Tesla v Berlinu začasno zapira svoja vrata

Ustanovitelj Tesle Elon Musk, je junija 'potožil', da nova tovarna v Nemčiji izgublja milijarde dolarjev.
Fotografija: Berlinska Tesla zapira svoja vrata. Baje le začasno. Foto: Patrick Pleul/Pool via REUTERS
Odpri galerijo
Berlinska Tesla zapira svoja vrata. Baje le začasno. Foto: Patrick Pleul/Pool via REUTERS

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je včeraj, (ponedeljek, 11. julija), za dva tedna prekinil proizvodnjo v svojem novem proizvodnem obratu v Grünheideju, blizu Berlina.

image_alt
Odpoklic: Nemška agencija opozarja na napako v Teslinih vozilih

Zaposleni so bili o prekinitvi proizvodnje obveščeni že pred časom, so za nemške medije povedali v sindikatu IG Metall in dodali, da bodo premor izkoristili za vzdrževanje tovarne. Gigatovarna je bila odprta marca letos in je prva Teslina tovarna v Evropi.

Kot poroča DPA, v Berlinski tovarni trenutno proizvedejo 1000 avtomobilov tedensko, v začetku leta 2023 pa naj bi se število povečalo na 5000. Kljub težavam v dobavni verigi si podjetje prizadeva sčasoma proizvesti pol milijona avtomobilov letno, vendar trenutno gospodarsko stanje ovira rast podjetja.

Sledijo velika odpuščanja

Ustanovitelj Tesle Elon Musk, je junija 'potožil', da nova tovarna v Nemčiji izgublja milijarde dolarjev. Temu naj bi botrovali visoki stroški, slaba proizvodnja in težave v dobavni verigi.

image_alt
3 razlogi ZA in PROTI nakupu električnega avtomobila

Pred kratkim je tudi napovedal ukinitev delovnih mest, po njegovem mnenju se namreč bliža upad aktivnosti v svetovnem gospodarstvu. Po poročanju tujih medijev bo Tesla v prihodnjih mesecih odpustil tri odstotke zaposlenih.

Sindikat opozarja, da se med zaposlenimi že tako širi nezadovoljstvo, predvsem zaradi plač. Novi kadri naj bi namreč prejemali večje dodatke kot zaposleni, ki so se podjetju pridružili že v začetku. Tiskovni predstavnik sindikata Markus Sievers pojasnjuje, da so plače dvignili zaradi težav s privabljanjem kvalificiranih delavcev.  

Novi tovarni kurita denar, Musk se boji stečaja

»Motnje v dobavni verigi so bili zadnje dve leti prava nočna mora,« je dejal Musk v nedavnem intervjuju in dodal, da je bilo ohranjanje delovanja tovarne izredno težko.

Tesla v Šanghaju se komaj postavlja na noge. Foto: REUTERS/Aly Song
Tesla v Šanghaju se komaj postavlja na noge. Foto: REUTERS/Aly Song

Medtem ko se tovarna v Šanghaju komaj postavlja na noge po težavah v proizvodnji zaradi lockdowna, se tovarni v Berlinu in Austinu ob enormnih stroških in skromni proizvodnji 'borita za preživetje'.

Visoki stroški ob zagonu podjetja so sicer pogost pojav, vseeno pa trenutno novi tovarni v Berlinu in Austinu dobesedno kurita denar, pravi Musk. »Trenutno sem osredotočen na ohranjanje poslovanja, da bi delavcem izplačali plače in da podjetje ne bi šlo v stečaj.«

image_alt
Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Več iz rubrike