Video: Ko policija ustavi avtonomno vozilo brez voznika

Na spletu se je pojavil posnetek, v katerem so policisti ustavili avtonomno vozilo podjetja Cruise in ugotovili, da ni nikogar za volanom.
Fotografija: Policija v San Francisu ustavi avtonomno vozilo. Foto: posnetek zaslona / You Tube
Odpri galerijo
Policija v San Francisu ustavi avtonomno vozilo. Foto: posnetek zaslona / You Tube

Cruise je ameriško podjetje s sedežem v San Franciscu v Kaliforniji, ki preizkuša in razvija tehnologijo avtonomnih avtomobilov. Hčerinsko podjetje ameriškega velikana General Motors je v San Francisu nedavno sicer začelo ponujati vožnje s t. i. robotaksiji, vendar le ponoči, o čemer smo že pisali.

image_alt
Video: Robotaksiji v San Franciscu vozijo le ponoči

Nekdo je na YouTubu nedavno objavil videoposnetek, v katerem policija v San Francisu ustavi avtonomno vozilo. Vozilo se pravilno ustavi ob robu ceste in policist se približa ter ugotovi, da ni nikogar za volanom. Ko se policist umakne, pa vozilo nenadoma spelje čez križišče in se ustavi na bolj varnem mestu, policisti pa seveda takoj za njim.

Vozilo je poiskalo varnejšo lokacijo

Podjetje Cruise je na svojem uradnem Twitter računu pojasnilo, da se je vozilo obnašalo skladno s pričakovanji. »Naše avtonomno vozilo se je umaknilo policijskemu vozilu, nato pa se je ustavilo na najbližjem varnem mestu, kot je bilo predvideno. Policist je stopil v stik z osebjem podjetja Cruise in izdana ni bila nobena kazen.«

Podjetje je za CNBC dejalo, da ima policijski oddelek v San Franciscu vedno na voljo posebno telefonsko številko, na katero lahko policisti pokličejo, kadar ustavijo vozila brez voznika njihovega podjetja. Policisti so vozilo sicer ustavilo, ker ni imelo prižganih sprednjih žarometov.

image_alt
Proizvajalec električnih traktorjev kuje železo, dokler je vroče

Sicer še vedno ni javno znano, kaj natančno je povzročilo, da je vozilo Cruise obratovalo brez žarometov. Karkoli je že bil razlog, je situacija rahlo zaskrbljujoča, saj lahko vozila Cruise obratujejo le od 22. ure zvečer do 6. ure zjutraj, zaradi česar so žarometi ključnega pomena.

In čeprav je bila tokratna situacija malce humoristična, obenem opozarja, da mora biti avtonomno vozilo pripravljeno na vsakršen nepredvidljiv zunanji dejavnik. Šele takrat bomo lahko rekli, da sistemi za upravljanje avtonomne vožnje svoje delo opravljajo vsaj tako dobro, kot človek za volanom.

Nesreča s smrtnim izidom

Leta 2018 je avtonomno vozilo podjetja Uber v ameriškem mestu Tempe v Arizoni zadelo in ubilo peško, ki je s kolesom prečkala cesto. Kasnejše preiskave ameriške Agencije za varnost v prometu (NTSB) so pokazale, da je Uber izklopil Volvov tovarniški sistem za zaviranje v sili, da bi preprečil kakršno koli vmešavanje z Uberjevo avtonomno programsko opremo, vendar ni jasno, ali je to prispevalo k nesreči.

image_alt
Avtonomna vožnja in pasti, ki jih skriva

Uberjevo avtonomno vozilo je peško zbilo pri hitrosti 65 kilometrov na uro, po podatkih policijske preiskave, pa pred tem ni kazalo znakov zmanjševanja hitrosti. Peška naj bi cesto prečkala tam, kjer ni bilo prehoda za pešce. V vozilo je bil takrat prisoten 'varnostni voznik', ki naj bi posredoval v takšnih primerih, čeprav po navedbah strokovnjakov tovrstna vozila s svojimi kamerami vidijo več kot običajni vozniki.

To je bil verjetno prvi primer, ko je avtonomno vozilo ubilo pešca. Zagovorniki te tehnologije zagovarjajo avtonomne avtomobile kot potencialno protiutež več deset tisoč smrtnim žrtvam prometnih nesreč, ki se zgodijo vsako leto, nekateri zagovorniki varnosti pa so izrazili zaskrbljenost glede hitrosti, s katero se ta vozila potiskajo na javne ceste za testiranje.

Več iz rubrike