Odpiramo vrata tujine: Maroko, doing business* (5/5)

V seriji prispevkov rubrike Odpiramo vrata tujine predstavljamo Maroko. V zadnjem opisujemo Maroko "za vsakdanjo rabo".
Fotografija: Foto: Pexels
Odpri galerijo
Foto: Pexels

V zadnjem delu o Maroku, ki vas je prav gotovo navdušil, bomo prestavili tiste stvari, ki vam na poti po Maroku pridejo prav bodisi kot podjetniku ali podjetnici bodisi kot turistu oziroma turistki.


Hrana

Ne glede na to, koliko stiskate z denarjem na vašem potovanju po Maroku, je vendarle treba jesti. Najcenejša hrana se najde na stojnicah, a nikar ne pozabite na različne »tajine« (berberska specialiteta, nekakšna enolončnica z mesom, krompirjem, zelenjavo in začimbami – obstaja ogromno receptov) – v primeru, da niste preveliki jedci, je ena porcija dovolj za dva. Če se usedete v neko lokalno gostilnico, vam bodo pred glavno jedjo pogostokrat povsem brezplačno prinesli tudi kakšen prigrizek (npr. olive), da boste na vaš obrok lažje počakali. Maroko ima tudi veliko restavracij, kjer lahko za 7-10€ dobite kosilo s tremi hodi (predjed, glavna jed, sladica). Tudi ljubitelji morske hrane boste z nizkimi cenami (v primerjavi z našimi) na potovanju po Maroku uživali – velja za vsa obmorska mesta! Nikar pa ne pozabite na okusen metin čaj. Na obali boste sicer jedli morsko, v notranjosti bolj mesno. Povsod pa bo veliko slastne zelenjave in okusnih oreščkov ter stročnic. V večini restavracij za turiste vam hrano postrežejo v ličnih posodicah.
Plačevanje


Bank je dovolj in delajo od 9h do 17h z obveznim premorom od 12h do 14h. Provizij ni, pri nekaterih bankah niti za dvig s kreditno kartico, edino 2% za potovalne čeke. Najboljša valuta je USD. Menjave na črno skorajda ni. Čeke jemljejo vse banke in menjalnice. Kreditne kartice sprejmejo vsepovsod (restavracije, bencinske črpalke, banke, trgovine) in so najboljša oblika plačevanja, ker je menjalni tečaj najbolj ugoden. Vstopnine: za vsako kulturno-zgodovinsko znamenitost, popusti za študente.


Varnost in zdravstvo

Po medijih se sem in tja sliši vse mogoče zadržke za potovanje v Maroko, a Maroko je povsem varna dežela za potovanje in zato se nimate ničesar bati. Za razliko od držav v podsaharski Afriki cepljenja (denimo proti rumeni mrzlici) niso potrebna. 
Zdravstvena oskrba je v večjih mestih zagotovljena, v odročnejših vasicah pa imajo domačini le redko dostop do zdravnikov.

Puščavska kraljica, Queen of the Desert, ZDA, Maroko, 2015
Puščavska kraljica, Queen of the Desert, ZDA, Maroko, 2015

 

Hoteli in nastanitve


Če že govorimo o poceni potovanju v Maroko, ki recimo vseeno ne pomeni skupinskih ležišč in prevelikega odrekanja udobju in higieni, se solidne dvo/tri posteljne sobice z lastno kopalnico in vključenim zajtrkom dobijo že od 30-40€ na sobo. Najcenejša izbira prenočišč za potovanje po Maroku pa je spanje na strehah/terasah (lastna spalna vreča obvezna).

Nekaj zanimivih hotelčkov v Maroku s solidno ceno in dobrimi sobami ter lokacijami:
-Hotel Central, Casablanca, Maroko (lepe sobe, dober zajtrk in super lokacija -blizu glavne železniške postaje in cca 20 minut peš do znamenite Hasanove mošeje. V bližini tudi veliko lokalnih gostilnic, kjer se da ugodno jesti)
– Hotel Majestic, Meknes, Maroko (solidne sobe, dober zajtrk, pravo maroško vzdušje in lokacija tik ob železniški postaji, kjer vas vlak pripelje iz Rabata (2,5 ure vožnje) ali popelje naprej do Feza (45 minut vožnje). Znamenita medina in trg El Hedim je iz hotela peš oddaljen cca 20 minut).Kampi stanejo okoli 10 USD za 2 osebi in vozilo. Odlična kampa sta v Erfoudu in Zagori, kampi na obali so v poletnem času polni domačinov. Prenočevanje na divje je skoraj nemogoče, razen v popolni puščavi. Na Erg Chebbiju pri Merzougi je priporočena nočitev pri Huseinu (poznana osebnost, ker je igral v najnovejšem filmu Legionar z J.C.Van Dammom).
Hostli ne obstajajo.
Priporočamo: spanje v stilu tisoč in ene noči v enem izmed tradicionalnih maroških riadov. Ti imajo navadno široke zidove, v sredini pa vrt. V okolici Ourzazata je ogromno tako imenovanih Kasbahov – trdnjav spremenjenih v prenočišča. Če imate srečo, lahko za dobro ceno dobite tudi takega z bazenom. Prenočevanje v riadih je posebno doživetje.
 

Kultura 


Maroška kultura je bogata in ravno dovolj drugačna od naše, da boste začutili utrip in vonj oddaljene dežele. Prevladuje arabski vpliv, ki se meša s tradicijo Berberov in skrivnostnimi puščavskimi osvajalci – Tuaregi. Vsi pa imajo izredno dobro razvite pogajalske sposobnosti. Še najbolj vsiljivi so prodajalci v Marakešu, tako da če želite vseeno v miru kupiti kak spominek za domov, priporočamo da to v miru opravite v Essaouiri, ali v kakšnem podobno manjšem mestu.

FOTO: AFP PHOTO / FADEL SENNA [avtor:SENNA FADEL]
FOTO: AFP PHOTO / FADEL SENNA [avtor:SENNA FADEL]


Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Maroku nikakor ne smete izpustiti:

Marakeš: Marakeš je verjetno najbolj pomemben od štirih nekdanjih imperialnih mest Maroka. V srednjem veku je dolgo časa služil kot prestolnica Maroka. Tu je sloviti trg Djemaa El Fna s krotilci kač in pripovedovalci zgodb.

Casablanca: Casablanca se nahaja v severozahodnem delu države, na Atlantskem oceanu, in je največje mesto v Maroku.

Essaouira:  Je šarmantno obalno mesto na zahodu Maroka, najbolj znano po mogočnem obzidju, ki še danes obdaja mesto. Je surfaška meka, kjer boste na številnih stojnicah lahko kupili čudovite domače obrtne izdelke  

Fez: Drugo največje mesto v Maroku, imenovano tudi "Meka zahoda" in "Afriške Atene".

Agadir: Mesto, kjer še danes večina prebivalstva kot svoj prvi jezik govori Tashelhit, barbarski jezik, mesto je znano po svoji perfektni peščeni plači, ki je odprta javnosti

Tangier: Tangier leži povsem na severu države, v Gibraltarski ožini.

Maroko, Casablanca. Foto: Albina Podbevšek
Maroko, Casablanca. Foto: Albina Podbevšek


Rabat: Glavno mesto države.

Za približen občutek pa: vstopnina Bahia palača, Marakeš (10 DH), botanični vrt Majorelle, Marakeš (50DH), Hasanova mošeja, Casablanca (120 DH). 
 


Festivali v Maroku:
Svetli, sočni in dišeči festival maroških vrtnic v mestu El Kelaa M'Gouna, drugo ime mesta je roza prestolnica Maroka. V tem mestu se razvija obsežna proizvodnja rožnega olja in vode. Festival  Rose v Maroku običajno poteka v maju in traja do konca zbirke cvetnih listov. Ta slikovit dogodek prežema celotno mesto s svojim okusom.
Festival v Erfoudu, ki poteka oktobra. Ta dogodek vam omogoča, da se potopite v lokalno kulturo in atmosfero folklore s pesmimi in plesi.
 

Zanimivosti


Štiričlanska družina bo za mesečne stroške brez najemnine odštela 1.307,49 € (14.054,12 MAD) 

Mesečno bo za stroške samska oseba brez najemnine porabila 369,13 € (3.967,71MAD) brez najemnine.

Življenjski stroški v Maroku so v povprečju za 38,22% nižji kot v Sloveniji .

Najemnina v Maroku je v povprečju za 47,78% nižja kot v Sloveniji .

Zanimiv je pomen besede Maroko, ki v maroškem jeziku pomeni kraj, kjer zahaja sonce. Tako v reviji Horizont piše Zebec, ki je sam doživel sončni zahod v Maroku: »Sonce zahaja in okoli nas je samo puščava, ki zasije v žareči rdeči barvi. Kaj takega sem videl le v filmu. Sončni zahod za spremembo ni kičast.«

70% prebivalstva je mlajšega od 25 let, 52% prebivalcev nad 15 let je pismenih.

Jed, pripravljena v maroškem tanžinu. Foto: Shutterstock
Jed, pripravljena v maroškem tanžinu. Foto: Shutterstock


Metin čaj - simbol Maroka. Da so ljudje izredno topli, komunikativni in vedno pripravljeni pomagati, lahko preberemo povsod. So pa tudi zelo gostoljubni. Zelo radi postrežejo s čajem, saj pitje čaja zanje predstavlja pravi obred in jim veliko pomeni.

Postrežejo ga v kozarcu in mu dodajo list sveže mete. Pripravo in pitje čaja smatrajo za umetnost. Izjemno priljubljen je zeleni čaj z meto ali pa tudi sam metin čaj, ki se v velikih količinah uživa med hranjenjem, obvezno pa z njim zaključijo obrok.
Maroko je, zanimivo, eden največjih uvoznikov čaja na svetu.

Zelo intenzivno uporabljajo začimbe, in sicer so najbolj pogoste cimet, kumina, ingver, poper, paprika, sezamova semena, janež, peteršilj in žafran.

Tipične maroške jedi so maroška juha, ribje jedi, kuskus in tajine. Kuskus je glavna jed, ki jo poznajo vsi Maročani in je zelo stara, njene korenine so po vsej verjetnosti berberske.

Pri jedi Maročani uporabljajo prste in tudi kruh kot pripomoček. Kruh namreč jedo zraven vsakega obroka.Maroko je cenovno dostopen, kar pomeni da lahko za relativno ugodno ceno letalskih vozovnic iz okoliških letališč in z nizkimi cenami nočitev, v kratkem času doživite čar te čarobne dežele, ne da bi za to zapravili gore denarja ali vzeli kredit, je pa vendarle nekoliko dražji od svojih severnoafriških turističnih konkurentov, kot sta Tunizija in Egipt.

Ne bodite pa presenečeni, če bosta v turističnih predelih Marakeša in Casablance čaj in sladica dražja kot doma.
Izbire javnih prevozov, ki so vedno najcenejša izbira na potovanjih (tudi na potovanju po Maroku je tako) nikakor ne manjka. Severni del države -zlasti od Casablance do Feza je najlažje, najudobneje in najceneje odkrivati kar z vlaki, medtem ko je od Feza, čez gorovje Atlas na voljo avtobus ali t.i. grand taxi.

Grand taksiji so zaščitni znak Maroka. To so stari mercedesi, v katere se kljub petim sedežem vedno zbaše vsaj nekaj ljudi preveč, zato bodite pripravljeni na gnečo.

Markoko. Marakeš. Foto: Albina Podbevšek
Markoko. Marakeš. Foto: Albina Podbevšek


Cena goriva v Maroku je cca 1€/liter.

Ker smo Slovenci bolj pohodniške narave priporočamo vsem turistom obisk najvišje gore Maroka, Jebel Toubkal.
 

Cenovna politika Maroka  za "vsakdanjo rabo"


Cene in življenje v Maroku (vzorčni primer):
1,00 MAD = 0,093 EUR
 
Restavracije
MAD
Obrok, poceni restavracija 30.00
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, trije hodi 200,00
McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok) 55,00
Domače pivo (0,5 litra) 30.00
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 35.00
Kapučino (navaden) 15.11
Koka kola / Pepsi (steklenica 0,33 litra) 5.41
Voda (steklenica 0,33 litra) 3,35
 
Trgi
 
Mleko (običajno), (1 liter) 6,96
Štruca svežega belega kruha (500g) 5,67
Riž (bel), (1 kg) 11,81
Jajca (navadna) (12) 12.02
Lokalni sir (1 kg) 76,99
Piščančji fileji (1 kg) 46.10
Goveji krog (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso iz hrbta) 77,88
Jabolka (1 kg) 11,84
Banana (1 kg) 10,54
Pomaranče (1 kg) 5,94
Paradižnik (1 kg) 4,84
Krompir (1 kg) 4,62
Čebula (1 kg) 4,52
Solata (1 glava) 3.37
Voda (1,5-litrska steklenica) 5,73
Steklenica vina (srednja) 77,50
Domače pivo (steklenica 0,5 litra) 19.24
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 21,67
Cigarete 20 paketov (Marlboro) 35.00
 
Prevoz
 
Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz) 5,00
Mesečna vozovnica (redna cena) 150,00
Začetek taksija (običajna tarifa) 7.00
Taksi 1 km (običajna tarifa) 7.00
Taksi 1 urno čakanje (običajna tarifa) 48,00
Bencin (1 liter) 10.15
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto) 229.000,00
Toyota Corolla Sedan 1.6l 97kW Comfort (ali enakovreden nov avto) 204.624,10
 
Pripomočki (mesečno)
 
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanja 374.40
1 min. lokalnih predplačniških tarif (brez popustov ali načrtov) 1,29
Internet (60 Mbps ali več, neomejen prenos podatkov, kabel / ADSL) 320,86
 
Šport in prosti čas
 
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo 208,23
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 183,05
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 50,00
 
Varstvo otrok
 
Vrtec (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečni za 1 otroka 1.057,14
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 30.124,01
 
Oblačila in obutev
 
1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno) 315,39
1 poletna obleka v verigi trgovin (Zara, H&M, ...) 358,63
1 par tekaških copat Nike (srednjega razreda) 695,51
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 649,37
 
Najemnina na mesec
 
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 3.040,49
Apartma (1 spalnica) zunaj centra 1.731,58
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 5.248,67
Apartma (3 spalnice) zunaj centra 2.892,45
 
Nakup stanovanja Cena
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta 14.452,58
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja zunaj centra 7.526,57
 
Plače in financiranje
 
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 4.090,70
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero 5.32

 


 

Več iz rubrike