Edinstveni sonaravni stolpnici v Milanu obdani z 2100 drevesi

V Milanu se nahajata unikatni stolpnici, ki ju zaradi obdanosti z drevesi in grmovnicami imenujejo tudi 'bosco verticale' oziroma navpični gozd.
Fotografija: Bosco Verticale. Foto: Stefano Boeri Architetti
Odpri galerijo
Bosco Verticale. Foto: Stefano Boeri Architetti

Ker se čedalje bolj zavedamo, da smo s svojim delovanjem okolju, v katerem živimo in od katerega smo odvisni, naredili že veliko škode, se kot človeštvo v vse večji meri odločamo za pristope, s katerimi bi posledice vsaj delno odpravili ali vsaj ne bi povzročili dodatnih škodljivih vplivov. Tako si prizadevamo v večji meri ohraniti zelene površine ter za pridobivanje energije uporabiti čim večji delež naravnih virov.

Primer dobre prakse je par stanovanjskih stolpnic, ki se nahaja v osrčju milanskega okrožja Porta Nuova. Dom nudita 300 stanovalcem. Ker sta stavbi po celotni fasadi obdani z več kot 21.000 drevesi, grmovnicami in trajnicami, so to arhitekturno posebnost poimenovali 'bosco verticale', kar pomeni navpičen gozd, poročajo tuji mediji.

image_alt
Edinstveni ležeči nebotičnik, ki zrcali okoliško pokrajino

Paša za oči, proizvodnja kisika in zaščita pred hrupom

Stavbi s svojim bujnim zelenjem nista zgolj paša za oči. Drevesa skrbijo za proizvodnjo kisika za prebivalce in okolico, hkrati pa stanovalce varujejo pred hrupom z ulic. Stavbi se ponašata tudi s samozadostnostjo. Vsa potrebna energija se pridobiva prek sončnih kolektorjev, ki se nahajajo na strehi. Za zalivanje rastlinstva, ki obdaja stavbo, se uporablja prečiščena odpadna voda.

Stolpnici sta bili sicer zgrajeni že leta 2014, za projektom pa stoji 64-letni arhitekt Stefano Boeri, ki je velik ljubitelj gozda. Posledično se je odločil za snovanje arhitekturne stvaritve, za katero pravi, da je prvi navpični gozd na svetu. Tudi to, da se je odločil stolpnici umestiti v Milano, ni naključje.

Bosco Verticale. Foto: Stefano Boeri Architetti
Bosco Verticale. Foto: Stefano Boeri Architetti

»Milano je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja veljal za sivo industrijsko mesto,« je povedal in dodal, da mu je z zelenjem želel dodati barve in razbiti monotonost.

Navdih za izgradnjo podobnih stavb po vsem svetu

Ta unikatna arhitekturna stvaritev je leta 2014 osvojila mednarodno nagrado za stolpnico, leta 2015 pa nagrado za najboljšo visoko zgradbo na svetu. S tem predstavlja tudi navdih za izgradnjo drugih podobnih stavb po vsem svetu, poroča Euronews.

»S projektom sem želel spodbuditi urbano pogozdovanje, saj je to tisto, kar potrebujemo. Moramo si prizadevati za to, da bi, kjer se to da, pomnožili število dreves. Razlogi za to so jasni. To je hiter, poceni in vključujoč način, s katerim poskušamo odpraviti globalno segrevanje,« je prepričan Boeri.

image_alt
Napredna okna bi lahko nadomestila solarne strešnike

Boeri je naštel še nekatere koristi dreves za človeka. Ta namreč ščitijo pred prekomerno sončno svetlobo, prečiščujejo zrak in absorbirajo emisije, ki so produkt urbanega onesnaževanja.

Pred kratkim je bil sicer dokončan še en Boerijev projekt, gradnja socialno - stanovanjskih objektov Trudo Vertical Forest v Eindhovnu na Nizozemskem. Stanovanja so po njegovih besedah dostopna predvsem mladim; študentom, mladim parom in mladim raziskovalcem z nizkimi dohodki.

Več iz rubrike