»Ne sekirajte se zaradi plina, pozimi pridite v Grčijo«

Grčija vabi nemške upokojence, naj namesto da se sekirajo, kako se bodo pozimi ogrevali, pridejo na zimovanje v Grčijo.
Fotografija: Grčija ima mile zime. Foto:Blaz Samec/DELO
Odpri galerijo
Grčija ima mile zime. Foto:Blaz Samec/DELO

Grčija ima predlog za Nemce, ki so pod stresom zaradi možnosti pomanjkanja zemeljskega plina to zimo.

»Za jesen in zimo bi nam bilo v veliko veselje, če bi sprejeli nemške upokojence, ki želijo doživeti pravo sredozemsko zimo z grško gostoljubnostjo, milim vremenom in visoko kakovostnimi storitvami,« je za časnik Bild dejal grški minister za turizem Vasilis Kikilias.

image_alt
Inflacija in visoke cene nas bodo držale za vrat še nekaj let

Povabilo ravno pravi čas

Povabilo je prišlo, ko je Rusija v zadnjih nekaj mesecih zmanjševala pretok zemeljskega plina v Nemčijo in Evropo, pri čemer je navajala razloge, kot sta zavračanje plačil energetskih podjetij v rubljih in zastoj opreme v Kanadi. Nemčija – največje evropsko gospodarstvo – je živčna zaradi popolnega zmanjšanja dobave ruskega plina pred zimo, zato se je Grčija določila, da bo Nemce povabila, da preživijo zimo pri njih.

Santorini. Foto: Pixabay
Santorini. Foto: Pixabay

»Vabimo vse Nemce, ki želijo to zimo priti k nam, da bi živeli tukaj — stran od krize. Chania je popoln kraj za preživetje krizne zime: topli, prijazni ljudje in morda najboljša celoletna klima v vsej Evropi,« je za Bild dejal župan mesta Panagiotis Simandirakis in dodal, da noben Nemec ne bo zmrznil v Grčiji.

Berlin pripravljen na poslabšanje razmer

Berlin poskuša do začetka novembra napolniti skladišča zemeljskega plina do 90 odstotkov, medtem ko je zdaj pol 65 odstotkov, poročajo tuji mediji.  

image_alt
Avstrija: Plin prihaja prepočasi, razmere so resne in napete

Berlin je že prešel v drugo fazo svojega tristopenjskega načrta za nujni plin, ki bi lahko privedel do racionalizacije v zadnji fazi, če bi se razmere poslabšale. Nemčija je namreč odvisna od zemeljskega plina iz Rusije, ki predstavlja 35 odstotkov vsega uvoza.

Vodja nemške zvezne omrežne agencije je v četrtek posvaril potrošnike, da bi se lahko njihovi mesečni računi naslednje leto potrojili zaradi zmanjšanja uvoza ruskega zemeljskega plina, še poroča tiskovna hiša RND.

image_alt
Rusi razgrabili nepremičnine v Črni gori in ustvarili nova podjetja

Več iz rubrike