Katere države so se pripravljene odreči gotovini

Nova študija razkriva odnos prebivalcev različnih držav do opuščanja gotovine.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

V zadnjem desetletju se je število ljudi, ki imajo raje negotovinska plačila, znatno povečalo. Pri tem je imela pomembno vlogo tudi pandemija covida-19. Glede na različne vire bo Združeno kraljestvo do leta 2026 postalo brezgotovinska družba. Toda slednje nikakor ni edino. Alternativne elektronske oblike denarja, kot so debetne in kreditne kartice, Apple Pay in Google Pay, različne aplikacije za prenos denarja v mobilnih napravah in kriptovalute, postajajo vse bolj razširjene po vsem svetu.
 
Raziskava YouGov, ki jo je izvedela družba MoneyTransfers, je analizirala podatke, zbrane v 21 državah po vsem svetu. Raziskava med 25.823 prebivalci teh držav je jasno pokazala, katere regije so najbolj pripravljene na prehod v brezgotovinsko gospodarstvo.
 

10 držav, ki podpirajo prehod na brezgotovinsko poslovanje

 
Indija je na prvem mestu na seznamu držav, ki najverjetneje popolnoma podpirajo brezgotovinsko družbo. 79 % vprašanih iz te države, ima pozitiven odnos do brezgotovinskega poslovanja, 21 % pa jih je dejalo, da brezgotovinsko plačevanje uporablja tudi za manjše nakupe, na primer za nakup žvečilnega gumija.
 
Na drugem mestu je Malezija. 65 % anketiranih prebivalcev je prepričanih, da so brezgotovinska plačila najboljša možnost. Ne zaostajajo niti Združeni arabski emirati in Indonezija, kjer 63 % vprašanih pozdravlja zamisel o uporabi izključno elektronskih oblik denarja.
 
Od ostalih 10 držav na vrhu lestvice, več kot polovica vprašanih v Vietnamu, Singapurju, Italiji, Filipinih in na Tajskem za nakupe uporablja kreditno kartico, mobilno denarnico ali drug negotovinski način.

FOTO: MoneyTransfers
FOTO: MoneyTransfers

 

Države, kjer imajo raje gotovino

 
Kljub globalnemu trendu opuščanja gotovine pa vse države ne podpirajo brezgotovinske družbe. Številni anketiranci v globalni raziskavi YouGov so dejali, da bodo tradicionalno valuto opustili šele, ko bodo opravili zelo drag nakup.
 
Glede na raziskavo, so brezgotovinski družbi najmanj naklonjeni Francozi (le 18 % jih podpira idejo o prehodu na elektronska plačilna sredstva), sledijo Nemci (20 %) in Američani (24 %).
 
Po drugi strani vlada na Kitajskem nevtralno vzdušje. Približno polovica anketirancev iz Kitajske in Hongkonga podpira gotovino in polovica brezgotovinsko družbo. V Avstraliji in Kanadi digitalna sredstva podpira 35 % oziroma 32 % anketiranih. Sledijo jim Danska, Španija in Velika Britanija, kjer je s postopnim opuščanjem gotovine zadovoljnih le 31 %, 27 % in 26 % vprašanih.

FOTO: MoneyTransfers
FOTO: MoneyTransfers

 

Prednosti brezgotovinske družbe

 
Ne glede na to, kakšnega mnenja je posameznik, je smiselno, da pozna njene prednosti in slabosti.
 
Prednosti:
  • prijaznejše za okolje;
  • hitro in priročno ter ne zahteva nobenih stikov;
  • enostavno spremljanje denarnega toka;
    FOTO: REUTERS/Aly Song 
    FOTO: REUTERS/Aly Song 
  • stalna uporaba negotovinskih plačilnih instrumentov lahko poveča bonitetno oceno, ki je potrebna za pridobitev posojil in hipotek;
  • zmanjšan kriminal – gotovine ni mogoče izslediti, zato je pomemben dejavnik kriminala. Manj gotovine v denarnicah uporabnikov – manj ropov itd.;
  • cenejše za države – vzdrževanje obstoječe infrastrukture je za države drago.
Slabosti:
  • brezgotovinsko poslovanje je nagnjeno k motnjam informacijske tehnologije in kibernetskim napadom;
  • brezgotovinsko plačevanje potrošnike spodbuja k večji porabi.

Kako je covid-19 vplival na denarni tok?

 
Pandemija covida-19 je prizadela skoraj vsa področja našega življenja, tudi plačilna industrija ni izjema. Zaradi pojava bolezni so brezgotovinska plačila najprimernejša možnost plačila tako za pravne kot za fizične osebe, saj naj bi izmenjava bankovcev pospešila širjenje virusa.
 
Študija je intervjuvala anketirance iz držav, ki so od začetka pandemije porabile manj gotovine.
 
Več kot polovica vprašanih iz šestih držav z vrha seznama je dejala, da so po izbruhu covida-19 porabili manj denarja. Na Tajskem se je na primer 57 % anketiranih iz varnostnih razlogov odločilo opustiti gotovino. V Združenem kraljestvu je približno 50 % intervjuvancev dejalo, da se že od začetka pandemije 'bojijo' gotovine. V Indiji se je 47 % vprašanih lani raje posluževalo brezgotovinskega plačevanja.
 
FOTO: MoneyTransfers
FOTO: MoneyTransfers


Prebivalci Danske, Tajvana in ZDA posebej zaradi covida-19 niso spremenili svoje plačilne navade. Le 29 %, 27 % oziroma 25 % intervjuvanih v teh državah, je dalo prednost gotovinskim plačilom. Na koncu seznama je Švedska z 11 %, vendar glede na to, da si država že nekaj časa prizadeva postati prva brezgotovinska družba, tako majhen odstotek ni presenetljiv.
 
V hitro spreminjajočem se digitalnem svetu se postopno opuščanje gotovine zdi neizogibno. Če razumemo stališče različnih držav glede tega vprašanja, lahko predvidevamo, na katerih ozemljih se bo v bližnji prihodnosti najverjetneje zgodil popoln prehod na negotovinska plačila.
 
Trenutno predvsem družbenoekonomski dejavniki določajo razloge za izkazano pripravljenost ali odpor do uvedbe elektronskih načinov plačevanja in iz očitnih razlogov se to od države do države razlikuje.
 

Več iz rubrike