Delničarji Twitterja s tožbo glede manipulacije nad Elona Muska

Najbogatejši človek na Zemlji naj bi manipuliral s ceno delnic Twitterja, da bi ga kupil po ugodnejši ceni.
Fotografija: Elon Musk, izvršni direktor Tesle in potencialno bodoči lastnik Twitterja, 13. junij 2019. Foto: Mike Blake / Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk, izvršni direktor Tesle in potencialno bodoči lastnik Twitterja, 13. junij 2019. Foto: Mike Blake / Reuters

Milijarderja Elona Muska tožijo vlagatelji Twitterja, češ da je manipuliral s ceno delnic podjetja, da bi ga kupil po nižji ceni, medtem ko izvršni direktor Tesle pripravlja 44 milijard dolarjev vredno prevzemno ponudbo za platformo družbenih medijev. Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je nedavno razkrila, da je začela preverjati Muskov nakup Twitterjevih delnic v začetku aprila ter ali je ustrezno razkril svoj delež in svoje namere glede Twitterja.

Delničarji tožijo tudi Twitter

Vlagatelji trdijo, da je Musk prihranil 156 milijonov dolarjev, ker ni razkril, da je do 14. marca kupil več kot pet odstotkov delnic Twitterja. Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) namreč zahteva, da mora vsak vlagatelj, ki kupi delež določenega podjetja, ki presega pet odstotkov, razkriti svoje deleže v 10 dneh po tem, ko preseže ta prag.

image_alt
Mar Musk kupuje Twitter zaradi incidenta?

Delničarji so zahtevali, da se jih potrdi kot skupino ter da se jim dodeli nedoločen znesek kazenske in odškodninske škode. Namreč preden se skupinska tožba lahko nadaljuje, je treba skupino potrditi. Ta postopek zagotavlja, da so si tožniki dovolj podobni, da lahko nadaljujejo postopek proti imenovanemu tožencu kot del večjega primera.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Kot toženo stranko so navedli tudi Twitter, saj trdijo, da je bilo podjetje dolžno preiskati Muskovo ravnanje, čeprav od podjetja ne zahtevajo odškodnine, navaja Reuters. Vlagatelji pravijo, da je Musk po tem še naprej kupoval delnice in na koncu v začetku aprila razkril, da ima v lasti 9,2 odstotka podjetja, je navedeno v tožbi, ki je bila v sredo, 25. maja, vložena na zveznem sodišču v San Franciscu.

»Z odlašanjem razkritja svojega deleža v Twitterju je Musk izvajal tržno manipulacijo in kupoval delnice Twitterja po umetno nizki ceni,« so dejali vlagatelji, ki jih vodi William Heresniak iz ameriške zvezne države Virginija. Reuters navaja, da se niti Musk niti njegov odvetnik nista takoj odzvala na prošnje za komentar, Twitter je prav tako zavrnil komentarje.

Za dokončanje posla mora Musk priskrbeti denar

Vlagatelji so dejali, da je zaradi nedavnega padca Teslinih delnic Muskova zmožnost financiranja nakupa Twitterja v »veliki nevarnosti«, saj je svoje delnice zastavil kot zavarovanje za posojila, ki jih potrebuje za nakup podjetja. Tesline delnice so v torek, 24. maja, trgovale po ceni okoli 630 dolarjev, vendar kasneje zrasle na nekaj več kot 750 dolarjev, kljub temu pa je to precej manj kot v začetku aprila, ko je njihova vrednost presegala 1000 dolarjev.

image_alt
Musk ne želi prevzeti Twitterja zaradi lažnih profilov

Kot smo že omenili, je čas, v katerem je Musk razkril svoj delež, že sprožil preiskavo SEC-a. Vendar finančne posledice za najbogatejšega človeka na svetu verjetno ne bi predstavljale problema, navaja Reuters. Po mnenju zunanjih strokovnjakov naj bi se globe za takšno napako verjetno povzpele na nekaj sto tisoč dolarjev, obenem pa so nekateri skeptični, da bi to lahko ogrozilo Muskova prizadevanja za nakup Twitterja.

Vlagatelji so tudi dejali, da Muskova javna kritika podjetja, vključno s tvitom z dne 13. maja, v katerem je zapisal, da je odkup »začasno zadržan«, dokler Twitter ne dokaže, da neželene vsebine predstavljajo manj kot pet odstotkov njegovih uporabnikov, pomeni poskus nadaljnjega zniževanja cene delnice.

Musk je sicer v sredo, 25. maja, obljubil dodatnih 6,25 milijarde dolarjev lastniškega financiranja za financiranje svoje ponudbe za Twitter, kar je znak, da si še vedno prizadeva za dokončanje posla, vendar mora za zaključek prevzema zbrati ves denar.

image_alt
Elon Musk kaže naklonjenost do Donalda Trumpa

Več iz rubrike