32-letnik, ki letno zasluži 431.000 dolarjev z nepremičninami

Pred devetimi leti je s ciljem, da poleg svoje plače zasluži še nekaj dodatnega denarja, pričel prvič vlagati v nepremičnine.
Fotografija: 32-letni Michael Albaum zasluži 431.000 dolarjev na leto s svojimi naložbami v nepremičnine. Foto: Michael Albaum
Odpri galerijo
32-letni Michael Albaum zasluži 431.000 dolarjev na leto s svojimi naložbami v nepremičnine. Foto: Michael Albaum

32-letni Michael Albaum zasluži 431.000 dolarjev na leto s svojimi naložbami v nepremičnine. Ljudem vedno govori, da so nepremičnine odlična naložba z izjemnim potencialom. Toda začetek je lahko zastrašujoč.

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone

Kako je kupil svojo prvo nepremičnino?

Takoj po končani fakulteti leta 2013 je delal kot inženir požarne zaščite in zaslužil 73.000 dolarjev na leto. Pri 23 letih je pričel prvič vlagati. Pri tem si je zastavil skromen cilj, da poleg svoje plače zasluži še nekaj dodatnega denarja z eno ali dvema najemnima nepremičninama.

Varčevanje za naložbeno nepremičnino je bil njegov cilj in zato je živel precej skromno. Za najemnino stanovanja skupaj s sostanovalci je plačeval 800 dolarjev na mesec, njegov delodajalec pa mu je kril bistvene stroške, kot so računi za avto in mobilni telefon, kar mu je omogočilo vsak mesec prihraniti še več.

Michael Albaum s svojo ženo. Foto: Michael Albaum
Michael Albaum s svojo ženo. Foto: Michael Albaum

Leta 2014 je porabil 40.000 dolarjev, ki jih je prihranil v gotovini in prodal delnice v vrednosti 20.000 dolarjev, da je opravil svoj prvi nakup nepremičnine: enodružinsko hišo v vrednosti 295.000 dolarjev v južni Kaliforniji. Za preostanek stroškov si je sposodil sredstva pri družinskem članu, navaja CNBC.

Nepremičnino, ki sicer ni rabila nobene prenove, je po dveh mesecih pričel oddajati v najem in zanjo prejemati 1810 dolarjev najemnine, kar mu je omogočilo pokritje mesečnih plačil posojila za dom in operativne stroške.

Povečanje nepremičninskega portfelja

Do leta 2016 je postal lastnik treh hiš. Drugi nakup je financiral s tradicionalnim bančnim posojilom, tretjo nepremičnino pa je kupil s posojilom v višini 250.000 dolarjev od družinskega člana po 4-odstotni 30-letni fiksni obrestni meri.

Zaslužil je 51.404 dolarjev bruto dohodka od najemnin od vseh treh nepremičnin in čeprav je bila večina tega denarja namenjena kritju stroškov hipoteke, vzdrževanja in upravljanja nepremičnine, je lahko mesečno imel povsem zase okoli 1800 dolarjev na mesec.

Leta 2017 se je odločil nepremičnine iskati zunaj Kalifornije. Kupil je najcenejše nepremičnine z več enotami, ki jih je našel predvsem v Ohiu in Kentuckyju in jih popravil. Da bi to naredil od daleč, je zgradil odnose z agenti in strokovnjaki za upravljanje nepremičnin na teh trgih, tako da je vedel, da bo imel na terenu ekipo, ki bo prepoznala najboljše nepremičnine in poskrbela za najemnike.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Dela z majhnimi družinskimi podjetji za upravljanje, katerih stroški stanejo v povprečju 7 odstotkov njegove bruto najemnine na nepremičnino, lahko pa dosežejo tudi 20 odstotkov.

Osrečuje ga življenjski slog, ki si ga je ustvaril

Danes ima v lasti 61 najemnih enot, ki so lani prinesle 431.000 dolarjev prihodkov od najema. Poleg tega je tudi svetovalec za nepremičnine na Roofstock Academy. Večinoma dela iz predelanega kombija, v katerem živi s svojo ženo. Ko v kombiju ne potujeta po ZDA, živita v svojem domu v Kaliforniji.

Njegov življenjski slog ga osrečuje. Foto: Michael Albaum
Njegov življenjski slog ga osrečuje. Foto: Michael Albaum

Po plačilu hipotek, davkov na nepremičnine, pristojbin za upravljanje nepremičnin in vzdrževanja, zasluži približno 6000 dolarjev pasivnega dohodka iz naslova svojega nepremičninskega portfelja.

Od leta 2019 ta denar vlaga v projekt prenove, ki osem enot spremeni v 17 enot se s tem denarjem tudi preživlja. Počuti se srečnega, da lahko živi življenjski slog kot si ga želi. Verjame, da če prihranite dovolj denarja in iščete na pravih mestih, si lahko z vlaganjem v nepremičnine omogočite boljše življenje tudi v dobi nebesno visokih cen stanovanj.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Več iz rubrike