26-letnica, ki je kupila hišo s prodajo rabljenih oblačil

Olivia Hillier je leta 2020 prvo majico prodala za 20 dolarjev. Od takrat ji je njen »stranski posel« prinesel več kot 117.000 dolarjev skupnega prihodka.
Fotografija: Olivia Hillier v svojem domačem "skladišču". Foto: Olivia Hillier
Odpri galerijo
Olivia Hillier v svojem domačem "skladišču". Foto: Olivia Hillier

Olivia Hillier kot študentka medicine s prodajo ni imela veliko izkušenj. Na platformi Poshmark je prodala zgolj nekaj svojih starih oblačil. Med pandemijo leta 2020 pa je opazila, da so drugi prodajalci Poshmarka imeli koristi od prodajanja oblačil, kar je pritegnilo njeno pozornost. Ker jo je šolnina na medicinski fakulteti v štirih letih stala približno 220.000 dolarjev, je pričela razmišljati o tovrstnem stranskem poslu, ki bi ji prinesel dodaten zaslužek.  

image_alt
Svetovni bogataši, ki niso nikoli dokončali študija

Navdih je dobila od drugih, ki so prodajali rabljena oblačila

Hillerjeva je pričela raziskovati trg. Leta 2020 je opazila, da drugi prodajalci platforme Poshmark objavljajo na tisoče artiklov, ki vsi nikakor ne bi mogli biti iz njihovih omar. Ugotovila je, da mnogi svoje zaloge nabavljajo v varčnih trgovinah in pri trgovcih na drobno.

Naslednjih nekaj mesecev je preizkušala različne metode prodaje, ki so se jih posluževali drugi prodajalci. Pri njej je največ uspeha požela prodaja izdelkov sloga živahnih vintage kosov, ki so se najhitreje prodajali. Kupovale so jih predvsem 25-40 let stare ženske.

Sprva ni zaslužila veliko

Hillierjeva sprva ni zaslužila veliko denarja. Računala je od 20 do 30 dolarjev na kos, ne glede na vir posameznega predmeta. Ko je raziskala, po kakšni ceni se podobni kosi običajno prodajajo, je spremenila ceno. Danes nekatere priljubljene izdelke prodaja od 25 do 200 dolarjev, kar je odvisno od blagovne znamke in maloprodajne vrednosti.

Prodaja rabljenih oblačil je lahko tudi uspešen posel. Foto: Olivia Hillier
Prodaja rabljenih oblačil je lahko tudi uspešen posel. Foto: Olivia Hillier

Trenutno porabi od 20 do 40 ur na teden za iskanje, objavo in pošiljanje oblačil. Sistem prodajanja pa ni »popoln«, saj ugotavlja, da platforma Poshmark na kateri prodaja, obdrži 20 odstotkov vsakega nakupa nad 15 dolarjev. Depop, ki je konkurenčna platforma, vzame le 10 odstotkov. Facebook Marketplace trenutno ne zaračunava ničesar za prodajalce s Facebook trgovino.

Njen stranski posel ji je do sedaj v letu 2022 prinesel že 55.000 dolarjev prihodkov

»Če ne bi imela tovrstnega posla, ne bi imela niti varčevalnega računa. Najeti bi morala posojilo za šolnino in kritje življenjskih stroškov,« pravi 26-letnica. Dodaja še, da je lepo, da počne kar ji je všeč ter da si lahko privošči tudi druge stvari.

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone

Od takrat, ko je Hillierjeva prodala svojo prvo majico za 20 dolarjev, ji je njen »stranski posel« prinesel več kot 117.000 dolarjev skupnega prihodka. Zgolj lani je zaslužila 85.000 dolarjev, navaja CNBC Make It. 

Zaključila je tudi medicinsko fakulteto in pričela svojo zdravniško kariero. Prihodek njenega posla ji je pomagal pokriti 25.000 dolarjev stroškov in predplačilo za novo hišo s petimi spalnicami v Kansasu, kamor se je preselila s svojim možem. Ostalo bo po njenih besedah porabila za novo pohištvo, potovanja, njuna dva psa in odplačilo študentskega posojila.

image_alt
Najstnica, ki z zaslužkom prekaša najbolje plačane direktorje
              

Več iz rubrike