Rusi razgrabili nepremičnine v Črni gori in ustvarili nova podjetja

V Črno goro so največ - 41,6 milijona evrov - vložili Rusi, ki so polovico naložb namenili nakupu nepremičnin.
Fotografija: Črnogorska vlada je sicer minuli mesec kot del sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino zamrznila premoženje 34 ruskih državljanov. FOTO: Stevo Vasiljevic/Reuters
Odpri galerijo
Črnogorska vlada je sicer minuli mesec kot del sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino zamrznila premoženje 34 ruskih državljanov. FOTO: Stevo Vasiljevic/Reuters

Črna gora je v prvih štirih mesecih leta pritegnila za 306,47 milijona evrov tujih neposrednih naložb, kar je 68,4 milijona evra več kot v enakem obdobju lani. Največ, 41,6 milijona evrov, so v Črno goro vložili Rusi, ki so polovico naložb namenili nakupu nepremičnin, kažejo podatki narodne banke, ki jih je objavil črnogorski časnik Pobjeda.

image_alt
Vojna v Ukrajini je ruske podjetnike pregnala v Srbijo

Rusi so v Črno goro v prvih štirih mesecih leta vložili dobrih 15 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, ko so vložili 25,8 milijona evrov.

Ustvarjanje podjetij

Po podatkih carinske uprave so Rusi od 1. februarja do 9. junija v Črni gori ustanovili 1100 podjetij, predvsem iz tehnološkega sektorja, piše Pobjeda. Poleg tega so ruski državljani lastniki 18.906 nepremičnin in 3,9 milijona kvadratnih metrov zemljišč.

Črnogorska vlada je minuli mesec kot del sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino zamrznila premoženje 34 ruskih državljanov.

V Črno goro ob Rusih vlagajo še Arabci, Turki in ostali. FOTO: Stevo Vasiljevic/Reuters
V Črno goro ob Rusih vlagajo še Arabci, Turki in ostali. FOTO: Stevo Vasiljevic/Reuters

V Črni gori tudi Ukrajinci in drugi

V Črno goro so vlagali tudi Ukrajinci. Večino od 5,34 milijona evrov naložb so namenili nakupu nepremičnin, za katere so porabili 4,6 milijona evrov.

Za Rusi so v Črno goro največ vlagali državljani Združenih arabskih emiratov. V prvih štirih mesecih leta so vložili 40,64 milijona evrov, kar je za 8,68 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani.

Na tretjem mestu je Turčija s 27,9 milijona evrov neposrednih naložb, na četrtem mestu pa Italija s 27,2 milijona evrov investicij.

Več iz rubrike