Ali poteza Elona Muska nakazuje propad kriptovalut ali Tesle?

Elon Musk prodal skoraj vse bitcoine. Če bi Elon Musk prodal svoje bitcoine konec leta 2021, bi zaslužil 2 milijardi dolarjev. Zdaj je kripto osmoljenec.
Fotografija: Ali poteza Elona Muska nakazuje propad kriptovalut ali Tesle? FOTO: REUTERS/Steve Nesius
Odpri galerijo
Ali poteza Elona Muska nakazuje propad kriptovalut ali Tesle? FOTO: REUTERS/Steve Nesius

Elon Musk, še nedavno tega eden večjih zagovornikov kriptovalut in blockchain tehnologije, ki je svojo "ljubezen" in potencial kriptovalut podprl lansko leto z nakupom Bitcoinov v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev, si je zdaj premislil.

Čeravno so lahko kupci kupovali Teslina električna vozila z bitcoini, pa se zdaj poraja dvom v trdnost (pravih) stališč prvega moža Elona Tesle.

Nmareč, danes je tuji digitalni tisk preplavila novica, da Elon Musk zelo zakrbljen zaradi energetskega vpliva na kripto rudarjenje in tako sporočil, da je prodal kar 75 % bitcoinov.

Gre za prodajo te kriptovalute v vrednosti več kot 930 milijonov dolarjev.

"Razlog, da smo prodali kup svojih imetij bitcoinov, je bil ta, da nismo bili prepričani, kdaj se bodo omejitve zaradi covida na Kitajskem ublažile, zato je bilo za nas pomembno, da čim bolj povečamo svoj denarni položaj," je v sredo dejal Musk.

Tesla je drugo četrtletje 2022 končala nestabilno. V poročilu so razkrili padec dobička, predvsem na račun zaprtja tovarne v Šanghaju in proizvodnih izzivov v novih giga tovarnah. V primerjavi z rekordnih dobičkom v prvem četrtletju Tesla sedaj poroča o 32 % padcu oziroma »le« 2,26 milijarde čistega dobička.

Pred dobrim mesecem dni je Musk že namignil o »slabšem« poslovanju Tesle, po tem ko je dejal, da ima »slab občutek« glede svetovnega gospodarstva. Najavil je tudi odpuščanja – do 10 % zaposlenih.

"Tega ne bi smeli jemati kot razsodbo o bitcoinu," je dejal in dodal, da je Tesla odprta za povečanje svojih kripto imetij v prihodnosti".

Ko so ga vprašali o potencialu bitcoina kot inflacijskega varovanja pred objavo dobička, je Musk dejal, da je Teslin glavni cilj pospešiti prehod na trajnostno energijo, in bitcoin označil za "stransko predstavo stranski predstavi."

Vrednost Bitcoina in ostalih kriptovalut pa je letos doživela strm padec

Ker je na trgu kriptovalut pravi kaos in skoraj že shizofrene napovedi prihodnosti, lahko na tem mestu zapišemo le še to, da je bitcoin izgubil kar 50 % vrednosti, neketere .druge valute  celo 100 % vrednosti.

Vrednost Bitcoina se trenutno giblje okoli 23.000 dolarjev.

A če bi Elon Musk prodal svoje bitcoine konec leta 2021 bi s tem zaslužil ne 930 milijonov, ampak 2 milijardi dolarjev, ko je bila vrednost Bitcoina na vrhuncu 70.000 dolarjev. Njegov profit bi bil pol milijarde dolarjev.

Ali je osmoljenec kripto trga ali je za las rešil vsaj tisto, kar se rešiti da, pa bo pokazal čas in prihodnost kriptovalut.

Več iz rubrike