Twitter: Elon Musk si je premislil

Dva meseca zahtev za konkretne podatke o lažnih profilih sta bila dovolj, da se je Musk dokončno odločil, da posla ne bo izpeljal.
Fotografija: Musk se je dokončno odločil, da posla ne bo izpeljal. Foto: DADO RUVIC/Reuters
Odpri galerijo
Musk se je dokončno odločil, da posla ne bo izpeljal. Foto: DADO RUVIC/Reuters

Elon Musk je odstopil od prevzema Twitterja, vzrok naj bi bilo pomanjkanje informacij o lažnih profilih, za katere je prosil več kot dva meseca.

image_alt
Delničarji Twitterja s tožbo glede manipulacije nad Elona Muska

Spomnimo, najbogatejši Zemljan je marca napovedal prevzem enega najbolj priljubljenih družabnih omrežij, zbral denar, nato pa začasno zaustavil 44 milijard evrov vreden posel.  

Glede na takratno poročanje tujih medijev naj bi Musk imel pomisleke glede nakupa, ker ga je skrbelo število lažnih Twitterjevih računov.

»Moja ponudba je temeljila na tem, da so podatki Twitterjeve komisije resnični. Včeraj pa je direktor Twitterja javno zavrnil vpogled v dokaze, da je lažnih profilov pet odstotkov,« je po poročanju DPA takrat zapisal Musk in dodal, da se posel ne bo nadaljeval, dokler ne bo videl dokazov.

image_alt
Mar Musk kupuje Twitter zaradi incidenta?

Twitter napovedal tožbo

Junija so Muskovi odvetniki spet zagrozili z odstopom od prevzema, če Twitter ne bo zagotovil vseh zahtevanih informacij o lažnih profilih. Ker naj bi po njihovem mnenju Twitter kršil aprilski dogovor o prevzemu, ima Musk pravico do odstopa.

Dva meseca zahtev za konkretne podatke o lažnih profilih sta bila dovolj, da se je Musk dokončno odločil, da posla ne bo izpeljal. Twitter je ob tem nemudoma napovedal tožbo. Predsednik upravnega odbora Twitterja Bret Taylor je dejal, da so zavezani dokončanju transakcije po ceni in pod pogoji, ki so bili dogovorjeni.

»V ta namen nameravamo sprožiti pravni postopek in prepričani smo, da bomo zmagali na sodišču v državi Delaware,« je sporočil Taylor.

Poznavalci so prepričani, da je posel propadel zaradi Muskovega muhastega vedenja. Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo
Poznavalci so prepričani, da je posel propadel zaradi Muskovega muhastega vedenja. Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Muskova muhavost povzročila padec delnic

Analitiki so prepričani, da je Musk ves čas iskal način, da bi se izognil napovedanemu poslu, ker je zanj neugoden. Poleg ogromne vsote denarja bi namreč izgubil tudi politične podpornike, ki so med drugim močno kritizirali napoved vrnitve Donalda Trumpa na Twitter.  

Muskovo 'igranje' je v petek povzročilo padec delnic Twitterja za pet odstotkov, kar je krepko pod ceno, ki jo je bil pripravljen plačati Musk. Medtem so delnice Tesle za 2,5 odstotka.

Kot navaja STA, Levoliberalne skupine in organizacije v petek niso skrivale navdušenja nad propadom posla. »Ne glede na to, kaj govori Musk, posel ni propadel zaradi lažnih računov. Propadel je zaradi njegovega muhastega vedenja, sprejemanja ekstremizma in slabih poslovnih odločitev,« je sporočil predsednik neprofitne organizacije Media Matters Angelo Carusone.

image_alt
Elon Musk kaže naklonjenost do Donalda Trumpa

Več iz rubrike