Zlati penthouse: stanovanje, ki jemlje sapo

Arhitekta s Splita sta zasnovala edinstveno penthouse stanovanje na otoku Hvar. Ob pogledu nanj bo marsikomu vzelo sapo.
Fotografija: FOTO: viskovic.viskovic.com
Odpri galerijo
FOTO: viskovic.viskovic.com

Kot poroča Croatia Week, sta se Hrvata Zrinka in Vatroslav Visković lotila skrbno načrtovanega projekta. Na hrvaškem otoku Hvar sta zasnovala unikatni zlati penthouse. Penthouse je sicer nadstandardno opremljeno stanovanje, ki se nahaja v najvišji etaži stavbe. Izstopa po velikosti in rabi nadstandardnih materialov.

Arhitekta sta si vzela tri mesece časa, da sta zasnovala celoten koncept objekta. Gradnja naj bi se sicer začela še v letošnjem letu.

FOTO: viskovic.viskovic.com
FOTO: viskovic.viskovic.com


Predvidena lokacija objekta je v zgornjem delu mestnega središča. Z objekta bo viden razgled na Paklenske otoke. Kot je povedala arhitektka, gre za nenavaden hibrid stanovanjske hiše. Medtem ko se v spodnjih dveh nadstropjih nahaja klasično stanovanje, pa je nad njim postavljen element, ki izstopa od preostale gradnje. Predstavlja piko na i celotni zgradbi. Penthouse je poudarjen z zlato barvo, ki po besedah arhitektov ponazarja podton hvarskega vzdušja.

FOTO: viskovic.viskovic.com
FOTO: viskovic.viskovic.com


Na strešni terasi se nahajajo bazen, ploščad, ki je namenjena sončenju, in zunanji salon, ki vključuje bar. Kot dodaja Zrinka, gre za pravo hvarsko arhitekturo. S terase je čudovit pogled na obdajajočo okolico.


Do penthousa vodi ločen dostop. To stanovanje deluje kot izolirana stanovanjska enota, skoraj kot samostojna hiša. Za hišo se nahaja dnevna soba na prostem, ki je skrita pred pogledi ljudi, hrupom in je odprta proti nebu.

FOTO: viskovic.viskovic.com
FOTO: viskovic.viskovic.com


Zrinka zaključuje, da je bil glavni razlog za tak pristop ponovno interpretirati stanovanjsko tipologijo ter izzvati čutila potencialnega uporabnika. To naj bi vplivalo na povsem drugačno izkušnjo Hvara. Kot je dejala Zrinka, niso želeli ustvariti zgolj še ene arhitekturne stavbe, ampak nekaj edinstvenega, kar odraža barvitost in prostorske značilnosti okolice, v kateri se nahaja.

FOTO: viskovic.viskovic.com
FOTO: viskovic.viskovic.com

 

Več iz rubrike

trendi

Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Svetovno gospodarstvo bi lahko do leta 2070 utrpelo 178.000 milijard dolarjev izgube, če se ne odzove na podnebne spremembe.

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

Komentarji: