Bodo v prihodnosti cepiva dostavljali droni?

Kako droni, ki dostavljajo cepiva, rešujejo življenja v Indiji
Fotografija: Droni, ki dostavljajo cepiva na oddaljena območja, izboljšujejo dostop do zdravstvenega varstva FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Droni, ki dostavljajo cepiva na oddaljena območja, izboljšujejo dostop do zdravstvenega varstva FOTO: Reuters

Brezpilotna letala lahko ranljivim skupinam prebivalstva dostavijo življenjsko pomembno blago, s čimer premagajo ovire pri dostopu in omogočijo hitrejšo dostavo življenjsko pomembnih potrebščin.

Pobuda Svetovnega gospodarskega foruma Medicina z neba uporablja brezpilotna letala za dostavo cepiv in zdravil na oddaljena območja v Indiji. Opravljenih je bilo že več kot 300 poskusov dostave cepiv, načrtuje pa se širitev in doseganje več oddaljenih skupnosti.

Vpliv brezpilotnih letal, ki dostavljajo cepiva.

Brezpilotna letala so z dostavo medicinskega blaga v težko dostopne kraje pomagala reševati življenja po vsem svetu. Zdravniki brez meja so jih preizkušali pri boju proti tuberkulozi v Papui Novi Gvineji in eboli v Liberiji, GAVI pa jih je uporabil za dostavo cepiv na območja brez infrastrukture za običajno dostavo.

COVID-19 je pospešil način, kako ponudniki zdravstvenih storitev uporabljajo brezpilotna letala za dostavo zdravil in cepiv po vsem svetu, saj so še posebej uporabna tam, kjer sta cestna povezava in prevoz s hladilniki izziv.

V Indiji je nujno, da javni in zasebni sektor sodelujeta pri uporabi dronov, da bi izboljšala enakost v zdravstvenem varstvu na podeželju. Pobuda Svetovnega gospodarskega foruma Medicina z neba pospešuje prehod z neučinkovitih zdravstvenih oskrbovalnih verig na digitalno, odporno infrastrukturo, ki zmanjšuje izgube in izboljšuje zdravstvene rezultate. Bistvo tega projekta je odpravljanje vrzeli v distribucijskih sistemih zdravstvenega varstva z dostavo cepiv in zdravil na oddaljena območja v Indiji s pomočjo brezpilotnih letal. V okviru pobude se pripravljajo tudi smernice za nosilce odločanja in zdravstvene sisteme, da bi analizirali priložnosti in izzive, povezane z dostavo cepiv z brezpilotnimi letali.

image_alt
Podjetje Snap je izdelalo mini leteči dron za selfije

Izzivi

Med potjo na nekatera oddaljena območja se medicinski material pogosto poškoduje, obtiči ali izgubi na poti. Kriza COVID-19 je pokazala izziv pri doseganju podeželskih in izoliranih skupnosti ter vlogo, ki bi jo lahko imele nove tehnologije, kot so droni, pri izboljšanju dostopa do zdravstvenega varstva in medicinskih oskrbovalnih verig.

Brezpilotna letala imajo ogromen potencial za dostavo življenjsko pomembnega blaga ranljivemu prebivalstvu, saj lahko premagajo ovire pri dostopu in omogočijo hitrejšo dostavo zdravil, ki rešujejo življenja. Vendar so pomisleki glede zasebnosti, varnosti in zaščite zasenčili potencial brezpilotnih letalnikov za preoblikovanje starih industrij in sistemov.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

1,4 milijarde prebivalcev Indije oskrbuje približno 30.000 vladnih primarnih zdravstvenih centrov, vendar jih je vsaj 5-10 % zaradi geografske lege in naravnih nesreč nedostopnih za dobavitelje zdravil. Nova pravila o dronih, izdana leta 2021, so bila po letih javnozasebnih posvetovanj in dveh iteracijah politike pozitiven korak k omogočanju uporabe dronov v regiji.

Naš pristop k brezpilotnim letalom, ki dostavljajo cepiva.

Svetovni gospodarski forum je leta 2019 začel izvajati pobudo Medicine from the Sky (Zdravila z neba) za dostavo cepiv podeželskim skupnostim. Pobuda se nahaja na stičišču dveh globalno najbolj reguliranih sektorjev, zdravstva in letalstva, v njej pa sodelujejo južna zvezna država Telangana, bolnišnice Apollo Hospitals in indijski politični think tank NITI Aayog. Projekt Medicina z neba je sprožil politično razpravo o nadaljnji liberalizaciji pravil o dronih v Indiji in odprl nove možnosti za uporabo v zdravstvu.

image_alt
Svetovni dan prebivalstva: Na svetu kmalu osem milijard ljudi

"Pobuda Medicine from the Sky je pokazala, kako lahko država uspešno uporabi vrhunsko tehnologijo dronov, da bi zagotovila, da nihče ne bo zaostajal pri dostopu do primarnega zdravstvenega varstva. Upamo, da bodo v naslednjih fazah te pobude brezpilotni zrakoplovi postali glavni del zdravstvenega varstva."

- Jyotiraditya Scindia, indijski minister za civilno letalstvo

Več iz rubrike