Švedski Polestar predstavlja nov koncept električnega športnika

Drugi konceptni avtomobil švedskega podjetja Polestar, ki je povezano z družbo Volvo Cars, je kabriolet z vgrajenim dronom.
Fotografija: Koncept O2 podjetja Polestar. Foto: Polestar
Odpri galerijo
Koncept O2 podjetja Polestar. Foto: Polestar

Podjetje Polestar že proizvaja model Polestar 2, na obzorju sta modela Polestar 3 in 4, prvi koncept Precept pa naj bi leta 2024 postal model Polestar 5. Švedsko podjetje je pred kratkim predstavilo svojo najnovejšo zamisel o elektrificiranem vozilu in razkrilo koncept kabrioleta Polestar O2.

Zmogljiv električni kabriolet

»Polestar O2 je naša vizija nove dobe športnih avtomobilov,« je v torek, 1. marca, v izjavi za javnost povedal vodja oblikovanja pri podjetju Polestar Maximilian Missoni. »S kombinacijo veselja do vožnje z odprto streho in čistosti električne mobilnosti odpira novo mešanico čustev.«

image_alt
To je avto, ki so ga oboževali zvezdniki in politiki

Športni kabriolet O2 bo menda zgrajen na isti, »po meri« izdelani vezani aluminijasti platformi, ki jo podjetje uporablja za model Polestar 5. Na splošno bo podoben predhodnemu konceptu Precept, iz katerega izhaja in ki po navedbah tiskovnega predstavnika podjetja »kaže, kako je mogoče Polestarjev razvijajoči se oblikovalski jezik prilagoditi različnim oblikam karoserije z močno družinsko podobnostjo«.

Koncept Precept podjetja Polestar, Oslo, Norveška, 10. november 2021. Foto: Victoria Klesty / Reuters
Koncept Precept podjetja Polestar, Oslo, Norveška, 10. november 2021. Foto: Victoria Klesty / Reuters

To pomeni, da bo Polestar 5 (koncept Precept) visokozmogljivo štirivratno 'grand touring' vozilo, O2 pa bo ponujal bolj kompakten občutek športnega avtomobila, čeprav sta oba izdelana na enakem osnovnem ogrodju, navaja spletni portal TechCrunch.

Opremljen bo z lastnim dronom

Tradicionalni kabrioleti sicer veljajo za precej neučinkovite, saj so njihovi okvirji običajno debelejši in težji, da nadomestijo strukturno trdnost, ki se izgubi zaradi odrezane strehe. Tudi njihova aerodinamika tradicionalno velja za slabšo, ponovno, ker ni strehe. Podjetje Polestar sicer še nima podatkov o koeficientu zračnega upora, vendar je zagotovilo, da se preučujejo »prikrite oblikovne značilnosti, kot so integrirani kanali, ki izboljšujejo pretok zraka nad kolesi in stranicami karoserije, ter zadnje luči, ki delujejo kot zračne lopatice za zmanjšanje turbulenc za vozilom«, da bi povečali doseg vozila.

image_alt
Najbolj zanesljive znamke rabljenih avtomobilov

Zunanjost koncepta O2 je mešanica ostrih linij z nizko nameščeno kabino med oglatimi blatniki in ostro nagnjeno stekleno streho, ki se umakne nazaj v širok prtljažnik. Po navedbah TechCruncha se notranjost zdi prav tako prožna, saj naj bi trde dele sestavljali »termoplastični monomateriali«, »edini material za vse mehke dele« pa naj bi bil reciklirani poliester.

Vozniki bodo lahko svoje pustolovščine celo snemali s ptičje perspektive, saj je v O2 vgrajen snemalni dron. Ta avtonomni snemalni dron, razvit v sodelovanju s podjetjem Hoco Flow, lahko vozilu sledi pri hitrosti do 90 kilometrov na uro, zajete posnetke pa je mogoče naknadno urejati in deliti iz osrednjega info-zabavnega sistema, ko je vozilo parkirano.

image_alt
BMW letos med drugim obljublja tudi športnega karavana

Polestar namerava v prihodnjih treh letih predstaviti tri nove avtomobile, »od katerih ima vsak potencial za postopno uresničitev nekaterih zamisli, predstavljenih v teh konceptnih avtomobilih«, so v izjavi za javnost sporočili iz podjetja.

Več iz rubrike