Do pitne vode s sistemom, ki ga poganja zgolj sončna svetloba

Helio omogoča pridobivanje pitne vode na popolnoma okolju prijazen način. Uporablja se ga lahko ob naravnih nesrečah, v času vojn in v drugih okoliščinah.
Fotografija: Foto: Helio
Odpri galerijo
Foto: Helio

Voda je vir življenja. Medtem ko lahko brez hrane preživimo več tednov, lahko brez vode preživimo zgolj nekaj dni. Kljub temu da je Zemlja kot modri planet bogata z vodo, pa je le majhen delež te primeren za pitje. Sočasno z vse večjo onesnaženostjo okolja pojenjajo tudi zaloge pitne vode. Dostop do nje je še posebej problematičen v manj razvitih regijah. Vsako leto naj bi umrlo približno 2,6 milijona ljudi zaradi bolezni, ki so povezane s pomanjkanjem vode oz. z njeno onesnaženostjo, poroča Euronews.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Z zavedanjem tega je nastal inovativni sistem za čiščenje vode Helio, ki pretvarja morsko vodo in drugo vodo, ki je manj primerna za pitje, v pitno vodo. Sistem ima obliko krogle, je prenosljiv, za delovanje potrebuje zgolj sončno sevanje in ne ustvarja škodljivih emisij. Med drugim ga uporabljajo v južni Franciji, poroča Euronews.

Sistem deluje tako, da se v kroglo najprej natoči nečisto vodo, ki jo nato segrevajo sončni žarki. Ob tem se vse nečistoče, ki so v njej, nabirajo na pladnju v sistemu, medtem ko prečiščena voda kaplja po stenah in se nateče na dno. Od tam si je možno postreči z njo. Vsaka krogla je zmožna na dan prečistiti 10 litrov vode.

Izdelan iz recikliranih materialov in povsem avtonomen pri delovanju

Pred sistemom Helio so sicer že obstajali industrijski sistemi, ki so bili zmožni proizvesti pitno vodo s pomočjo sončne svetlobe. Helio se od njih razlikuje v tem, da je izdelan iz recikliranih materialov, pri svojem delovanju pa je povsem avtonomen.

V projekt Helio je bilo do sedaj vloženih že 800.000 evrov. Polovico potrebnih sredstev je prišla iz kohezijske politike Evropske unije, druga pa iz francoskega podjetja Marine Tech.

image_alt
Kako dolgo zdržijo Tesline baterije in koliko stane zamenjava?

»Gre za futurističen design, ki je zelo prilagodljiv in ga je mogoče prilagoditi tudi za kmetije, s čimer je možno povečati količino dnevno pridobljene vode na želeno. Tehta približno 80 kilogramov, dva človeka pa ga lahko sestavita/razstavita v dveh urah,« je o sistemu povedal Enrique Encinas, izvršni direktor Neuva Tierra Consulting, katerega je pritegnila trajnostna naravnanost sistema.

Sistem se lahko uporablja v različnih okoliščinah; ob naravnih nesrečah, vojnah ali v kakršnikoli taki situaciji, ko je oskrba s pitno vodo motena. Trajnostne krogle za pridobivanje pitne vode Helio so že v uporabi v Omanu in na Tahitiju, kmalu pa bodo na voljo tudi v šoli na južnem Madagaskarju, kjer se soočajo z resnim pomanjkanjem vode. Sprva se bo s sistemom lahko napajalo 100 ljudi, še navaja Euronews.

image_alt
Inovativne in tisočkrat močnejše sončne celice

Več iz rubrike