Musk prodaja Tesline delnice. Kaj se dogaja?

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je v zadnjih dneh prodal 7,9 milijona delnic družbe Tesla in s prodajo zbral 6,9 milijarde dolarjev.
Fotografija: Zakaj je Musk prodal Tesline delnice? Foto: Aly Song/Reuters
Odpri galerijo
Zakaj je Musk prodal Tesline delnice? Foto: Aly Song/Reuters

Elon Musk je prodal za skoraj 7 milijard dolarjev delnic družbe Tesla, saj milijarder ureja svoje finance pred sodno bitko s Twitterjem.

image_alt
Twitter: Elon Musk si je premislil

Začetek sojenja oktobra

Spomnimo, aprila se je najbogatejši Zemljan s podjetjem dogovoril za prevzem družbenega omrežja v vrednosti 44 milijard dolarjev, nato pa od posla odstopil. Kot vzrok za odstop od pogodbe je Musk navedel pomanjkanje informacij o lažnih profilih, za katere je prosil več kot dva meseca.

Po mnenju njegovih odvetnikov je Twitter kršil dogovor, zato naj bi imel Musk pravico do odstopa. Twitter se s tem seveda ni strinjal in takoj napovedal tožbo.

Takrat je predsednik upravnega odbora Twitterja Bret Taylor dejal, da so zavezani dokončanju transakcije po ceni in pod pogoji, ki so bili dogovorjeni. »V ta namen nameravamo sprožiti pravni postopek in prepričani smo, da bomo zmagali na sodišču v državi Delaware.« Po navedbah portala NewsWeek naj bi se sojenje začelo 17. oktobra.

image_alt
Mark Cuban dosegel kar Elonu Musku ni uspelo

V izogib nujni prodaji delnic

Aprila, ko se je Musk še pripravljal na prevzem Twitterja, je za financiranje posla prodal za okoli 8,5 milijarde dolarjev Teslinih delnic. Čeprav je takrat obljubil, da je s prodajo delnic končal, je v zadnjih dneh prodal še 7,9 milijona delnic proizvajalca avtomobilov, v vrednosti skoraj 7 milijard dolarjev.

Milijarder je v današnjem zgodnjem tvitu objasnil, da je tej potezi botrovala trenutna pravna bitka z družbo Twitter, ki poskuša Muska prisiliti k nakupu podjetja na podlagi sporazuma, podpisanega v začetku leta 2022. Na vprašanje sledilca ali je končal s prodajo delnic je odgovoril: »Da. V primeru, da bo Twitter prisilil v sklenitev tega posla in da nekateri kapitalski partnerji ne bodo prišli na vrsto, je pomembno, da se izognemo nujni prodaji delnic Tesle.«

Največji strah se je uresničil

Delnice družbe Tesla so letos do zdaj izgubile skoraj 20 % vrednosti, čeprav so se po objavi dobička konec julija okrepile za 14 %. Teslina delnica se je v predtržnem trgovanju zvišala za približno 2 %. Delnice Twitterja pa so se povečale za skoraj 4 %, navaja CNN Business.

»To je zadnja stvar, ki so jo vlagatelji v Teslo želeli videti,« je dejal Daniel Ives, tehnološki analitik podjetja Wedbush Securities in dodal, da je bil največji strah, da bo Musk prodal še več delnic, kar se je pravkar zgodilo.

image_alt
Ali poteza Elona Muska nakazuje propad kriptovalut ali Tesle?

Musk je za delnice, ki jih je prodal v zadnjih dneh, v povprečju prejel 869 dolarjev za delnico. To je manj od povprečne cene 883 dolarjev za delnico pri prodaji delnic Tesle v aprilu in precej manj od povprečne cene 1046 dolarjev, ki jo je prejel ob prodaji 15,7 milijona delnic konec lanskega leta. S to prodajo je želel pokriti pričakovani rekordni račun za davek od dohodka fizičnih oseb, ki ga je moral plačati zaradi uveljavljanja opcij, ki so se iztekle.

Tudi po zadnji prodaji delnic ima Musk v lasti 155 milijonov delnic družbe Tesla in opcije za nakup še skoraj 100 milijonov delnic po trenutnih cenah. Z delnicami, ki jih ima v lasti, skupaj z opcijami za nakup drugih delnic ima nadzor nad približno 20 % delnic družbe Tesla v obtoku. Tako 7,9 milijona delnic, ki jih je pravkar prodal, predstavlja manj kot 3 % delnic in opcij, ki jih ima v lasti, še navajajo tuji mediji.

image_alt
Tesla v Berlinu začasno zapira svoja vrata

Več iz rubrike