvakrat višji od standardnih in znašajo približno 2600 evrov. Povprečna družina bi morala samo za sprehod in nekaj časa, preživetega v okolici Kalelarge (zelo priljubljena ulica v središču Zadra), odšteti približno 60 evrov, kar je preveč tudi za domačine.

Družinsko uživanje na hrvaški obali postaja predrago. Foto: Getty Images/iStockphoto
Družinsko uživanje na hrvaški obali postaja predrago. Foto: Getty Images/iStockphoto

Turisti morajo za sobo v najbolj priljubljenem hrvaškem mestu odšteti 100 evrov na noč, še dodatnih 100 evrov pa je potrebnih za sprehod in zabavo. Tako bi za sedem dni v Zadru povprečna družina morala plačati približno 300 evrov na večer v središču mesta, zunaj mesta pa od 150 do 200 evrov na večer v krajih, kot so Vir, Iz ali Bibinje, pravijo poznavalci. To je približno 2.000 evrov ali dve povprečni hrvaški mesečni plači, piše Poslovni dnevnik.

Cena odvisna od finančnega stanja

»Cene so zdaj višje, kot so bile še v začetki julija, vendar imajo tudi te svoj trg in povpraševanje. Štiričlanska družina lahko v Zadru še vedno najde stanovanje za 80 do 100 evrov na noč,« je povedal Daniel Radeta, predsednik Zadrskega združenja najemnikov.

image_alt
Hrvaška: Vse, kar morate vedeti o kitajskem Pelješkem mostu (VIDEO)

Cena hrane in pijače pa je odvisna od stanja, ki ga ima posameznik v denarnici. Nekateri pravijo, da je 100 evrov na dan dovolj, čeprav so gostinci dvignili cene za 10 odstotkov.

V nekaterih krajih na hrvaški obali tudi sam vstop v morje ni več brezplačen užitek. Vstop na plažo stane povprečno 6,5 evra, kava in sendvič staneta okoli 6 evrov, še dražji pa so izleti na bližnje otoke in stanejo približno 40 evrov na osebo. Vseeno pa turisti večina denarja porabijo za ulično hrano in spominke, še navaja hrvaški medij.

image_alt
Turistični rekordi na Hrvaškem. Veste, komu gre zahvala?

Več iz rubrike