Odpiramo vrata tujine: Maroko, doing business* (4/5)

V seriji prispevkov rubrike Odpiramo vrata tujine predstavljamo Maroko in opisujemo poslovne navade, letalske povezave in aktualno stanje.
Fotografija: Tagine, maroška posoda, v kateri kuhajo istoimensko jed. Foto: SHUTTERSTOCK Photo
Odpri galerijo
Tagine, maroška posoda, v kateri kuhajo istoimensko jed. Foto: SHUTTERSTOCK Photo

Četrto epizodo o Maroku začenjamo z državniki prazniki in prostimi dnevi.
Prazniki se delijo na nacionalne, verske in regijske:
 • NACIONALNI:
 1. Novo leto;
 2. Dan neodvisnosti;
 3. Mednarodni dan dela.
 • VERSKI:
 1. Muslimansko novo leto;
 2. rojstni dan preroka Mohameda;
 3. konec Ramadana, praznik žrtve.
 4. Uraza-Bayram je eden največjih počitnic v Maroku. Označuje konec meseca Ramadana, običajno v mesecu juliju in traja tri dni. Uraza-bairam je podoben praznovanju novega leta.
 5. Eid al-Adha je praznovanje žrtvovanja, ki se praznuje 70 dni po praznovanju Uraza-Bayrama. Praznovanje se začne zjutraj. Na ta dan se žrtvuje posebno hranjena žival, organizirajo pa se dobrodelne večerje, darila pa se dajo drug drugemu.
 •  REGIJSKI
V mestu Tafraut, ki se šteje za mandolinški kapital Maroka, se v februarju dogaja neverjeten dogodek - cvetijo mandljevci in poročajo o prihodu pomladi (ime praznika je Almond Blossom Festival). Maročani verjamejo, da so sadovi mandljev prinesli srečo, zato njeno cvetenje, ki sovpada s praznovanjem Tu-Bi-Shvata, pomeni sveto senco.

Maroko, Casablanca. Foto: Albina Podbevšek
Maroko, Casablanca. Foto: Albina Podbevšek


Maja se lahko odpravite tudi na procesijo voščenih sveč v Sali v čast pokrovitelju mesta Abdallahu Ben Hassounu. Praznovanje je sestavljeno iz veličastne praznične procesije, ki jo spremljajo glasbeniki. Udeleženci imajo velike večbarvne obleke, se premikajo iz hiše, kjer izdelajo sveče in na grobnici pokrovitelja. To je nepopisno očarljiv pogled, preplavljen s čustvi.

V El Jadidi poteka maroški praznik konjeništva in pušk, Tbourida, kar v arabščini pomeni ples smodnika, je konjeniški šport, v katerem se jezdeci preizkušajo v ubranosti in eleganci. Skupine približno desetih jezdecev, odetih v tradicionalna oblačila, se v čimbolj ravni vrsti zapodijo proti gledalcem, nato pa se sunkovito zaustavijo in hkrati sprožijo staromodne puške. Tekmovanje izvira iz berberske in tuareške konjeniške tradicije.

Priporočena dnevnica znaša:  50 USDKoristne informacije 1: Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj, dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 110/220V, 50Hz, potrebuje se adapter

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop in bivanje v Maroku do 90 dni vizuma ne potrebujejo.
 
Koristne informacije 2: Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
 

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije


V Maroko se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom (najbolj pogosta oblika): kot vedno, prav letalske vozovnice predstavljajo naš največji strošek na potovanju in če le-te za Maroko dobimo poceni, smo opravili težji del našega potovanja.

Poceni letalske vozovnice za Maroko lahko dobite pri raznih nizkocenovnih letalskih družbah, a zaenkrat za Maroko prisegamo na letalsko družbo Air Arabia, ki iz Benetk leti do Casablance. Povratna letalska vozovnica med prvomajskimi prazniki znaša približno od 50 do 100 €. S sledenjem akcijskih cen letalskih vozovnic pa lahko zasledujete tudi spletno stran www.posvetu.si.
 

Prehajanje meja in potovanja V in Iz Maroka


Od 15. julija 2020 lahko slovenski državljani, ki imajo v Maroku stalno ali začasno bivališče in njihove družine, vstopijo v Maroko pod naslednjimi pogoji:
 • izpolniti morajo zdravstveni obrazec za potnike, ki je dostopen na www.onda.ma/form.php, ga natisniti in podpisati ter ga predložiti ob prihodu v Maroko;
 • pred potovanjem morajo predložiti negativni test na Covid-19 - od 1. oktobra naprej zadostuje samo PCA test na Covid-19 (prej je bil zahtevan tudi krvni test), rezultati pa ne smejo biti starejši od 72 ur (prej 48 ur);
 • predložiti morajo dokazilo o svojem prebivališču v Maroku v obliki „carte de séjour“ (rezidenčne izkaznice).

Maroko iz zraka. Foto: Delo
Maroko iz zraka. Foto: Delo
Vstop v Maroko s trajektom je možen iz kraja Sete (Francija) in iz Genove (Italija). Za potnike trajektov veljajo enake zahteve glede testov ter dodatni sanitarni ukrepi.

Družinski člani (opredeljeni kot otroci, zakonec, starši) za potovanje potrebujejo maroško družinsko knjižico, v kateri so navedeni kot družinski člani "livret de famille".Od 6. septembra dalje lahko v državo vstopijo tuji državljani, ki opravljajo uradne vladne posle, ali tisti, ki jih povabijo maroška podjetja, če predložijo kopijo svojega vabila. Podjetje mora vabilo ožigosati, podpisati ga mora direktor podjetja, navedene pa morajo biti tudi informacije o potniku (številka potnega lista, namen obiska, podrobnosti o nastanitvi).

Vstop je dovoljen tudi tistim tujim državljanom, ki za vstop v Maroko ne potrebujejo vize in imajo potrjeno hotelsko rezervacijo v Maroku (slovenski državljani za vstop in bivanje v Maroku do 90 dni vizuma ne potrebujejo). V obeh primerih je potrebno predložiti še zdravstveni obrazec in test PCA na prisotnost Covid-19, ki ni starejši od 72 ur (kot navedeno zgoraj).

Dodatne informacije o vstopu in veljavnih ukrepih za omejevanje širjenja koronavirusa v Maroku so dostopne tudi v angleščini in na spletni strani maroške turistične organizacije.

Slovenija je Maroko kot državo s poslabšano epidemiološko sliko uvrstila na t.i. rdeči seznam, kar pomeni, da se vsem osebam, ne glede na državljanstvo in prebivališče, ki pripotujejo iz Maroka, ob vstopu oziroma povratku v Slovenijo odredi desetdnevna karantena.
 

Splošno opozorilo - možnost terorističnega napada


Po tem ko Maroko od 2011 ni beležil terorističnih napadov, je v maroškem Atlasu  17.12.2018 prišlo do terorističnega napada, katerega žrtvi sta bili skandinavski turistki.

Svetujemo izogibanje večjim množicam, zborovanjem ali demonstracijam.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Prodaja in uživanje nedovoljenih drog je strogo prepovedano. Tudi za majhne količine zasežene droge so predvidene zaporne kazni. Pogoji v zaporih so težki, postopki prenosa prestajanja kazni v domovino so običajno dolgotrajni.

Maroko privablja turiste s celega sveta. Tudi Kitajske. Foto: REUTERS
Maroko privablja turiste s celega sveta. Tudi Kitajske. Foto: REUTERS


Priporočljivo je, da popotniki, ki potujejo z avtodomi, še posebno na jugu države v bližini plaž, svojih vozil ne ustavljajo na osamljenih krajih (tako podnevi kot ponoči), saj obstaja možnost kraje.

Pri prečkanju Sahare ni priporočljivo, da se oddaljite od asfaltirane ceste brez pridobitve predhodnega dovoljenja maroške policije ali vojske.
Odsvetujemo potovanje ob meji z Mavretanijo.
 
Nevarni sta tudi regionalni cesti Casablanca - Marakeš  in Casablanca - El-Jadida. (Vir:  gov.si)


 

Aktualne omejitve v Maroku


Primeri koronavirusa:
485.567
Smrti:
8.673
Skupaj okuženih:
471.410

Kraji, ki živijo od turizma, so precej prizadeti. Tamraght, je praktično prazen. Pred zaprtjem mednarodnih mej je to območje zapustilo na tisoče turistov.Čez noč so službe tako izgubili praktično vsi, ki delajo v turizmu – od učiteljev surfanja, do prodajalcev oreščkov na plaži.

Maroko je zelo strog do kršiteljev – na dan namreč aretirajo od dva do tri tisoč ljudi, ki se ne držijo ukrepov. Nadzor na podeželju je precej bolj ohlapen, kot pa v večjih mestih.
So pa med drugim že aretirali domačine surferje, ki so se kljub prepovedi podali na valove. Plaže policija nadzoruje s štirikolesniki in tudi z droni. 

Turistična sezona se je na obali končala 20. marca 2020, ko so razglasili izredno stanje, in ko so svoja vrata morale zapreti surf šole, hoteli in restavracije.
Nekatere surf šole so že razglasile, da bodo ponovno začele obratovati šele s prihodom prvih turistov. Maroko se poleti zanaša predvsem na domače lokalne turiste, ki iz celine pridejo na obalo. In nič drugače ne bo niti letos. Kdaj se bodo v Maroko vrnili turisti iz Evrope, ne ve nihče.

Maroko, Casablanca. Foto: Albina Podbevšek
Maroko, Casablanca. Foto: Albina Podbevšek


Tisti domačini, ki delajo v turizmu, komaj čakajo da se meje spet odprejo, in da se turisti vrnejo v državo. Vsi so se sprijaznili s situacijo in ne krivijo več turistov iz Evrope za nastalo stanje v državi. 
 

Poslovni bonton


Vedenje
Bodite radodarni, majhen bakšiš odpira vrata, postrežba je boljša in lahko naredi iz nemogočega mogoče. Starejšim ljudem in zakritim ženskam izkazujte spoštovanje. Kot ženska imejte distanco do moških, na primer z zakonskim prstanom ali družinskimi fotografijami.

Obleke
Konservativne ženske in preprosti moški. Ženske so se začele uveljavljati zelo pozno, zato še zmeraj prevladuje mnenje, da morajo biti čim bolj konservativne tako v vedenju kot tudi pri oblačenju. Preveč vpadljivim in agresivnim ženskam Maročani ne bodo zaupali. Vedenje naj bo zadržano, obleka nevpadljiva.
Oprijete obleke in obleke, ki razkrivajo telo, zanje niso primerne. Ni pa treba, da si tujke ovijejo ruto okoli glave, saj je Maroko vendarle že dovolj moderna država in se tujim ženskam tega ne zapoveduje.
Če želi imeti ženska pri sklepanju posla pomembno vlogo, naj jo predstavi moški z visokim ugledom. Pomembna so tudi priporočila, z veščino pa si lahko pridobi ugled. Če je torej sposobna, jo bodo začeli ceniti. Primerna moška obleka je navadna poslovna, torej obleka in kravata. Islam pa prepoveduje nošenje nakita moškim.
Kakšen koli nakit tako ni priporočljiv, dodatki, kot so ura, pisalo, pa morajo biti visoke kakovosti, saj znajo nekateri maroški poslovneži svojega partnerja ocenjevati tudi po opravi. Nikar si torej ne privoščite masivnih prstanov, verižic in zapestnic, saj vas vaš maroški partner ne bo jemal resno. Lahko se pa tudi zgodi, da vas bo kar napodil iz svoje pisarne, saj gre za kršenje pravil, ki jih zapoveduje Koran.

Markoko. Marakeš. Foto: Albina Podbevšek
Markoko. Marakeš. Foto: Albina Podbevšek


Velja za ženske
Ne zahajajte v gostinske lokale, ki so namenjeni izključno moškim.
Zvečer ne hodite same naokoli. Ne spogledujte se z moškimi. Na cestah se ne kažite v kratkih hlačah ali pa v tesno oprijetih majicah, na plažah ne bodite preveč razgaljene. Slednje velja tudi za moške.
Nikogar ne fotografirajte, če to odklanja. Med ramadanom, postnim mesecem, ne jejte v javnosti in ne pijte alkohola.

Rokovanje in 10 – minutni pozdrav
Namesto rokovanja, poljub Takšna je navada med muslimani. Vendar pa se z ljudmi, ki niso te vere, muslimani tudi rokujejo. S tem izkažejo spoštovanje svojemu sogovorcu. Zanimivo je, da ženske običajno ne bodo poljubili, saj se lahko poljubijo in objamejo le z osebo istega spola.
V Maroku lahko pozdrav traja tudi do deset minut. Rokujte se z desno roko in se nato z dlanmi primite za srce, kar pomeni posebno vrednotenje druge osebe. Dobri prijatelji si lahko pošljejo do štiri poljube po zraku. Sledi vrsta vprašanj in dobrih želja za vas in za vaše bližnje.

Tolmač – vaš lokalni partner
Ker se maroška kultura zelo razlikuje od slovenske, je v nekaterih primerih, posebno če gre za sklepanje velikih in pomembnih poslov, zelo dobro, če si poslovnež pridobi svojega lokalnega partnerja. Ta lahko igra tudi vlogo tolmača, predvsem pa vas vodi in pomaga pri vseh teh srečanjih, ki jih pred sklenitvijo posla ni malo. Pomaga vam tudi pri pravilnem vedenju, tako da vam namigne, kaj je v nekem trenutku prav, da storite, o zaželenem obnašanju pa se lahko, kar je zelo priporočljivo, pogovorite tudi pred srečanjem. Ta lokalni partner mora biti seveda zaupanja vreden in sposoben zelo dobro opravljati svoje delo.

Poslovne vizitke
Poslovna vizitka se izmenja na začetku pogajanj, običajno kar na prvem srečanju. Izroči se jo z desno roko in prav tako se jo z desnico sprejme. Poslovne vizitke morajo biti dvojezične. Glede na prisotnost francoskega jezika v Maroku mora na eni strani biti arabščina, na drugi pa francoščina.

Predstavitev poslovnim partnerjem in spoštovanje islama
Predstavitev poteka po hierarhiji in osebo na višjem položaju se predstavi tisti na nižjem. Koran zahteva pravičnost pri poslu in zapoveduje tudi, kako naj se obnašajo poslovneži. Poslovanje tako temelji na pravičnem dobičku, glavni vodili islamskega poslovanja pa sta prav pravičnost in legitimnost. Maroški poslovneži zelo cenijo naše spoštovanje islama. Tudi oni namreč spoštujejo druge vere.

Poseben pomen pripisuje energetiki in okolju v okviru strategije »Green Morocco«, predvsem obnovljivim virom energije in preskrbi s pitno vodo. FOTO: Pexels
Poseben pomen pripisuje energetiki in okolju v okviru strategije »Green Morocco«, predvsem obnovljivim virom energije in preskrbi s pitno vodo. FOTO: Pexels


Prepovedano trgovanje in obdarovanje
Koran Maročanom prepoveduje, da bi trgovali z blagom, ki je zanje prepovedano. Gre za trgovanje z alkoholom, svinjino, školjkami, ptičjim mesom, za trgovanje s kipi in križi. Pravi musliman z vami nikoli ne bo želel skleniti posla, ki bo vključeval kaj od tega, kar je zanj prepovedano. Izogibati so moramo darovanju kakršnih koli alkoholnih pijač, saj njihova vera uči prepoved pitja alkohola, prav tako niso primerni parfumi, ki vsebujejo alkohol. Če pa bodo izdelki, ki jih vi ponujate, prispevali k povečevanju tradicionalnih vrednot, pa bodo skoraj zagotovo sprejeti. Zelo primerna darila so denimo domači oziroma rokodelski izdelki, ki jih lahko v veliki meri pričakujemo tudi od njih, saj se Maroko lahko pohvali s tradicionalnimi lončarskimi izdelki in preprogami, ki jih tudi izvažajo. Zato je zelo pomembno tudi, da mi sami pazimo, kaj podarjamo svojim poslovnim partnerjem iz Maroka. Z napačnim darilom lahko namreč hitro izgubimo njegovo zaupanje. Sicer daril ne pričakujejo, lahko pa ustvarijo prijetne trenutke.

Prehranjevanje
Vzemite si čas in pridite s praznim želodcem. Maročani so zelo gostoljubni in med sklepanjem posla se lahko zgodi, da vas povabijo na večerjo. Takrat vas bodo vedno pogostili, bogato pogostitev pa pričakujejo tudi od vas.
Želeli bodo, da veliko in obilno jeste, zelo težko pa boste tudi zavrnili ponujeno hrano, saj so zelo vztrajni. Seveda pa pri prehranjevanju obstajajo določena pravila. Nikoli ne smete jesti z levo roko, saj je hrana sveta. Prav tako morate biti previdni tudi glede alkohola in svinjine, saj jih Koran prepoveduje, kot prepoveduje tudi ptičje meso in školjke. Dober vtis boste naredili, če se boste tudi sami vzdržali teh jedi.
Dobro je, da ste vzdržni tudi kar se tiče uživanja kofeina in kajenja, saj ju Koran ne odobrava, čeprav ju tudi izrecno ne prepoveduje. Pri sedenju - na poslovnih kosilih pa tudi na ostalih srečanjih - je zelo značilno, da je fizična razdalja majhna. Maročani se namreč zelo radi dotikajo ljudi, potrebno pa se je zavedati, da to variira od posameznika do posameznika.
Za Maročana je velika čast, če človeka, ki ga ima za iskrenega in pravega prijatelja, povabi na kosilo. Še bolj pa je počaščen tisti, ki je povabljen. To ni navadno kosilo, saj gre za cel obred v čast gostu.
 


Sklenitev posla – mirni in potrpežljivi

Maroški poslovneži si vzamejo čas za pogajanja in ne marajo, da se jih priganja. Veliko bolj kot čas so jim pomembni ljudje in odnosi, spoštovanje časa pa cenijo tudi pri svojih poslovnih partnerjih. Potrebno je biti potrpežljiv in odgovarjati na njihova vprašanja podrobno, saj bodo drugače mislili, da nekaj skrivamo pred njimi in ne bodo želeli skleniti posla. Na podlagi odgovorov bodo precenili svojega sogovornika, sami pa bodo, zelo zanimivo, podajali le zelo kratke oziroma jedrnate odgovore. Potrpežljivost je res vrlina, saj včasih tudi po petih medsebojnih obiskih posel še ni sklenjen.
Šele ko se pogovorite o vseh splošnih temah, kot so zdravje, potovanje, družina, šport, in so morebitne ovire odstranjene, se preide na sklepanje posla. Če želite, da vas poslovni partner izbere, je zelo pomemben ta socialni vidik - če boste z njim uspeli vzpostaviti močan osebni stik, je to dober začetek.

Tabu teme
Kritika islama, pogovor o ženskah in njihovem položaju, slabe strani posla, tragični dogodki in naftna politika..
 
 

Več iz rubrike