10 idej za last minute družinsko potovanje po ZDA

Ideje za nepozabno družinsko popotovanje po severu ZDA
Fotografija: Veliki kanjon FOTO: Delo
Odpri galerijo
Veliki kanjon FOTO: Delo

Plezanje v Michiganu

V severnem Michiganu otroke stare šest let, spodbujajo k plezanju po stenah. Na vodenih turah se celotna družina nauči osnov, nato pa se podajo na plezanje v višave v krajih, kot je Sugar Loaf Mountain. Otroci, ki niso tako navdušeni nad plezanjem, se lahko podajo na pot do Thomasove skale v Big Bayu. Pot, ki je dostopna za invalidske vozičke, družinam in psom prijazna, ponuja razgled na Lake Superior, največje med jezeri Great lakes. Kažipoti ob poti turiste obveščajo o avtohtonih rastlinah in drevesih.

Oglejte si Niagaro

Skočite v stekleno dvigalo v elektrarni Niagara Parks v Ontariu v Kanadi in se odpravite 180 metrov pod Niagarske slapove. Predor Tailrace je bil zgrajen leta 1902 za preusmeritev reke Niagara in zagotavljanje električne energije za kanadske domove. Zaradi novejše tehnologije je zastarel, vendar se lahko družine to poletje prvič sprehodijo po dolgi vijugasti poti do razgleda na znamenite kaskade.

Na vodenih turah se celotna družina nauči osnov, nato pa se podajo na plezanje v višave v krajih, kot je Sugar Loaf Mountain FOTO: Delo
Na vodenih turah se celotna družina nauči osnov, nato pa se podajo na plezanje v višave v krajih, kot je Sugar Loaf Mountain FOTO: Delo

Pohod na Gold Mountain v Kaliforniji

V okrožju El Dorado v Kaliforniji so 2,5 kilometra dolgo pot zlate mrzlice preimenovali v čast suženjskemu delu približno 24.000 Kitajcev. Pot Gam Saan (v kantonščini Zlata gora) ni asfaltirana, vendar je dobro zasenčena in je odlična pohodna pot za družine, ki želijo otroke navdušiti nad hribolazenjem.

Lov na fosile ob največjih plimah na svetu

Vsak dan se v zaliv Fundy vlije in izlije 160 milijard ton morske vode, kar pomeni, da je to najvišje plimovanje na svetu. Ob odlivu je oceansko dno izpostavljeno, kar ponuja edinstveno priložnost za iskanje zakladov. V teh urah se lahko družine varno odpravijo peš iz krajev v Novem Brunswicku in Novi Škotski.  (Te osupljive skalne tvorbe stojijo tam, kjer so se nekoč sprehajali dinozavri.)

Lov na kozice na otoku Amelia na Floridi

Otroci, ki ljubijo morske sadeže, se na otoku Amelija na Floridi lahko naučijo, kako se lovijo morske kozice. Območje z Atlantskim oceanom na eni strani in tremi rekami, ki se križajo, se je konec 19. stoletja in v začetku 20. stoletja razvilo kot prestolnica lovljenja kozic. "Na otoku Amelija se je industrija lovljenja kozic modernizirala," pravi Thea Seagraves, vodja izobraževanja v zgodovinskem muzeju Amelia Island. "Večina svežih kozic, ki so bile namenjene za severovzhod ZDA, je prihajala od tu."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Bodite aktivni v zalivu Glacier Bay na Aljaski  

Družine se lahko odpravijo na pohod in kolesarjenje po tem območju svetovne dediščine, kjer se nahaja največje mednarodno zavarovano območje na svetu (3,3 milijona hektarjev). Če si želite od blizu ogledati ledenike, ki pokrivajo 27 odstotkov parka, in se seznaniti s kulturnimi značilnostmi avtohtonega ljudstva Tlingitov, katerih domove je pred 250 leti premaknilo premikanje in topljenje ledenikov, se pridružite vodenemu izletu s kajakom.

Potovanje po poti državljanskih pravic

Ko stojite na mestih, kjer se je dogajala zgodovina, lahko oživite preteklost. Družine, ki se odpravijo na izlet po ameriški poti državljanskih pravic, imajo zdaj na voljo 14 dodatnih krajev za raziskovanje. Skupno število destinacij se je v 15 zveznih državah povečalo na več kot 130. Vodnik po poti državljanskih pravic ZDA uporablja kode QR za posredovanje informacij, ki se pojavljajo ob poti.

image_alt
Da vas na dopustu ne presenetijo dodatni stroški

Plavajte z mantami na Havajih in v Mehiki

Ko sonce zaide, se v toplih vodah, ki obdajajo Havaje in Mehiko, hranijo ogromne mante. Na Havajih, kjer je spoštovanje do teh čudovitih živali tradicija, se lahko družine v vodi pridružijo nežnim velikanom (njihova krila segajo od 11 do 29 metrov).

Kolesarjenje po odličnih poteh od železnice do poti v Montani in Idahu

ZDA so bile nekoč večinoma povezane z železnico. Danes so nekatere od teh prog spremenjene v fantastične poti, ki so kot nalašč za družinske izlete. V Montani in Idahu sta dve, ki bosta otroke zagotovo navdušili za kolesarjenje. Ko bo vaš otrok pritisnil na pedala na poti Coeur d'Alene, bo vaše najtežje delo, da boste dovolj hitro sledili. Pot, ki jo upravlja pleme Coeur d'Alene, je 80 km dolga gladka asfaltna pot, ki se razprostira na območju Idaho Panhandle, družine pa se lahko odločijo za odseke te znamenite poti, ki so razporejeni med družinam prijaznimi postajami.

Ko sonce zaide, se v toplih vodah, ki obdajajo Havaje in Mehiko, hranijo ogromne mante FOTO: Delo
Ko sonce zaide, se v toplih vodah, ki obdajajo Havaje in Mehiko, hranijo ogromne mante FOTO: Delo

Kajak med delfini v Virginiji Beach

Poleti je sezona opazovanja delfinov v zalivu Chesapeake na vrhuncu. Družine se lahko s kajaki ali deskami za veslanje (in tudi z izleti z ladjo) odpravijo na pot in opazujejo jate delfinov. Vodiči z veseljem poučujejo raznovrstne informacije o živalih in regiji, otroci pa lahko opazujejo razigrana morska bitja.

Več iz rubrike