Ali so leteči taksiji prihodnost v prometu?

Teslin nov leteči avtomobil ne zahteva dovoljenja za upravljanje
Fotografija: Proizvodnja avtomobila Jetson One z drugimi prototipi letečih vozil odpira nov svet možnosti za letalski promet in prevoz na splošno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Proizvodnja avtomobila Jetson One z drugimi prototipi letečih vozil odpira nov svet možnosti za letalski promet in prevoz na splošno. FOTO: Reuters

Nov leteči avtomobil, ki ga oglašujejo kot "prihodnost letalskega prometa", lahko zaradi baterijskega paketa Tesla vozi s hitrostjo 63 milj na uro (101,4 kilometra na uro) in ostane v zraku do 20 minut -  zaradi ameriških predpisov pa ne potrebuje dovoljenja za letenje.

Tako je, z letečim avtomobilom za eno osebo se lahko vozite naokoli brez pilotskega ali celo vozniškega dovoljenja.

Leteči avtomobil Jetson One eVTOL (kar pomeni, da lahko vzleti in pristane navpično) je tako vitek, da tehta le 86 kilogramov in je uvrščen med ultralahka letala. Za upravljanje ultralahkih letal ni potrebna licenca, kar pomeni, da bo imel avtomobil nizko vstopno oviro, hkrati pa bo na nebu morda predstavljal precej strašljiv pogled.

Morda na srečo trenutni predpisi ZDA zagotavljajo, da nobenega od teh letal ni mogoče uporabljati v bližini mestnih območij in nikakor ne v bližini letališč, zato so primeri uporabe letečih avtomobilov za zdaj morda omejeni.

Jetson One je mogoče naročiti za osebno dostavo (čeprav je proizvodnja leta 2022 razprodana) za kul znesek 22.000 dolarjev pologa in 70.000 dolarjev končnega plačila. Čeprav to ob trenutnih cenah avtomobilov ni tako slabo.

Tako je, z letečim avtomobilom za eno osebo se lahko vozite naokoli brez pilotskega ali celo vozniškega dovoljenja FOTO: Delo
Tako je, z letečim avtomobilom za eno osebo se lahko vozite naokoli brez pilotskega ali celo vozniškega dovoljenja FOTO: Delo

Kaj je Teslin leteči avtomobil in ali ga lahko kupite?

Proizvodnja avtomobila Jetson One z drugimi prototipi letečih vozil odpira nov svet možnosti za letalski promet in prevoz na splošno.

image_alt
Musk prodaja Tesline delnice. Kaj se dogaja?

V javnost so začele prihajati informacije o Teslinem letečem avtomobilu. Vendar ne gre za Teslo, temveč za leteči avtomobil Jetson One, ki je že zbral veliko prednaročil in za upravljanje ne potrebuje licence ali predhodnega znanja o letenju. Pred tem razkritjem so se v novicah pojavljale informacije o nastanku Teslinega letečega avtomobila. Temu se ne bi smeli smejati, glede na to, da je Teslin šef Elon Musk nekoč z nekim podcasterjem delil svoje namere, da Teslinega Roadsterja opremi z letečimi sposobnostmi. Čeprav trdi, da bo avtomobil letel le za kratek čas, je to nekaj, za kar bi marsikdo plačal, da bi ga videl in nekoč imel v lasti.

Edina stvar, ki povezuje leteči avtomobil in Teslo, je ta, da Jetson One poganjajo Tesline baterije. Običajno bi leteči avtomobil povezali s Teslo, saj Tesla ceni inovacije in si nenehno prizadeva izboljšati vozno izkušnjo za uporabnike. V začetku leta je Musk Teslo opisal kot vodilno podjetje na področju umetne inteligence in med drugimi izumi navedel razvoj Teslinega bota.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Ali so leteči taksiji prihodnost v prometu?

V intervjuju za Business Insider s soustanoviteljem podjetja Jetson Aero Tomaszom Patanom je Jetson One opisan kot leteči avtomobil, izdelan izključno za enega potnika. Razkril je, da je njegova največja hitrost 63 km/h, v zraku pa lahko ostane do 20 mesecev. Patan pojasnjuje, da za uporabo ni potrebna licenca, saj ima vozilo oznako "ultralahko letalo". Jetson One ni edini koncept letečega avtomobila, ki je danes na voljo, saj je podjetje General Motors na sejmu Consumer Electronics Show 2021 postreglo z dvojico prototipov letečega avtomobila in avtonomnega vozila. Čeprav te stvaritve še nekaj časa ne bodo pripravljene, potrošnikom ponujajo pogled na to, kaj lahko avtomobilski trg kmalu predstavi. Dokler bodo avtomobilski proizvajalci in tehnološka podjetja še naprej povezovali tehnologije električnih vozil in brezpilotnih letal, bo svet pozdravil praktične primere teh izumov.

image_alt
Alibaba in Teslin tekmec Xpeng se združujeta

Več iz rubrike