Brati je treba tisto, česar drugi (še) ne

Poletni dopust je za marsikoga edini čas za branje. Tudi letos lahko nadoknadimo zamujene mesece in preberemo številne knjige, ki so izšle v zadnjih nekaj mesecih. Katere bodo odnesli s seboj na dopust slovenski gospodarstveniki?
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Nekateri ob pritajenem šumenju morja in prijetnem vonju borovcev raje vzamejo v roke lahkotnejše čtivo, saj si želijo sproščenega odklopa. Drugi izkoristijo dopust za poglobitev znanja ali iskanje idej ob knjigah, ki jim pomagajo pri urjenju službenih veščin. 

Pixabay
Pixabay


 

Enzo Smrekar, predsednik uprave podjetja Droga Kolinska, direktor Strateškega poslovnega področja v Atlantic Grupi in predsednik Smučarske zveze Slovenije, je za Svet kapitalapovedal, da je dopust idealen čas, da se ob odsotnosti dnevne službene operative posveti učenju in spoznavanju novega. »Med dopustom se bom posvetil starejšemu delu Nudge(Richard Thaler in Cass Sunstein), ki pa je še vedno aktualno tudi zaradi pravkar prejete Nobelove nagrade. Govori o tem, kako lahko vedenjsko ekonomijo uporabljamo za boljše odločitve in izboljšanje stanja posameznika, družine in družbe v celoti. Druga knjiga je nujna za to, da vedno ohranimo nekaj zdrave distance do poplave nepomembnih dnevnih novic.« Lotil se bo tudi branja knjige Enlightenment now Stevena Pinkerja, harvardskega profesorja, ki v knjigi na podlagi zgodovinskih in statističnih podatkov prikaže svetovne trende, ki potrjujejo dosedanji napredek človeštva, in ugotavlja, da nam je bolje kot kadarkoli. Avtor ga navdaja z optimizmom tudi vnaprej, če bomo uporabljali humanizem, razum ter znanost in se ne predajali pesimizmu zaradi slabih novic, ki prevladujejo na naslovnicah medijev. Bill Gates pravi, da je to njegova najljubša knjiga.

Pixabay
Pixabay


Direktor Instituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič običajno vzame na dopust dve različni knjigi. Eno sodobnejšo in eno izmed klasik za ponovno branje. »Slednjo si običajno izberem med pakiranjem, tako da trenutno še ne vem, kaj bom potegnil iz omare. Kot predstavnica sodobne literature me tokrat čaka Srečni človek finskega pisatelja Arta Paasilinna, ki sem jo že preletel pred meseci, zato imam v planu vzeti s seboj tudi knjigi mojega tržaškega znanca Giovannija Fraziana, ki obravnavata delo in življenje židovskega arhitekta Josefa Franka (obstajata le v italijanski verziji: Percorsi accidentali).« Dr. Lenarčič nam je zaupal, da predvsem med delovnim letom pogreša mlada leta, ko je prebiral veliko leposlovnih knjig, zdaj pa mu to ne gre dobro, ker v službi neprestano »pisateljuje« in mu branje v prostem času včasih pomeni dodatno fizično obremenitev.


Pixabay
Pixabay

Zmagovalka letošnjega izbora AmCham Top Potential Vita Godec, doktorica kemije in vodja oddelka za razvoj poslovanja v podjetju Lenis farmacevtika bere kar na kindlu, na katerem ima za poletno branje pripravljeno knjigo Predanost Angele Duckworth, profesorice psihologije na Univerzi v Pensilvaniji. »V bistvu je to knjiga o vztrajnosti, ki je po mojem mnenju nepogrešljiva tako osebno kot v poslovnem svetu. Poskušam se držati tega, da na težave, na katere naletim na poti, gledam kot na izzive, a to ni vedno enostavno. V knjigi lahko preberemo, da v realnosti vztrajnost šteje veliko več od talenta, in najdemo resnične primere, iz katerih se lahko veliko naučimo.«

Pixabay
Pixabay

Tudi dr. Danica Purg, direktorica in dekanja blejske poslovne šole, ki ji nekateri pravijo tudi gurujka slovenskega menedžmenta, se vsako leto veseli ravno zaradi dodatnega prostega časa za branje. »Kot po navadi bom letos odnesla s seboj nekaj daljših člankov, ki jih moram prebrati, pa tudi knjige. Ena izmed teh bo Sapiens, provokativna zgodba o preteklosti in prihodnosti človeštva, druga pa Music and Leadership, ki se dotika filozofije naše šole in govori o tem, da se lahko voditeljstva učimo od umetnosti.« Posvetila se bo tudi zabavni zgodbi ameriškega avtorja Noaha Charneyja, ki dobrih sedem let živi v Sloveniji; Slovenology.

Pixabay
Pixabay


Aljoša Bagola, partner in izvršni kreativni direktor agencije Pristop Creative, bo prenapete misli sproščal z »obilo nezateženega branja«, zato ga bodo letos v horizontali na plaži vedrili Jordan B. Peterson s knjigo 12 pravil za življenje, ki je napolnjena z znanjem z vseh vetrov, Chimp Paradox Steva Petersa, ki obravnava, kako nas ima primitiven del možganov po nepotrebnem za talce, ter knjiga New Power avtorjev Jeremyja Timmsa in Henryja Heimansa, ki nudi sveže vpoglede v distribucijo moči in vpliva v sodobnem času, kjer na račun z digitalno tehnologijo oboroženih uporabnikov stare institucije izgubljajo moč in vpliv. 

Pixabay
Pixabay

 

Dušan Olaj, generalni menedžer podjetja Duol, bo zaradi povečanega obsega dela omejil poletni dopust na podaljšane vikende ob slovenski obali in v hribih. »Kolo, plavanje, tek,« je strnil želje za Svet kapitala. O poletnem čtivu ima posebno mnenje. »Čas obveznega čtiva je mimo. Danes si uspešen, če si drugačen, torej prebiraš tisto, česar drugi ne, oziroma še ne …« To poletje se bo posvetil strokovnim revijam o vesoljskih izzivih. »Še vedno veliko premalo vem o področju, ki ga skokovito osvajamo z našimi 'Space Domes'. Seveda ne bo manjkala športna knjiga Hitri po petdesetem (avtor Joe Friel). Čaka me že dve leti.« Želi se udeležiti športnega dogodka Ironman na Havajih in to knjigo vidi kot delček uresničitve teh sanj.

Pixabay
Pixabay

Saša Mrak, izvršna direktorica Združenja Manager, v prostem času poleg strokovnih knjig rada bere leposlovje. Letos bo vzela na dopust knjigi Homo Deus Yuvala Noaha Hararija, ki je zaslovel z uspešnico Sapiens: kratka zgodovina človeštva. »Če je prva uspešnica odstirala nove vidike ali druge perspektive zgodovine razvoja človeštva od začetka do danes, to delo, ki ga želim prebrati, pelje bralca v vprašanja prihodnosti. Ljudje so v zgodovini umirali zaradi epidemij, lakote in vojn. Danes jih več umre zaradi starosti, število smrti zaradi samomora, kot navaja avtor, je večje od skupnega števila žrtev vojn, teroristov in zločincev. Več možnosti je, da človek umre zaradi prenajedanja kot zaradi stradanja.« Dodala je, da biološka in informacijska tehnologija odpirata neverjetne razsežnosti, zato si želi prebrati njegovo razmišljanje. Druga knjiga je The Happy BrainDeana Burnetta, nevroznanstvenika, ki se poglobi v vprašanje, kako z znanostjo razložiti občutke sreče, kaj sploh pomeni, kako jo izmeriti. Vprašanja raziskuje z nevroznanstvene perspektive, zato se ji zdi to delo primerno za aktualizacijo na dopustu.

Pixabay
Pixabay

Mladinska knjiga: nasveti za poletno branje

V založbi so letos najpopularnejše knjige razdelili na več sklopov. Za ljubitelje strokovne literature in aktualne tematike predlagajo delo Jožeta Mencingerja Udba in bela tehnika,jagodni izbor njegovih kolumn, kritičnih zapisov ter predavanj o razpadanju Jugoslavije in osamosvojitvi Slovenije ter razmerah v slovenski politiki in gospodarstvu. Predlagajo tudi knjigo Matjaža Zwitterja Medicinska etika, ki predstavlja vso širino zdravniškega poklica, od razumevanja dela, etike in kodeksa, obveznosti, komunikacije, bremen in izgorevanja. Pisatelj poudari, da v etiki pogosto ni pravilnih ali napačnih stališč, pač pa le tehtanje med vrednotami, ki jim vsakdo z vso pravico daje drugačno težo. Za ljubitelje zgodovine priporočajo knjigo Kena Folletta Stebri zemlje (knjiga se je uvrstila med prvih deset najbolj priljubljenih romanov v angleškem jeziku vseh časov in govori o političnemu brezvladju v srednjem veku, ko kralj Henrik I. ostane brez naslednika), Ashleyja Jacksona Churchill(ena izmed njegovih najboljših biografij) in delo Naomi Klein Ne ni dovolj: kljubovanje Trumpovi politiki šoka in oblikovanje sveta,kakršnega potrebujemo (avtorica pokaže, da se pošastnost Donalda Trumpa ni pojavila kar tako, temveč je vrhunec desetletij nebrzdane gospodarske neenakosti, rasizma, militarizma in vojn ter do potankosti opiše t. i. trumpizem). Tisti, ki se med dopustom radi napolnijo s svežo energijo in novim zagonom, predlagajo knjigi Kenana Crnkića 7 skrivnosti uspeha ter J. K. Rowling Zelo dobra življenja. Prva je polna razlag preprostih konceptov, ki pripomorejo k boljšemu, srečnejšemu in uspešnejšemu življenju, druga pa pisateljičin slavni nagovor študentov Harvarda, ene najbolj elitnih svetovnih univerz, v katerem razlaga, da je za uspešno in dobro življenje nujno doživeti tudi neuspeh, pomagala pa naj bi tudi dobra mera domišljije. Mladinska knjiga je izdala tudi precej romanov za brezskrbne poletne dni, med njimi so izpostavili tri. Prvi je delo Fredrika Backmana Mi smo medvedi! (zgodba o pomenu hokeja v majhnem mestecu, kjer se sanje razblinijo, kot se velike sanje sprevržejo v tragedijo), drugi knjiga Nespeči Gorana Stojičića (kratke zgodbe o človeških usodah, ob katerih lahko poslušate tudi glasbo Amy Winehouse, Davida Bowieja, Toma Waitsa ipd. s pomočjo QR-kod), tretji roman Aktovka Hiromija Kawakamija, ki čutno pripoveduje zgodbo o samosti, dobri hrani in pijači ter ljubezni.

Več iz rubrike