Obrtniki: Dovolite nam delati

Zaradi večmesečnega zaprtja nekaterih storitvenih dejavnosti so stiske obrtnikov in podjetnikov iz dneva v dan večje, sporočajo iz Obrtno-podjetniške zbornice.
Fotografija: V luči boljših epidemioloških razmer ter stisk slovenskih obrtnikov in podjetnikov OZS na vlado ponovno naslavlja zahtevo za odprtje storitvenih dejavnosti. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
V luči boljših epidemioloških razmer ter stisk slovenskih obrtnikov in podjetnikov OZS na vlado ponovno naslavlja zahtevo za odprtje storitvenih dejavnosti. FOTO: Roman Šipić/Delo

Nekatere storitvene dejavnosti so v Sloveniji z vladnim odlokom zaprte že več mesec, kar pa močno poglablja finančne in psihološke stiske domačih obrtnikov in podjetnikov, opozarjajo na Obrtno-podjetniški zbornici (OZS), kjer še enkrat več pozivajo k ponovnemu odprtju.
 

Varno delovno okolje


Med storitvami, ki v trenutnih razmerah lahko delujejo, so frizerji in kemične čistilnice. Ti glede svojega delovanja sporočajo, da delo poteka varno, pri čemer pa se v prvi vrsti upoštevajo zaščitni ukrepi pred širjenjem okužb. Ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) upoštevajo tudi stranke, dodajajo trenutno odprte dejavnosti.

A vendar je na trgu več sto obrtnikov, ki nimajo zelene luči za izvajanje svojih dejavnosti. Ti se obračajo predvsem na OZS, ki poudarja, da si obrtniki, bolj kot državnih pomoči, želijo delati.

Ponovno odprtje


V luči stisk slovenskih obrtnikov in podjetnikov ter boljših epidemioloških razmer OZS na vlado ponovno naslavlja zahtevo za odprtje vseh trgovin, kozmetične storitve, usnjarske in tekstilne dejavnosti, avtošole, fotografske dejavnosti in fotokopirnice, cvetličarne in vrtnarije, avtopralnice, avtosalone, avtoservise, zlatarne, urarne ter gradbena, vzdrževalna in montažna dela. Slednja naj bi se dovolila na zunanjosti objektov in za tista stanovanja in hiše, ki so med izvajanjem del prazna.

Na seznam dejavnosti, ki jih želijo znova odpreti obrtniki in podjetniki, so tudi servisne in gostinske dejavnosti. Gostinci si predvsem želijo možnost strežbe malic v podjetja, kot je to trenutno dovoljeno za menze v podjetjih, in pa strežbo na terasah gostinskih lokalov.
 

Epidemija se umirja


Zadnji teden Slovenci spremljamo bolj spodbudne novice glede epidemioloških razmer, ki se izboljšujejo, zadovoljivi so tudi obeti. Predsednik OZS Branko Meh tako o slednjem: »Glede na to, da se epidemiološka slika umirja, pričakujemo, da bo vlada prisluhnila našim argumentom in odprla dejavnosti. Upamo si trditi, da bo z odprtjem manj prenosov okužb, saj bomo zamejili delo na črno, ki sedaj poteka brez vsakršnega nadzora in pogosto brez upoštevanja zaščitnih ukrepov.  Po drugi strani pa bo tudi manj zasebnih druženj, saj bodo ljudje ponovno na svojih delovnih mestih.«
FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


OZS skupaj s pozivom po ponovnem odprtju dejavnosti, svoje člane tudi poziva k cepljenju, s čimer bi pripomogli k hitrejši normalizaciji razmer.

Kljub boljšim epidemiološkim razmeram pa stroka opozarja, da bi ponovno sproščanje vodilo do ponovne rasti okužb, saj se učinek cepljenja še ne kaže v vseh svojih razsežnostih; sicer pa se bo cepljenje v prvi fazi odražalo predvsem na upadu umrljivosti za covidom-19 in ne na številu okužb.

Več iz rubrike