10 najbolj norih in unikatnih funkcij v avtomobilih

Od kavnih aparatov do granitnih oblog na armaturni plošči; ti proizvajalci avtomobilov so želeli ponuditi nekaj več, nekateri morda celo preveč.
Fotografija: Volkswagen Beetle. Foto: Andrew Winning / Reuters
Odpri galerijo
Volkswagen Beetle. Foto: Andrew Winning / Reuters

Konkurenca v avtomobilski industriji je velika in podjetja se vedno trudijo, da bi predstavila naslednjo veliko novo inovacijo ali pripomoček. Audi je denimo ustvaril konceptno vozilo, specifično zasnovano za terensko vožnjo, ki izgleda, kot da ni s tega sveta. Model je na svojem Youtube kanalu predstavila tudi znana vplivnica z vzdevkom Supercar Blondie. Izpostavila je 'kul' funkcijo, pri čemer lahko pet dronov iz zraka osvetljuje pot pred vozilom in celo voznikovo pot, če se ta odpravi na pohod, stran od avtomobila.

Granitna obloga – Mercedes Maybach razred S

Mercedes že nekaj let v svojih limuzinah razreda S pripravlja najbolj vrhunska doživetja na zadnjih sedežih, ki se ne končajo zgolj pri hladilnikih za vino in štiriconski klimatski napravi. Pravzaprav lahko kupec vse lesene površine v vozilu zamenja s 100-odstotnim pravim granitom po svoji izbiri.

Mercedes Maybach granitne obloge. Foto: Daimler World
Mercedes Maybach granitne obloge. Foto: Daimler World

Vgradnja granita na željo stranke stane 50.000 evrov, kupec pa se mora v primeru nesreče odpovedati tudi svoji varnosti. Iz slednjega razloga morda ta možnost danes ni več na voljo, navaja spletna stran HotCars, kjer so bile opisane tudi druge unikatne funkcije.

image_alt
Oldtimerji se prodajajo kot vroče žemljice - le dokaj dražje

Magnetofon – Toyota Century

V 90. letih prejšnjega stoletja je Toyota v svoje modele Century vgrajevala magnetofon, ki je bil priključen neposredno na električno omrežje avtomobila. Z njim je bilo mogoče upravljati z gumbom na sredinski konzoli med luksuznimi zadnjimi sedeži. Tako je lahko lastnik Centurya posnel kakšno svežo idejo ali kaj drugega.

Toyota Century Foto: posnetek zaslona YouTube
Toyota Century Foto: posnetek zaslona YouTube

Century obstaja še danes in stane približno 155.000 evrov, vendar ga je treba uvoziti z Japonske. Sam model Century je dovolj edinstven, da ima na tem seznamu dve funkciji, drugo si deli z vozilom Hyundai Equis.  

Nočni vid – Cadillac DeVille

Čeprav je ta funkcija zdaj nekoliko bolj običajna, je bila leta 2001, ko jo je Cadillac prvič uporabil, edinstvena. V sodelovanju s podjetjem Raytheon so ustvarili sistem infrardečega zaznavanja, ki ponoči deluje ves čas, v sodobnih avtomobilih pa bo na armaturni plošči prikazal živa bitja in celo ustavil avto v primeru 'grožnje'.

Cadillac nočni pogled. Foto: posnetek zaslona YouTube
Cadillac nočni pogled. Foto: posnetek zaslona YouTube

V pripravi je tudi zaslon z razširjeno resničnostjo, ki bo na vetrobranskem steklu dejansko prikazal pešca. Tako se mu bo lahko voznik med vožnjo zanesljivo izognil, saj bo vedel celo, v katero smer je obrnjen.

Jedilni pribor in sedeži za piknik - Rolls Royce Cullinan

Proizvajalci luksuznih avtomobilov so nagnjeni k dodajanju neobičajnih ali impresivnih funkcij, da bi jih lahko tako lažje prodali strankam, saj jim to očitno prinaša eksponentno več denarja. V tem primeru se je to morda izplačalo. SUV Rolls Royce Cullinan je bil izdan leta 2018 z osupljivo začetno ceno 280.000 evrov in opcijo za popoln luksuzni piknik, ki ga je možno pripraviti s pripomočki v prtljažniku.

image_alt
EQS je verjetno najpomembnejši Mercedes v zadnjih desetletjih

'Rekreacijski model' ponuja elektronsko premikajoč se predal za shranjevanje z jedilnim servisom znamke Rolls-Royce, vključno s pravimi kristalnimi kozarci in vsem, kar potrebujete za pripravo svežega telečjega mesa. Žal elektronsko pomični sedeži in izskočna sredinska miza niso združljivi s piknik opremo, navaja HotCars.

Ležanje s stegnjenimi nogami – Hyundai Equis in Toyota Century

Na dolgih vožnjah z avtomobilom moramo vsake toliko časa malo pretegniti noge. Če spredaj ni sovoznika, je to mogoče storiti pri Hyundaijevim in Toyotinim modelom.  Hyundai Equis je bil leta 2002 luksuzno vozilo, ki je bilo večinoma na voljo v Južni Koreji, nekaj modelov pa tudi v ZDA, in čeprav je imel stari televizor v vozilu na voljo le tuje programe, so druge funkcije to nadoknadile.

Hyundai Equis ležanje s stegnjenimi nogami. Foto: posnetek zaslona YouTube
Hyundai Equis ležanje s stegnjenimi nogami. Foto: posnetek zaslona YouTube

Equis je namreč omogočal ležanje na ravnem s stegnjenimi nogami. Uporabnik je moral le potegniti jeziček, ki je odprl kvadratno luknjo na hrbtni strani sovoznikovega sedeža. Raztegnjen kvadrat se je popolnoma prilegal zadnjemu sedežu, zadnji sedež pa se je nagnil do 35 stopinj, kar je omogočalo udobno spanje. Podobno funkcijo je na Japonskem ponujala tudi Toyota Century.

Oscilacija medenice –  Jaguar

Leta 2020 sta se Jaguar in Land Rover začela zavedati težav, ki jih povzročajo dolge vožnje na delo in pretirano sedenje. Pomanjkanje gibanja je glavna težava, ki povzroča bolečine v hrbtu in sklepih. Da bi to težavo odpravila, Jaguar in Land Rover razvijata dno sedeža, ki bo 'nihalo' oziroma osciliralo in tako simuliralo hojo.

Jaguar in Land Rover razvijata sedeže, ki bi oscilirali. Foto: posnetek zaslona YouTube
Jaguar in Land Rover razvijata sedeže, ki bi oscilirali. Foto: posnetek zaslona YouTube

V ta namen so razvili dve plošči, na levi in desni strani sedeža, ki dvigata in spuščata boke, da simulirata hojo. S potencialno težavo neželenega zaviranja ali pospeševanja v času osciliranja sedeža, se podjetji še ukvarjata. Medtem je bil sistem že nameščen in preizkušen na potniških sedežih.

'Magični' nadzor neba – Mercedes SL

S to možnostjo pri Mercedesu SL lahko naredite vse, od neprozorne trde strehe do popolne odstranitve strehe, kar vključuje tudi zatemnitev neba. S pomočjo domiselne znanosti o polarizaciji je Mercedes poskrbel, da se lahko strešno okno s trdo streho uporablja kot prozorno steklo ali pa je izklopljeno, da je zatemnjeno.

image_alt
Globalno pomanjkanje magnezija ogroža proizvodnjo avtomobilov

Funkcija je od leta 2016 na voljo v modelu SL, dodajanje te znanstvenofantastične futuristične funkcije kupca ne stane. V vsakem modelu SL je namreč serijsko na voljo. Če ne bi bilo zakonov o zatemnitvi, bi morda lahko to funkcijo uporabili tudi na vetrobranskem steklu avtomobila.

Žarometi brezpilotnih letal – Audi AI: Trail

Audi AI: Trail (a.i., ne A.L.) ima številne nore in nenavadne funkcije, vključno z gumijastimi pnevmatikami brez zračnic, visečimi stoli in popolnim 360-stopinjskim pogledom, vključno s pogledom na nos avtomobila. Koncept je videti precej vesoljsko, vendar so v resnici izdelali pravi model, ki ga je na svojem YouTube kanalu predstavila tudi Supercar Blondie.

Najbolj »kul« funkcija pa je pet brezpilotnih letal, ki se razporedijo in vozijo pred avtomobilom, pri tem pa celo pregledujejo in se prilagajajo terenu, da vozniku omogočijo popoln pregled nad celotnim območjem pred in okoli vozila. Audi je predlagal naročniško storitev, pri kateri lahko uporabniki med sabo menjajo vozila za terensko in ulično vožnjo z lokalno gostujočim bazenom uporabnikov teh Audijev.

image_alt
Zaradi Applovega projekta Titan bi Tesla lahko strmoglavila

Luske – BMW Vision 100

BMW Vision 100 je še en konceptni avtomobil, vendar te 'luske' dejansko obstajajo in so veliko bolj funkcionalne, kot bi si morda mislili. V resnici gre za kolaž majhnih stebričkov, ki so zasnovani tako, da se z obračanjem pnevmatik raztegnejo in umaknejo ter tako ohranjajo popolno aerodinamiko. Če jih opazujete, je videti, kot da se kakovostna elastika razteza in zvija do roba premikajočega se blatnika.

Luske pri BMW-ju. Foto: BMW Group
Luske pri BMW-ju. Foto: BMW Group

Kavni avtomat – VW Beetle

Leta 1959 je VW Beetle ponujal možnost kavnega avtomata v avtomobilu. V bistvu je šlo za grelnik vode in filter, ki se je pritrdil na armaturno ploščo. Majhne porcelanaste skodelice, ki so bile priložene, so imele na dnu magnetno kovinsko ploščico, ki se je prilepila na vdolbeno polico. Kava iz njega menda ni bila ne najslabša ne najboljša, kot bi lahko pričakovali.

VW Beetle kavni aparat. Foto: posnetek zaslona YouTube
VW Beetle kavni aparat. Foto: posnetek zaslona YouTube

Fiat je poskušal narediti podobno stvar, vendar je leta 2012 z novimi vozili Fiat 500L ponudil le preimenovan aparat za pripravo espressa na držalu za skodelico, ki ga je izdelalo drugo podjetje. To napravo je mogoče za slabih 45 evrov kupiti tudi pri Amazonu. Zaradi svetleče 'steampunkovske' kovine originalnega kavnega avtomata, je takšen VW Beetle edinstven in privlačen, če ga lahko najdete. Menda jih obstaja le 16, saj so leta 1959 kot dodatna oprema stali približno 117 evrov po današnji vrednosti.

image_alt
BMW predstavil novo e-kolo in električno motorno kolo

Več iz rubrike