50-letniki, ki redno meditirajo, imajo možgane povprečnega 25-letnika

Ameriška nevroznanstvenica Sara Lazar je ugotovila, da imajo ljudje, ki redno meditirajo po 15 minut na dan,  v prefrontalnem korteksu več sive možganovine, ki je povezana z odločanjem in delovnim spominom. Njihovi možgani delujejo tako jasno in ostro kot možgani pol mlajših.
Fotografija: Rezultati študije kažejo, da že osem tednov redne meditacije spreminjajo človeške možgane na bolje. Pixabay
Odpri galerijo
Rezultati študije kažejo, da že osem tednov redne meditacije spreminjajo človeške možgane na bolje. Pixabay

Medtem ko se večini ljudem korteks s starostjo krči, imajo 50-letniki, ki preživijo po 15 minut na dan v popolnem miru in tišini, enako količino sive snovi kot v mladosti. Tisti, ki so sodelovali v raziskavi, so se z meditacijo ali jogo ukvarjali redno najmanj 9 let.

Ker meditacija upočasni celotno delovanje telesa in se koncentrira na sedanji trenutek, vključeno z dihanjem in zvoki okoli človeka, se potemtakem upočasni tudi krčenje sive substance v možganih.

Udeleženci študije so sicer meditirali po povprečno 27 minut na dan, a nadaljnje študije kažejo, da bi bile podobne spremembe opazne v samo 15 minutah na dan.

Dr. Lazar je v raziskavah preučila tudi kratkotrajne učinke meditacije na telo. Rezultati kažejo, da že osem tednov redne meditacije spreminjajo človeške možgane na bolje. Ljudem se je povečal hipokampus (učenje, spomin in nadzor čustev), temenski reženj (zavedanje, upravljanje, empatija) ter del možganskega debla, ki se imenuje pons (kjer nastajajo regulativni nevrotransmiterji).
 

Več iz rubrike