10 (komunikacijskih) trendov za 2020

Konferenca SEMPL je ponovno ponudila vpogled v prihodnost oglaševanja in komunikacij. Iz nastopov trenutno najbolj zaželenih in mednarodno priznanih govorcev smo izluščili 10 trendov, ki bodo krojili oglaševanje, marketing in poslovanje podjetij v letu 2020.
Fotografija: Foto Ziga Intihar
Odpri galerijo
Foto Ziga Intihar

Ne gre prezreti, da pri prihajajočih trendih ne govorimo več le o novih tehnologijah in hitrosti prilagajanja spremembam, pač pa si bo za uspeh potrebno vzeti tudi čas za tišino, dialog, pristnost in spremembo v načinu razmišljanja.


1. Vključite vpogled v nezavedno

Potrošniki ne sprejemajo racionalnih odločitev ter ne reagirajo kot bi podjetja in blagovne znamke pričakovali. Kljub temu, da smo se s pomočjo zbiranja in obdelave podatkov naučili iskati in prepoznavati vzorce vedenja ljudi,nam tovrstni podatki ne razkrivajo vzrokov, ki določena vedenja motivirajo. Če k temu dodamo še dejstvo, da imajo marketingaši popolnoma drugačne navade glede konzumacije medijev in potrošnje, pridemo do zaključka, da mora sodobni marketing nujno vključiti tudi vpogled v nezavedno, ki nam ga ponujajo psihološke in behavioristične študije ter nevroznanost. Britanka Lauren Kelly, psihologinja oblikovanja, je prepričana, da si pri oblikovanju relevantnih izdelkov za potrošnika lahko pomagamo z enostavno formulo imenovano LASER (»Like them«, »Attention-grabbing«, »Social«, »Easy«, Relevant«).


2. Zamenjajte fokus: iz ROI na čustva in kreativnost

Tako kot niso racionalni potrošniki, tudi oglaševalske kampanje ne bi smele biti, je prepričan Will Goodhand, komercialni direktor, System1 Group, ki pravi: »Ko ustvarjate, ne dopustite levi možganski polovici, da vas s svojo razumskostjo ustavi.« Leva se namreč zanaša na dejstva, zato so kreativne rešitve večinoma suhoparne in vsebujejo več abstraktnih elementov. Desna možganska polovica deluje na podlagi čustev in intuicije, zato so rešitve poglobljene, inovativne in ustvarjalne, oglasi pa bolj učinkoviti. »Kreativnost, ki temelji na čustvih ostaja ena izmed najbolj dolgoročno učinkovitih strategij. Najboljša načina za izgradnjo takšne čustvene povezave sta pripovedovanje zgodb in humor,« pravi Chiara Manco, pomočnica urednice za študije primerov pri WARC-u, izhajajoč iz analize najuspešnejših primerov dobrih praks. 


Foto Ziga Intihar
Foto Ziga Intihar



3. Ključ do uspeha se skriva v povezovanju

Nobena inovacija ne nastane na ravni posameznika, kar dokazujejo tudi številne študije primerov razvoja največjih idej v zgodovini in načina dela inovatorjev, ki stojijo v ozadju. Eden najpomembnejših strokovnjakov na področju inovacij Greg Satell je prepričan, da se v prihodnje dobro piše predvsem tistim podjetjem, ki bodo  namesto idej znala iskati dobre, smiselne probleme in se pri iskanju rešitev zanje povezovati z drugimi.


4. Blagovni znamki vdihnite strast in namen

Danes je, bolj kot kadarkoli prej, potrebno stopiti iz povprečja in se z ljudmi povezati na ravni njihovih vrednot in prepričanj. Po najnovejših raziskavah morajo namreč blagovne znamke, da bi (p)ostale kulturno relevantne, naslavljati socialna vprašanja ter vračati nazaj skupnosti. Zato morate svoji znamki dati glas, ki vzbuja zaupanje in strast, svoje zgodbe pa pripovedovati konsistentno, je prepričana kreativna tekstopiska Vikki Ross. Temu sledijo tudi novi štirje P-ji marketinga, kot jih v svojem konceptu »Marketinga z značajem« navaja Phil Kemish, nagrajeni marketingaš in govorec: namen (»Purpose«), ljudje (»People«), Strast (»Passion«) in odnos (»Physical«). Namen je najti in deliti vrednote in prepričanja, se povezati z ljudmi, razumeti, kaj so njihove strasti in ustvarjati trenutke, ki zbližujejo.


5. Tradicionalni mediji ostajajo pomembni

Rešitev učinkovitega oglaševanja je še zmeraj v kombinaciji tradicionalnih in novih medijev. »Medtem ko prvi gradijo blagovno znamko, se s potrošnikom povezujejo na čustvenem nivoju in dosegajo tako imenovano miselno razpoložljivost, z drugimi lažje dosežemo manjše, ciljno izbrane skupine potrošnikov, omogočajo večjo merljivost in vodijo k tako imenovani fizični razpoložljivosti,« sta o vlogi tradicionalnih in novih medijev povedala Samuel Scott, kolumnist pri The Drum, in Ivan Ivanov, direktor marketinga in komunikacij za regijo CEEMCA pri Discovery. Slednji je tudi opozoril na pomembnost iskanja skupnega imenovalca pri merjenju dosega na različnih medijih in opozoril, da so “modne” ciljne skupine, kot so npr. milenijci, velika  zabloda. Gre namreč zgolj za demografsko skupino, ki se pri medijski potrošnji v ničemer bistveno ne razlikuje od drugih generacij, kljub temu pa smo jim pripisali veliko edinstvenih lastnosti, ki v večini ne držijo. 

Foto Ziga Intihar
Foto Ziga Intihar


6. AI in pogovorno poslovanje

Trenda napredne oblike glasovno aktiviranih oglasov, ki temeljijo na pogovoru med umetno inteligenco in potrošnikom, se že lotevajo za kakovostno povezovanje s potrošnikom dovzetnejše blagovne znamke v ZDA in Veliki Britaniji. »Za večino je glas orodje vsakodnevnega komuniciranja in do želenega cilja ali kompromisa pridemo z dialogom, zato sem prepričan, da je to zagotovo prava pot tudi v oglaševanju,« pravi Simon Dunlop, serijski podjetnik, ki tovrstne storitve trenutno ponuja preko podjetja Instreamatic. Umetna inteligenca in dialog pa bosta v letu 2020 med komunikacijske kanale, ki jih ne smete izpustiti, postavila tudi t.i. pogovorno poslovanje in s tem aplikacije za sporočanje, ki razvijajo vedno več rešitev za personalizirane pogovore blagovnih znamk z uporabniki.


7. Pritegnite pozornost tudi z zvokom in glasom

Za večjo pozornost, priklic in razumevanje oglasnih in drugih medijsko komunikacijskih vsebin bodo oglaševalci, agencije in ostali, ki tako in drugače želijo pritegniti pozornost potrošnikov, poslušalcev in gledalcev morali večjo pozornost posvetiti tudi zvoku in glasu. To, da so zvok, intonacija, način in hitrost govora močno povezani z ravnjo pozornosti, dokazujejo študije Emme Rodero, raziskovalke in profesorice na Univerzi Pompeu Fabra v Španiji. »Problem današnjih oglasov so z besedami nasičene vsebine, ki so v zelo omejenem času izgovorjene prehitro in z zgrešeno intonacijo, kar pri potrošnikih dokazano ne izzove želenih reakcij,« pojasnjuje Roderova.


8. Marketing z vplivneži

Del marketinških sredstev v prihodnjem letu zagotovo velja nameniti sodelovanju z vplivneži, ki pa mora biti zastavljeno dolgoročno ali, kot pravi Matt Thorne, soustanovitelj start-upa Reboxed, namesto vplivnostnega marketinga uvajajte marketing z vplivneži. Smiselno jih integrirajte v vse segmente kampanj, ne le ločeno v okviru delovanja na družbenih omrežjih, in izbirajte tiste, ki zagovarjajo vaše vrednote. Pri tem pa nikar ne spreglejte trenutno najhitreje rastoče platforme TikTok, ki šteje že 500 milijonov uporabnikov. Ustanoviteljica agencije MG Empower Maira Genovese TikTok oglaševalcem priporoča tudi zato, ker posamezna video vsebina uspe gledalčevo pozornost zadržati veliko dlje, kot katero koli drugo družbeno omrežje, v povprečju kar 8 sekund.


9. Spremenite način razmišljanja

Danes se s slabim poslovanjem zaradi pomanjkanja dodane vrednosti za uporabnike oziroma potrošnike srečuje več kot 50 odstotkov podjetij. Če si prizadevamo izogniti neuspehu in si želimo drugačnih rezultatov, je potrebno stopiti iz cone udobja in spremeniti način razmišljanja. Znani futurist Jonathan MacDonald svetuje, naj nove poslovne priložnosti iščemo na področjih, kjer vlada zmeda, ne pa tam, kjer že delujemo sami ali naša konkurenca. To, da moramo prenehati posnemati ljudi okoli sebe in najti to, kar nas resnično veseli, pravi tudi Ali Mahlodji, Evropski mladinski ambasador: “Nobena karierna pot ni linearna črta. Napake, vzponi in padci sestavni del posla, ki le za pogumne ustvarjajo nove priložnosti.”
 


10. Ne pozabite na tišino

Zasvojenost z družbenimi omrežji, obsedenost s podatki in učinkovitostjo, čim večja storilnost v najkrajšem možnem času. Vse to so vzroki za novodobne bolezni, delo  in življenje v nenehnem hrupu, pa nas nazadnje tudi oddaljuje od želenih ciljev. Moč tišine nam na drugi strani ponuja možnost, da se bolje spoznamo: »Tišina in mir sta neločljivo povezani z ustvarjalnostjo in lahko vodita do revolucionarnih idej,« je prepričan Erling Kagge, prvi človek, ki je peš dosegel vse tri vrhove sveta: severni in južni pol ter Mount Everest. Tišino kot orodje za lažje razmišljanje uspešno uporablja tudi tehnološki genij Elon Musk. 
 

Več iz rubrike