Britanci predstavili samovozeči avtobus

Avtonomni avtobus, ki so ga pred kratkim predstavili na univerzi Cambridge, bo lahko vozil 10 potnikov naenkrat.
Fotografija: Samovozeči avtobus bo lahko vozil 10 potnikov naenkrat. Foto: Greater Cambridge Partnership
Odpri galerijo
Samovozeči avtobus bo lahko vozil 10 potnikov naenkrat. Foto: Greater Cambridge Partnership

Popolnoma električni avtonomni trikolesni potniški avtobus, ki  je bil nedavno predstavljen na univerzi Cambridge v Združenem kraljestvu, lahko  z enim polnjenjem  prevozi 160 kilometrov. Prostora ima za 10 potnikov, najvišja hitrost, ki jo lahko doseže, je 30 km/h. Vozila so opremljena s senzorji, kamerami in laserskimi skenerji, ki prikazujejo zemljevid gibanja vozila.
 

Prva se je popeljala ministrica za promet


Avtobus bo deloval na dobre tri kilometre dolgi progi, vožnja pa naj bi trajala 20 minut. Potniki bodo lahko prek mobilne aplikacije določili lokacijo, kjer bodo nanj vstopili. Kljub temu, da se avtobus vozi brez voznika, pa bo vedno na voljo »varnostnik«, ki bo lahko kadarkoli prevzel nadzor nad vozilom. Kot prva se je okoli univerzitetnega kampusa West Cambridge popeljala tamkajšnja ministrica za promet Rachel Maclean.
image_alt
Ključne značilnosti slovenske generacije Z

Želijo oceniti potencial vozila brez voznika


Samovozeči avtobus bo lahko vozil 10 potnikov naenkrat. Foto: Greater Cambridge Partnership
Samovozeči avtobus bo lahko vozil 10 potnikov naenkrat. Foto: Greater Cambridge Partnership
Avtonomni avtobus je razvila inženirska družba Aurrigo, s preizkusi na cestah pa naj bi začeli še ta mesec. Tehnologijo so sicer začeli testirati že lani, vendar so bili zaradi pandemije covida-19 ustavljeni. Preizkus je del širšega projekta Greater Cambridge Partnership (GCP) in Smart Cambridge, s katerim želijo tamkajšnje oblasti oceniti potencial tehnologije brez voznika v javnem prevozu.
 

Veliko lažji bo tudi dostop do kulturnih dejavnosti


»Nova vozila ponujajo cenejši način zagotavljanja javnega prevoza 24 ur na dan, vse dni v tednu,« je povedala predstavnica podjetja GCP in direktorica organizacije Cambridge Network. »Zelo razburljivo je videti vozilo javni cestii,« je še dodala. Tudi župan Cambridgeshira, Nik Johnson, ne skriva navdušenja. Meni, da bo projekt veliko pripomogel k trajnostnim rešitvam v prometu. Poleg olajšanega prihoda na delo bo tudi dostop do kulturnih dejavnosti veliko lažji. 

Upajo, da bo avtobus uspešno prestal preizkusno obdobje


GCP si prizadeva spodbuditi rast z vlaganjem v lokalno infrastrukturo. Novi projekt – avtonomni avtobus – je ključna komponenta mreže javnega prevoza GCP v prihodnosti, so prepričani v podjetju. Upajo, da bodo uspešno prestali preizkusno obdobje in da bo kasneje v uporabi več avtobusov. Glede na to, da je v enem prostora za 10 potnikov, bi jih potrebovali veliko, menijo poznavalci.
image_alt
Maserati se vrača; bo presenetil še s futurističnim motorjem?

Avtonomna vozila prispevajo k varovanju okolja


Na socialnih omrežjih so se že pojavile kritike, da avtonomni avtobus sam kliče po nesreči. Strokovnjaki jim na cinične izjave odgovarjajo, da je namen te tehnologije narediti vožnjo bolj varno in močno zmanjšati človeške napake. Hkrati pa bodo taka vozila veliko prispevala k zmanjšanju škodljivih emisij.

Več iz rubrike