Podjetje Snap je izdelalo mini leteči dron za selfije

Ameriško podjetje Snap je sicer najbolj znano po svoji aplikaciji za izmenjavo fotografij Snapchat.
Fotografija: Mini leteči dron za selfije - Pixy. Foto: Snap
Odpri galerijo
Mini leteči dron za selfije - Pixy. Foto: Snap

Številni velikani družbenih medijev krepijo svojo ponudbo strojne opreme in razširjene resničnosti (AR), in podobno je storilo tudi podjetje Snap. Predstavilo je namreč »prosto letečega pomočnika« z imenom Pixy. To je mini rumeni dron s katerim lahko ljudje posnamejo zanimive avtoportrete oziroma selfije.

image_alt
Video: Ko policija ustavi avtonomno vozilo brez voznika

Pixy deluje samostojno in med letenjem snema videoposnetke, ki se nato brezžično prenesejo in shranijo v aplikacijo. Po koncu leta Pixy pristane v dlani uporabnika. Pripomoček je zaenkrat na voljo v Franciji in ZDA, kjer so zakoni glede uporabe dronov milejši kot v Združenem kraljestvu, cena pa se giblje okoli 300 dolarjev.

Čeprav Snapchat ni deležen enake pozornosti kot druga družbena omrežja, kot sta Facebook ali Twitter, ostaja izjemno priljubljen. Po podatkih podjetja ima Snapchat 300 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov po vsem svetu. Prav tako trdi, da dosega več kot 75 odstotkov oseb, starih od 13 do 34 let, v več kot 20 državah.

Mini droni so prelahki za zakone, vendar teža ni edini problem

Pričakovanja za Pixyja in podobne drone so velika, saj jih industrija in širša javnost vse bolj sprejemata. Direktor podjetja Nationwide Drones Owen Jenkins je za BBC povedal: »Droni se že uporabljajo v medijih, kinematografiji, geodeziji in inšpekciji. Pričakujemo lahko le, da bodo osebni droni postali nekaj običajnega v družbi.«

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Jenkins je izrazil zaskrbljenost, ker Pixy nima neposrednega krmilnika, a ker je naprava težka le 101 gram in ima zaprte propelerje, je malo verjetno, da bi povzročila kakršno koli škodo, tudi če bi se zganila. »Če je majhen, lahek in počasen, je zelo malo verjetnosti, da bo povzročil škodo ali poškodbe. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bili naslednja stopnja pametnih telefonov.«

Snap pravi, da za izdelke, kot je Pixy, »veljajo lokalni, državni in zvezni zakoni o tem, kdo jih lahko upravlja, kako in kje jih je treba upravljati«, in poziva uporabnike, naj bodo pozorni na veljavne zakone o dronih. V Evropski uniji sicer zakoni za drone ne veljajo, če so ti lažji od 250 gramov in če niso opremljeni s senzorji za zbiranje osebnih podatkov, denimo kamero ali mikrofonom.

image_alt
Video: Neuničljivi robotski ščurek se prikrade v vse špranje

Will Harford, direktor fotografije pri podjetju CloudVisual, predlaga, da Snap vključi vprašanja z več izbirami, na katera mora uporabnik odgovoriti, preden lahko Pixy prvič poleti, tako bodo uporabniki jasno seznanjeni z lokalnimi zakoni o dronih. »Žal je ta mali dron preprosto premajhen, da bi imel na sebi strojno opremo, ki bi mu omogočala vedeti, kje ne sme leteti, zato je na uporabniku, da pozna pravila in se jih drži,« je pojasnil za BBC.

Več iz rubrike