V času pandemije velik porast lepotnih posegov

Američani so po podatkih Aesthetic Society v letu 2020 za plastično kirurgijo porabili skupaj več kot 8,5 milijarde evrov.
Fotografija: Plastična operacija. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Plastična operacija. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Plastična kirurgija je v zadnjem desetletju v razmahu. Na to imajo velik vpliv tudi pop kultura in družbeni mediji, kjer številni vplivneži ponosno razkazujejo svoje kozmetične izboljšave. Leta 2020 se je situacija precej spremenila. Zdravstveni centri in bolnišnice so obratovali v omejenem obsegu, veliko zdravstvenih posegov je zastalo, navaja CNBC. Toda povpraševanje po plastičnih operacijah se je močno povečalo. Američani so po podatkih Aesthetic Society v letu 2020 za plastično kirurgijo porabili skupaj več kot 8,5 milijarde evrov.

image_alt
Kozmetična blagovna znamka, ki prevzema svet

Video klici sprožili porast kirurških posegov

Joelle Lieam, ustanoviteljica Elite Aesthetics iz Needhama, je povedala, da so v lanskem letu zabeležili 20-odstotno povečanje števila rezerviranih terminov, navaja Market Watch. Pacienti se odločajo za polnila za ustnice, lifting obraza in preoblikovanje kože v večji meri kot včasih.

Povpraševanje po lepotnih posegih se je močno povečalo. Foto: Shutterstock
Povpraševanje po lepotnih posegih se je močno povečalo. Foto: Shutterstock

Omejitve, ki jih je s seboj prinesel covid-19, so osebna srečanja in družabne dogodke preusmerile na video klice. Izsledki nedavne študije, objavljene v reviji Facial Plasic Surgery & Aesthetic Medicine, kažejo, da je prišlo do porasta zanimanja za plastične popravke, pri čemer so ljudje kot povod za operacijo navedli svojo pojavnost na Zoomu. Strokovnjaki opozarjajo na pojav, ki se imenuje »učinek povečave«. Video klici, na katerih se ljudje virtualno srečujejo, so pripomogli k temu, da je veliko posameznikov postalo hiperkritičnih do svojih obraznih potez in da želijo izgledati »bolje«.

image_alt
Devet kozmetičnih podjetij, ki bodo preživela krizo

Drugi vzroki za več estetskih popravkov

Mnogo ljudi, ki se odločijo za plastični poseg, k temu še bolj spodbudi možnost dela od doma, saj si lahko po operaciji doma popolnoma opomorejo, brez da bi na to vplivalo na njihovo delo oziroma prosti čas. Druge motivira možnost okrevanja na delovnem mestu, saj tam veliko ljudi nosi maske in se tako poseg, če je na takem mestu, niti ne vidi. Zadeva pa je za nekatere tudi obratna, saj kirurgi poročajo tudi o povečanju števila pacientov, ki se odločajo za operacijo na delu obraza nad nosom. Te značilnosti so namreč bolje izražene, ko oseba nosi masko.

Razlog za odločitev za plastične operacije je tudi v finančnem stanju. Številni kandidati za plastično kirurgijo so lahko v času omejitev in bivanja doma prihranili znatne količine denarja, s katerim so si lahko privoščili želeni lepotni poseg. Na splošno postajajo kozmetični tretmaji vse naprednejši, cenovno dostopnejši in prinašajo »hitre« rešitve, zato mnogi zdravniki menijo, da je prihodnost plastične kirurgije v še več plastičnih operacijah. Do porasta lepotnih operacij je prišlo na obeh straneh Atlantika, saj je tudi britansko združenje kirurgov dejalo, da so opazili ogromno povečanje tovrstnih posegov. 

image_alt
Zakaj je hibridno delo tako utrujajoče?

Več iz rubrike