Iznajdljiva 23-letnica s fotografijo zasluži 177.000 dolarjev letno

Grace Torres je fotografiranje sprva predstavljalo strast, potem pa ga je spremenila v posel, ki jih danes predstavlja finančno svobodo.
Fotografija: Maja 2021, pet mesecev po končani fakulteti, se je 23-letnica s polnim delovnim časom lotila fotografskega posla. Foto: Jonathan Cortizo
Odpri galerijo
Maja 2021, pet mesecev po končani fakulteti, se je 23-letnica s polnim delovnim časom lotila fotografskega posla. Foto: Jonathan Cortizo

Grace Torres je fotografiranje sprva predstavljalo strast, kar je kasneje spremenila v donosen posel, ki ji danes predstavlja finančno svobodo.

23-letnica si je svoj prvi fotoaparat, Canon Rebel T3 kupila leta 2012, preden so se z družino odpravili na potovanje iz New Jerseyja v Colorado. Na poti so se ustavili  v več narodnih parkih in Torresova se je zaljubila v ovekovečenje narave izza fotografskega objektiva.

image_alt
Najstnica, ki z zaslužkom prekaša najbolje plačane direktorje

Ko je bil čas, da se odloči za vpis na fakulteto, se je sprva odločila za znanstveni študij in fotografirala zgolj občasno na različnih zabavah in za štiri ure dela za zaslužila 100 dolarjev.

Vlaganje v strast

Nato se je na fakulteti njeno fotografiranje povečalo. Leta 2019 je pri 20 letih zaslužila približno 2000 dolarjev s samostojnim fotografiranjem in grafičnim oblikovanjem. Začela je razmišljati, kako bi bilo, če bi imela redni fotografski posel.

23-letnica ima veilko strast do fotografiranja. Foto: Jonathan Cortizo
23-letnica ima veilko strast do fotografiranja. Foto: Jonathan Cortizo

Sprva so se ji obeti zdeli mračni. Delala je v več službah, v glavnem zato, da bi si lahko privoščila kakovostnejšo kamero, saj je vedela, da uspešni samostojni fotografi pogosto začnejo z vlaganjem v visokokakovostno opremo. Po končani fakulteti je investirala v nove fotoaparate in objektive ter se postopoma pričela vedno bolj ukvarjati s fotografiranjem.

Približno leto pozneje je diplomirala na univerzi Southeastern in opravila plačano, skrajšano prakso pri neprofitni organizaciji, da bi pomagala povečati svoje finance, dokler se ne bi uveljavila kot samostojna fotografinja s polnim delovnim časom, navaja CNBC Make It.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Nekaj mesecev je raziskovala trajnostne poslovne prakse in delala na pridobivanju strank prek družbenih medijev. Maja 2021, pet mesecev po končani fakulteti, se je s polnim delovnim časom lotila fotografskega posla.

Na poslovni poti se je že srečala z izgorelostjo

Torresova pravi, da se večino dni počuti kot da živi sanje. Drugi dnevi pa jo spomnijo na izzive mlade podjetnice. V zadnjem letu in pol je Torres prenesla kar nekaj svojih odgovornosti, saj je bila preveč vpeta v delo in se je soočila z izgorelostjo.  

Torresova pravi, da se večino dni počuti kot da živi sanje. Foto: Grace Torres
Torresova pravi, da se večino dni počuti kot da živi sanje. Foto: Grace Torres

Zaradi tega se je naučila načrtovati manj porok, čeprav to pomeni tudi manj dohodka. Nekatere svoje storitve je začela oddajati tudi iz domače pisarne v Lakelandu na Floridi, pri čemer je najela izvajalce za urejanje njenih fotografij in vodenje knjigovodstva.

Pravi, da je porabila približno 45.000 dolarjev, da je začela svoje podjetje. Izplača se, saj je leta 2021 je ustvarila 177.000 dolarjev prihodkov,  danes pa ima več kot 10.000 dolarjev na mesec.

Ko je še obiskovala fakulteto, je je imela vedno več služb, zato je bila njena želja, da si ustvari svoj posel po lastni meri in s svojim urnikom. Za CNBC Make it je še povedala: »Vsako jutro se zbudim tako navdušena, da bom delala s strankami in to kar imam rada.«

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Več iz rubrike