Jeep je predstavil izboljšano različico električnega Wranglerja

Po navedbah podjetja lahko novi električni Jeep Wrangler Magneto 2.0 pospeši od 0 do 100 kilometrov na uro v pičlih dveh sekundah.
Fotografija: Konceptno vozilo Jeep Wrangler Magneto 2.0. Foto: Jeep / Stellantis
Odpri galerijo
Konceptno vozilo Jeep Wrangler Magneto 2.0. Foto: Jeep / Stellantis

Jeep je prenovil popolnoma električno konceptno različico svojega paradnega konja Wrangler, saj se znamka preusmerja od bencinskih SUV-jev k električnim vozilom z ničelnimi emisijami. Jeep je sicer ključni del načrtov za rast in elektrifikacijo družbe Stellantis, ki je bila lani ustanovljena z združitvijo družbe Fiat Chrysler in francoskega proizvajalca avtomobilov Groupe PSA, ter ima pod svojem okriljem kar 16 avtomobilskih znamk.

Šeststopenjski ročni menjalnik za električno vozilo

Konceptno vozilo Jeep Wrangler Magneto 2.0 prihaja leto dni po tem, ko je družba Stellantis predstavila prvo različico popolnoma električnega SUV-ja. Konceptna vozila so izdelki po meri, ki jih avtomobilski proizvajalci običajno izdelajo, da bi preverili zanimanje kupcev ali predstavili prihodnjo usmeritev vozila oziroma znamke.

image_alt
Švedski Polestar predstavlja nov koncept električnega športnika

Konceptni Wrangler Magneto 2.0 temelji na Jeepovem tradicionalnem Wranglerju, vendar Magneto 2.0 po navedbah avtomobilskega proizvajalca ponuja bistveno večjo zmogljivost. Med drugim doseže tudi hitrost od 0 do 100 kilometrov na uro v pičlih dveh sekundah, kar je precej hitreje kot Wrangler Magneto 1.0 s 6,8 sekunde in v skladu s Teslinimi izjemno zmogljivimi modeli Plaid, povzema CNBC.

Za doseganje takšnih zmogljivosti je Jeep navedel, da je Magneto 2.0 sposoben doseči do 1150 Nm navora na kolesa in 625 konjskih moči. Najbolj edinstven vidik vozila Magneto je šeststopenjski ročni menjalnik, ki ga električna vozila sicer ne potrebujejo. Jeepovi predstavniki so pojasnili, da ima e-menjalnik najboljše lastnosti samodejnega menjalnika z občutkom neposrednega pogona ročnega menjalnika, kar je ključna privlačnost za terenske navdušence.

Ni še na voljo potrošnikom

Jeep Wrangler Magneto 2.0 je na spletu debitiral v petek, 8. aprila, pred Jeepovim velikonočnim safarijem - letnim terenskim dogodkom podjetja v Moabu v Utahu. Jeep dogodek sicer redno uporablja kot poligon za preizkušanje zmogljivosti svojih vozil in merilo za ugotavljanje zanimanja kupcev za nove izdelke.

image_alt
Musk dobil resnega tekmeca; podjetje Rivian je vroče in 'anti-Tesla'

»Ker je Magneto koncept, ni namenjen prodaji potrošnikom. Vendar pa se pričakuje, da bo Jeep v prihodnjih letih izdelal popolnoma električni model Wrangler,« navaja CNBC in dodaja, da Jeep ni objavil predvidenega dosega vožnje električnega vozila. Družba Stellantis naj bi do leta 2025 v električna vozila in podporne tehnologije vložila več kot 32 milijard evrov.

Konceptno vozilo Jeep Wrangler Magneto 2.0. Foto: Jeep / Stellantis
Konceptno vozilo Jeep Wrangler Magneto 2.0. Foto: Jeep / Stellantis

Generalni direktor podjetja Jeep Christian Meunier je dejal, da bo v naslednjih nekaj letih vsak nov Jeep ponujal določeno obliko elektrifikacije. Ti načrti naj bi vključevali povsem električna vozila ter hibridna in tako imenovana vozila PHEV, ki združujejo elektrifikacijo z motorji z notranjim izgorevanjem, kot sta modela Grand Cherokee in Wrangler 4xe, ki sta trenutno v prodaji.

image_alt
Volkswagen in Bosch skupaj za avtonomno vožnjo; Tesla v godlji

Več iz rubrike