Gault & Millau je odločil: Top slovenske gostilne so ...

Kulinarični vodnik: Za najboljši so razglasili Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu, chef leta je pa Igor Jagodic iz restavracije Strelec na ljubljanskem gradu.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Vodnik Gault & Millau predstavlja 130 gostiln in restavracij z vse Slovenije, ob tem pa ima še zajetni del s predstavitvami vinskih kleti in celo malih pivovarjev. Ta rumeni vodnik je bolj »ljudski« kot njegov rdeči, Michelinov konkurent in tako na koncu najdemo tudi vodnik po dobrih vinskih kleteh, malih pivovarnah ter razvrstitev 50 popularnih »zbirališč«.

Bolj ljudski kot Michellin

To pa je gneča pri vrhu: Gostilna Pri Lojzetu in Hiša Franko sta dobila popolnoma enako, med vsemi najvišje število točk (17,5) v razvrstitvi slovenskega vodnika Gault & Millau – včeraj zvečer so predstavili prvo izdajo.

Štiri kuharske kape, kot v tem mednarodnem vodniku označujejo kakovost gostiln, pa so dobile še Hiša Denk (Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Mak (Maribor) in Strelec (Ljubljana). Tudi te z enakim številom točk (17).

Voranc Vogel
Voranc Vogel

Največji aplavz na včerajšnji podelitvi, ki je bila v veliki dvorani hotela Union v Ljubljani: za Tomaža Kavčiča z Zemona in Igorja Jagodica. Ta skromni, prijazni, delovni šef kuhinje v restavraciji Strelec na ljubljanskem gradu je bil namreč razglašen za chefa leta.

Razglasili pa so tudi natakarja leta (Matic Šubic, Maxim), in izpostavili in nagradili zanimiva imena z raznih področij, ki sestavljajo celovito zgodbo slovenske kulinarike: za prispevek k razvoju sodobne slovenske kulinarike Janeza Bratovža (JB), za chefa prihodnosti so razglasili Davida Vračka (Mak), mladi talent je Mojmir Marko Šiftar (Evergreen), chefinja, ki zastopa tradicijo pa je Meta Repovž (Gostilna Repovž).

Več iz rubrike