Proizvajalec električnih traktorjev kuje železo, dokler je vroče

Mnogi lastniki kmetij se v času zaostrenih zdravstvenih ukrepov in pomanjkanja kmetijskih delavcev spogledujejo z avtomatiziranimi in robotskimi rešitvami.
Fotografija: Monarch Tractor je bil izdelan z mislijo na pridelovalce
Odpri galerijo
Monarch Tractor je bil izdelan z mislijo na pridelovalce

Ameriški proizvajalec avtonomnih in električnih traktorjev Monarch Tractor je marca zbral skoraj 18 milijonov evrov v prvi seriji zbiranja finančnih sredstev, osem mesecev pozneje pa je ta znesek potrojil s 54 milijoni evrov vredno serijo B. Skupaj z novim prilivom finančnih sredstev podjetje napoveduje načrte za širitev pilotnih projektov po vsem svetu; v Južno Ameriko, Evropo in Azijo.

image_alt
Od ideje do izdelka: Gorska kmetijska mehanizacija Lavrih

Prvi pametni, in po želji avtonomni, traktor na svetu s popolnoma električnim pogonom izboljšuje obstoječe dejavnosti kmetov, rešuje problem pomanjkanja delovne sile in povečuje pridelek ter prihodek kmeta, navaja podjetje. Predstavitev podjetja in pametnega traktorja si lahko ogledate tudi v video posnetku spodaj.

Pilotni projekt v vinogradu

V podjetju Monarch Tractor s sedežem v San Franciscu pravijo, da bodo nova finančna sredstva namenjena povečanju proizvodnje in prodaje električnih traktorjev Monarch. Napreden sistem je bil predstavljen letos s pilotnim projektom v lokalnem vinogradu, navaja TechCrunch. To je bil eden od 15 začetnih pilotnih projektov pred načrtovano dobavo proizvodnih enot v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Podjetje Monarch Tractor načrtuje širitev pilotnih projektov tudi v Evropo. Foto: Monarch Tractor
Podjetje Monarch Tractor načrtuje širitev pilotnih projektov tudi v Evropo. Foto: Monarch Tractor

Podjetje Monarch očitno kuje železo, dokler je še vroče. Pandemija je namreč vplivala na pomanjkanje delovne sile na kmetijah po ZDA, zaradi česar se mnogi lastniki kmetij spogledujejo z avtomatiziranimi in robotskimi rešitvami, čeprav je trenutna ponudba glede uporabe zelo različna. Skupaj z novim prilivom finančnih sredstev podjetje napoveduje načrte za razširitev pilotnih projektov po vsem svetu; v Južno Ameriko, Evropo in Azijo, navaja TechCrunch.

image_alt
Trgovine, v katerih umetna inteligenca spremlja vsako vašo potezo

»Pridelovalci sadja in zelenjave so bili na področju elektrifikacije in avtomatizacije dolgo prezrti, zato je platforma Monarch izdelana z mislijo nanje,« je v izjavi za javnost povedal izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Praveen Penmetsa. »Zaradi vse večjih izzivov na področju dela, skrbi za trajnost ter vprašanj sledljivosti in nadzora živil, s katerimi se soočajo kmetje, smo bili priča velikemu povpraševanju po edinstvenih rešitvah, ki jih ponuja Monarch Tractor.«

Večnamenski električni traktor

Tradicionalni dizelski traktorji proizvajajo približno 14-krat več emisij kot povprečen avtomobil. Traktor Monarch je 100-odstotno električni in ne proizvaja nobenih emisij, navaja podjetje na svoji spletni strani. Zaradi zmogljivega sklopa baterij lahko služi tudi kot zmogljiv generator, ki ima dodatni prostor za shranjevanje orodja.

Monarch traktor lahko služi tudi kot zmogljiv generator. Foto: Monarch Tractor
Monarch traktor lahko služi tudi kot zmogljiv generator. Foto: Monarch Tractor

Monarch lahko sicer deluje z voznikom ali brez njega – popolnoma avtonomno. Podjetje uporablja najnovejšo avtonomno strojno in programsko tehnologijo, zato lahko traktor izvaja vnaprej programirana opravila brez voznika. Upravljavec lahko uporabi funkcije interaktivne avtomatizacije Monarch, vključno z načinom 'gest' in 'senc', da traktor sledi delavcu na delovnem mestu.

Traktor je opremljen z varnostnimi funkcijami, vključno s preprečevanjem prevračanja in trčenja. Omogoča nadzor in izklop pogona na podlagi videnega in vključuje 360-stopinjske kamere, ki zagotavljajo nemoteno delo in varnost zaposlenih podnevi ali ponoči. Traktorjev električni pogonski sklop lahko zagotavlja 40 konjskih moči neprekinjeno in kratkotrajno največjo moč do 70 konjskih moči.

image_alt
Video: Samovozeči kmetijski robot z laserji uničuje plevel

Podjetje navaja, da Monarch vsak dan delovanja na polju zbere in analizira več kot 240 GB podatkov o pridelkih. Deluje lahko s sedanjimi orodji kmetov in z naslednjo generacijo pametnih orodij. Uporabniki prek pametnega telefona ali osebne naprave prejemajo opozorila za traktor, posodobitve o trenutnih vremenskih razmerah, podrobna poročila o delovanju, zbiranje, analizo in shranjevanje.

Več iz rubrike