Vojna v Ukrajini je ruske podjetnike pregnala v Srbijo

Od začetka ruske invazije na Ukrajino se je skokovito povečalo število novoustanovljenih podjetij ruskih državljanov v Srbiji.
Fotografija: Srbski predsednik Aleksandar Vučić, Berlin, Nemčija, 4. maj 2022. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters
Odpri galerijo
Srbski predsednik Aleksandar Vučić, Berlin, Nemčija, 4. maj 2022. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Po podatkih agencije za poslovne registre je od februarja do maja v Srbiji dejavnost registriralo 480 samostojnih podjetnikov in 194 družb iz Rusije. Največ ruskih podjetnikov in podjetij prihaja iz tehnološkega sektorja. Tehnološko dejavnost je v omenjenem obdobju registriralo 268 ruskih samostojnih podjetnikov in 29 družb.

image_alt
Rimske Terme sprejemajo ukrajinske begunce

Prihod Rusov in Ukrajincev v Srbijo je dvignil najemnine

Največ družb in samostojnih podjetnikov iz Rusije, ki so se registrirali v Srbiji, se ukvarja s programiranjem, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Sledijo svetovalne storitve, veletrgovina, proizvodnja avdiovizualnih izdelkov, kinematografska dela, oblikovalska in oglaševalska dejavnost.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je svoje domove zapustilo tudi veliko Rusov, ne samo Ukrajincev. Rusijo je med junijem in marcem letos po podatkih ruske varnostne službe zapustilo 3,8 milijona ljudi.

image_alt
Putin uresničil grožnjo; EU ob popolnem zaprtju pipe grozi recesija

Razlogi za odhod so sicer različni, pa vendar imajo v osnovi skupno točko. Nekateri so odšli, ker so se zbali splošne mobilizacije, drugi zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji, tretji zaradi spletne cenzure.

Ukrajinski begunci, 17. maj 2022. Foto: Gleb Garanich / Reuters
Ukrajinski begunci, 17. maj 2022. Foto: Gleb Garanich / Reuters

Prihod Rusov in Ukrajincev je v Srbiji vplival tudi na do 40-odstoten dvig najemnin. Za najem enoinpolsobnega stanovanja v središču Beograda, velikega okoli 50 kvadratnih metrov, je bilo treba prej odšteti od 450 do 650 evrov mesečno, zdaj pa ta strošek presega 800 evrov, je še poročal BBC.

image_alt
6 najslabših scenarijev vojne v Ukrajini

Srbija se kljub vse večjim pritiskom mednarodne javnosti še vedno ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji. Predsednik Aleksandar Vučić po eni strani poudarja, da Srbija vztraja na evropski poti, po drugi pa pravi, da se bo še naprej boril za srbske nacionalne interese.

Več iz rubrike

aktualno

Norveška je začela vojno s prirejenimi telesi v oglasih

Retuširane ali prirejene slike, ki se uporabljajo v komercialnih oglasih na Norveškem, morajo od včeraj naprej vsebovati enotno obvestilo o tem.

aktualno

Pfizer je ZDA prodal za 3,2 milijardi cepiva proti COVID-19

Povprečna cena na odmerek v novi prodajni pogodbi je za več kot 30 dolarjev višja od lanskoletne cene

aktualno

Belgijci mirijo: Čokolada okužena s salmonelo ni šla v prodajo

Švicarski čokoladni velikan Barry Callebaut je danes sporočil, da nobena čokolada, ki je bila okužena s salmonelo, ni prišla do strank.

aktualno

Operaterji vam morajo na dopustu nuditi enako kakovost kot jo domači

V EU morajo ponudniki storitev gostovanja od danes naprej nuditi enako kakovost gostovanja kot domači operaterji.

Komentarji: