Rimske Terme sprejemajo ukrajinske begunce

Z Valeryem Arakelovim smo govorili o njegovi domovini Armeniji, o beguncih, in prvič o osebni zgodbi, ki je kruto zarezala v življenje njegove družine.
Fotografija: Valery Arakelov:"Za otroke begunce smo  skupaj z gasilci iz Rimskih Toplic organizirali predstavitev gasilskih vozil in posebne opreme".
Odpri galerijo
Valery Arakelov:"Za otroke begunce smo  skupaj z gasilci iz Rimskih Toplic organizirali predstavitev gasilskih vozil in posebne opreme".

Tako kot številni ljudje in organizacije so tudi Rimske terme priskočile na pomoč beguncem iz Ukrajine. V Rimskih termah so dobili veliko več, kot le streho nad glavo in hrano. V posebnem vzdušju se počutijo zaščitene in dobijo vse, kar potrebujejo. Brezplačno.

Po besedah lastnika in direktorja Rimskih term, Valery-a Arakelova, so Rimske terme sprejele že več kot 80 beguncev, še naprej pa sprejemajo begunce, ki potrebujejo prehodno namestitev. Za nekatere begunce so Rimske terme celo postale začasni-drugi dom.

»Pripravljamo njihovo nacionalno hrano in se trudimo, da bi se ljudje počutili prijetno. Za otroke smo pred kratkim skupaj z gasilci iz Rimskih Toplic organizirali predstavitev gasilskih vozil in posebne opreme. Vsi so bili zelo zadovoljni«, je za Svet kapitala povedal Valeriy Arakelov.

Lastnik in direktor Rimskih term Valery Arakelov. Foto: Osebni arhiv
Lastnik in direktor Rimskih term Valery Arakelov. Foto: Osebni arhiv

INTERVJU

Zakaj ste se odločili sprejeti begunce?

Da bi razumeli moj odnos do beguncev, vam moram povedati nekaj o moji zgodovini. Rodil sem se in odraščal v Armeniji ter sem po narodnosti Armenec. Po razpadu Sovjetske zveze in izbruhu vojne med Armenijo in Azerbajdžanom ter zaradi neznosnih življenjskih razmer, v katerih nisem mogel zagotoviti niti hrane, zdravil in osnovnih potrebščin zame in za mojo bolno mati, s katero sem takrat živel, sem sprejel  odločitev, da zapustimo domovino in se za nekaj časa preselimo v Rusijo. Dobro vem kako je zapustiti svoj dom in oditi v neznano, kjer je treba začeti znova. Zaradi lastnih izkušenj zelo dobro razumem s kakšnimi problemi se sedaj soočajo begunci in jim poskušam pomagati, kolikor je le v moji moči.

Ali je večina beguncev iz Ukrajine, ki ste jih sprejeli v Rimskih Termah, vaših znancev?

V prvih dneh sem začel klicati vse, ki sem jih poznal v Ukrajini in jim ponudil pomoč. Stopil sem v kontakt s našimi kolegi v turizmu, zdravniki, učitelji in znanstveniki s katerimi smo v zadnjih letih tesno sodelovali pri novih programih rehabilitacije, pa tudi s tistimi, ki so bili povezani z ukrajinskimi univerzami za poletno usposabljanje s katerimi smo v preteklosti prav tako sodelovali. Na pomoč so se odzvali in prišli naši prijatelji, prijatelji prijateljev ter ostali.

Kot smo lahko videli po televiziji, so morali begunci iz Ukrajine praktično čez noč zapustiti svoj dom. Verjetno imajo s seboj bore malo življenjskih potrebščin?

S seboj imajo tisto, kar je možno spakirati v kovček. Skoraj nič. Tako mi poskrbimo, da jim priskrbimo nova oblačila, potrebščine za osebno higieno, hrano, spanje, toplo in varno okolje. Pomagamo tudi tako, da jim olajšamo pot do želene končne destinacije.  

Naši mediji občasno pišejo o vas kot o Rusu, kaj menite o tem in o Rusiji na splošno.

Ko me mediji navedejo kot Rusa je zame praktično enako, kot če bi ljudje zamenjali Slovenijo s Slovaško. Sem predstavnik ljudstva Armenije - enega najstarejših ljudstev na svetu, države, ki je prva na svetu sprejela krščanstvo. Armenija je država z  bogato zgodovino in kulturo, ki jo imam zelo rad in sem nanjo zelo ponosen. V moji domovini sem uredil enega največjih vinogradov in sadovnjakov ter sem dobavitelj surovin različnim proizvajalcem destilatov, med drugimi francoskemu podjetju Pierno Ricard, ki proizvaja legendarni "Ararat". Armenija je tako kot Slovenija majhna država in na žalost še vedno veliko ljudi ne ve, kje se nahaja.

Kakšne so vaše osebne izkušnje z Rusijo?

Zame obstajata dve plati Rusije. Ena plat Rusije mi je všeč, iz te plati izvira veliko mojih dobrih spominov. V Rusiji so se rodili moji otroci, moja žena ima rusko-ukrajinske korenine, njeni sorodniki živijo v Rusiji ter veliko mojih prijateljev.

In druga plat Rusije katera mi ni more biti všeč – ta plat je policijska, represivna, z lažnivimi mediji, ki vodi strašno vojno proti bratskemu narodu. Že samo dejstvo, da sem to pravkar poimenoval kot vojno je v Rusiji sedaj kaznivo dejanje.

Osebno sem bil podvržen policijski represiji, zaradi katere sem moral ustaviti vse poslovne projekte, ki sem jih izvajal v Rusiji.

Moj tast, kot upokojenec je protestiral proti odprtju odlagališča za odpadke, kateri bi s časom povzročili grozljive okoljske posledice v mestu, ki ga je uspešno vodil več kot 23 let in javno predlagal naj na volitvah ljudje ne glasujejo za Putinovo stranko, temveč za njegovo opozicijo – samo to je zadostovalo, da so se začeli represivni ukrepi ne le proti mojemu tastu, temveč tudi proti vsem njegovim sorodnikom. Izmišljeni primeri, maščevanje, poniževanje, nezakoniti zasegi premoženja, popolno nespoštovanje zakona in ustave, neskončne laži v medijih, pritiski na podjetja in poslovanje ter številna druga protipravna dejanja. To vse sem doživel in se s tem sam soočal. V civilizirani pravni državi se kaj takega ne more zgoditi.

V evropskih medijih je bilo veliko napisanega o problemu odlagališč odpadkov v Rusiji. Film »Čajka« ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega,  ponazarja prav te ljudi, kateri so sprožili represijo proti nam in enako mislečim. Ista usoda je doletela tudi druge aktiviste, kateri so se borili proti postavitvi odlagališč za odpadke . To so strašne tragedije, o katerih žal ne vemo veliko.

In če k temu dodamo še vojne grozote...ostanemo brez besed. A če dovolite, bi se vrnili k Sloveniji, saj se nam obeta precej trpka prihodnost. Gospodarstveniki to čutite že zdaj. Kaj lahko pričakujemo?

Turistične dejavnosti so izgubile dva glavna trga. V Sloveniji bo to izgubo najbolj občutila Rogaška Slatina, ki je na teh trgih dobro poznana. V Rimskih Termah, kot tudi v večini drugih slovenskih turističnih destinacij, nismo imeli velikega števila obiskovalcev iz teh držav. 

V zadnjih letih nam je uspelo razviti zelo sodoben zdravstveni center z odlično opremo in strokovnjaki. Razvili smo posebne zdravstvene pakete, ne le za rehabilitacijo, temveč tudi za ohranjanje kondicije, in številne programe spa wellness, ki večinoma temeljijo na naravnih sestavinah, z namenom, da bi bili privlačni za te trge. Sedaj pa bo potrebno vložiti veliko truda za odpiranje novih trgov.

Terme so velik porabnik električne energije, zato ta situacija z dvigom cen energentov za terme in celotno gospodarstvo, predstavlja resne težave. FOTO: Javornik Dejan
Terme so velik porabnik električne energije, zato ta situacija z dvigom cen energentov za terme in celotno gospodarstvo, predstavlja resne težave. FOTO: Javornik Dejan

Kako pa boste reševali težave zaradi vse višjih cen energentov?

Življenje je zelo zanimivo in polno novih izzivov. Sploh ne moremo vsaj za nekaj časa živeti in delati normalno. Stroški za energijo so se pri nas že povečali in to za petkrat, kar je na dolgi rok nesprejemljivo. Imamo malo rezerve, država ne nudi zadostne pomoči in podpore,  zato smo se znašli v težki situaciji. Terme so velik porabnik električne energije, zato ta situacija z dvigom cen energentov za terme in celotno gospodarstvo, predstavlja resne težave.

Ko razmišljam o alternativnih virih, se sprašujem, kdaj se bodo investicije sploh lahko povrnile in ali bo nov način pridobivanja energije sploh dolgoročno vzdržen. V tem trenutku lahko rečem, da je stanje alarmantno in da je nujno razmišljati in ukrepati znotraj države, da se izognemo najhujšemu scenariju.

Pričakujemo, da bo država prisluhnila podjetnikom in primerno ukrepala. Kljub negotovosti optimistično zremo v prihodnost. Glede na trenutne rezervacije se nam obeta dobro zasedena pomladno - poletna sezona. Zato je v tem trenutku pomembno, da je naša ponudba privlačna in da našim gostom ponudimo namestitev in sprostitev na kar se da visokem nivoju.

V zadnjih letih so v Rimskih termah razvili zelo sodoben zdravstveni center z vrhunsko  opremo in strokovnjaki. A zdaj bo s to ponudbo treba seznaniti nove trge. Foto: Brane Piano
V zadnjih letih so v Rimskih termah razvili zelo sodoben zdravstveni center z vrhunsko  opremo in strokovnjaki. A zdaj bo s to ponudbo treba seznaniti nove trge. Foto: Brane Piano

Več iz rubrike