Ali upoštevate biološko uro?

Te dni vzhaja sonce v Parizu nekaj minut po osmi uri zjutraj, medtem ko je mi aplikacija na mobilnem telefonu pokazala, da je sonce v Ljubljani vstalo 07:11. Skoraj enourni zamik sončnega vzhoda me zmede.
Fotografija: Ali pogosto potrebujete luč v pisarni, ko je zunaj svetlo? Unsplash
Odpri galerijo
Ali pogosto potrebujete luč v pisarni, ko je zunaj svetlo? Unsplash

Udeleženci dvodnevnega Veluxovega dogodka smo hitro ugotovili, kako nenavadno temno je zunaj, medtem ko se odpravljamo na prizorišče simpozija. Ena izmed jutranjih govork nas je med predavanjem seznanila z biološko oziroma cirkadiansko uro. V zahodnih predelih Evrope imajo biološko uro drugačno kot jo imamo Slovenci. Naša se začne v primerjavi z njihovo bolj zgodaj. In tako nam je postalo jasno. Nanjo vpliva sončna svetloba.

Naravna svetloba pa vpliva močneje na naše življenje, kot se zdi. Če se osredotočimo na poklicno dimenzijo, strokovnjaki iz arhitekturne, gradbene in zdravniške srenje na dogodku potrdijo, da le-ta definitivno vpliva na naše zdravje. Ob boljši naravni svetlobi v pisarnah imajo zaposleni manj težav z dihalnim sistemom, živčnim sistemom, vidom ter spanjem. Lisa Heschong, svetovalka pri Illuminating Engineering Society of North America je povedala, da so tisti, ki delajo v t.i. sončnih pisarnah veliko bolj produktivni, tudi za 40 odstotkov. Primerna naravna svetloba pa zaposlenim tudi vzbuja intenzivnejši občutek pripadnosti ter varnosti. Kar je vodje najpomembneje, naravna svetloba in lepši razgled skozi okno spodbujata kreativnost in celostno izvedbo dela.

Biološka ura, odvisna predvsem od sonca, tako po mnenju strokovnjakov, narekuje naš življenjski ritem.

Kvaliteta bivanja in dela se strmo poveča ob intenzivnejši naravni svetlobi.
Kvaliteta bivanja in dela se strmo poveča ob intenzivnejši naravni svetlobi.


Prof. dr. Rozman z medicinske fakultete v Ljubljani, ki jo podjetje Velux gostil na zajtrku arhitektov, svetuje, naj bo v pisarni čim več naravne svetlobe, v primeru nočnega dela pa priporoča toplo svetlobo, v kateri je poudarjen rdeč del svetlobe. Slednja ne prekine sinteze hormona teme melatonina.

Kvaliteta bivanja in dela se strmo povečata ob večji naravni svetlobi. Upoštevanje cirkadianske ure se sicer od človeka do človeka razlikuje, a Till Roenneberg, profesor​ z nemške univerze Ludwig Maximilian je na dogodku Velux Days in Paris svetoval, da se ljudje lahko približamo svoji biološki uri tako, da sledimo naravni uri okolice. Udeležence je pobaral s pomenljivim vprašanjem, ali pogosto potrebujemo luč v pisarni, ko je zunaj svetlo, in nam dal precej za misliti ….
 

PREBERITE ŠE:
Boj proti sindromu bolnih stavb vse bolj aktualen
Ključni elementi sodobnega poslovnega prostora
Pisarne so lahko tudi zlate kletke brez zraka in miru za delo

Več iz rubrike