Cene nafte padajo, medtem ko ZDA pripravljajo tvegano strategijo

Cene nafte so 31. marca padle zaradi novice, da ZDA razmišljajo o največji sprostitvi sodčkov iz strateških rezerv nafte v skoraj 50-letni zgodovini.
Fotografija: Črpalka za nafto, Kalifornija, ZDA, 28. marec 2022. Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP
Odpri galerijo
Črpalka za nafto, Kalifornija, ZDA, 28. marec 2022. Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP

Rekordni izpust sodčkov nafte iz ameriških strateških rezerv nafte (SPR) na trg bi bil enakovreden dvodnevnemu svetovnemu povpraševanju po nafti. Bela hiša si namreč prizadeva znižati cene goriv v ZDA, ta poteza in takšna količina nafte pa bi na trg verjetno vplivala več mesecev. Države članice Mednarodne agencije za energijo (IEA) naj bi se sestale v petek, 1. aprila, da bi se odločile o morebitnem skupnem sproščanju nafte.

Nižje cene nafte so odgovor trga na špekulacije

ZDA razmišljajo o sprostitvi sodov iz strateških rezerv nafte. Foto: Dado Ruvic / Reuters
ZDA razmišljajo o sprostitvi sodov iz strateških rezerv nafte. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Medtem ko je v javnost pricurljala novica, da ZDA razmišljajo o sprostitvi 180 milijonov sodov iz strateških rezerv nafte, kar je največ v skoraj 50-letni zgodovini rezerv, so cene nafte na trgih padle. Terminske pogodbe na severnomorsko surovo nafto Brent za maj so se znižale za več kot šest odstotkov na 106,5 ameriških dolarjev. Terminske pogodbe za junij, s katerimi se najbolj aktivno trguje, pa so padle še malce nižje.

Rekordni izpust nafte iz strateških rezerv SPR bi bil sicer enakovreden dvodnevnemu svetovnemu povpraševanju in bi na trg vplival več mesecev, so v sredo, 30. marca, povedali štirje ameriški viri, navaja Reuters.

image_alt
Razdeljena EU išče rešitve glede ruskega plina in nafte

»Obupani časi očitno zahtevajo obupane ukrepe in Bidnova administracija očitno meni, da skok cen nafte upravičuje to potezo, s katero se bodo zmanjšale nujne zaloge v državi,« je pojasnila Susannah Streeter, višja analitičarka za naložbe in trge pri družbi Hargreaves Lansdown. »V naslednjih šestih mesecih bo na voljo milijon sodov nafte, kar je znak, da ni pričakovati hitre rešitve krize v Ukrajini, ki je zmanjšala oskrbo z nafto,« je še dodala.

Analitiki banke Goldman Sachs so po navedbah Reutersa dejali, da bo ta poteza pripomogla k ponovnemu uravnoteženju naftnega trga v letu 2022, vendar to ni trajna rešitev: »To bi ostala [enkratna] sprostitev zalog nafte in ne stalen vir ponudbe za prihodnja leta. Takšno sproščanje torej ne bi rešilo strukturnega primanjkljaja ponudbe, ki se vleče že več let.«

Ali sledi mednarodno sproščanje naftnih rezerv?

Cevovodi za nafto. Foto: Richard Carson / Reuters
Cevovodi za nafto. Foto: Richard Carson / Reuters
Države članice agencije IEA se bodo morda prav tako odločile o morebitnem skupnem sproščanju nafte, je povedal tiskovni predstavnik novozelandskega ministra za energijo. Sestale naj bi v petek, 1. aprila. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in njene zaveznice, vključno z Rusijo, se bodo sestale danes in bodo predvidoma vztrajale pri načrtovanem majskem povečanju ciljne proizvodnje, poroča Reuters.

Nafta se je v sredo, 30. marca, podražila za približno tri odstotke, saj so mirovni pogovori med Ukrajino in Rusijo, drugo največjo izvoznico nafte na svetu, zastali. Zahodne finančne sankcije, ki so bile proti Moskvi uvedene zaradi invazije na Ukrajino, so onemogočile izvoz surove nafte in naftnih derivatov. Rusija svoje ukrepe v Ukrajini sicer še vedno označuje za »posebno operacijo«.

image_alt
Bill Gates: Izogibajte se delnicam naftnih podjetij

Zakaj pa bi bilo lahko sproščanje velikih količin nafte tvegana strategija? Ed Bell, višji direktor tržne ekonomije pri banki Emirates NBD, je CNBC povedal, da kljub rekordnemu obsegu pričakovanega sproščanja iz ameriških rezerv SPR ni verjetno, da bi takoj dosegli želene rezultate. »Trgi bodo še vedno zelo osredotočeni na nadaljnjo ponudbo in njeno pomanjkanje, ki mu bomo priča v Rusiji, na postopno povečanje ponudbe s strani OPEC in na to, da se ameriški proizvajalci na visoke cene zaenkrat še niso odzvali,« je pojasnil Bell.

Dolgoročno pa meni, da je to nekoliko tvegana strategija za ZDA, da tako močno zmanjšajo zaloge, glede na to, da bo v poletnih mesecih poraba nafte večja, pogoji oskrbe pa še vedno negotovi. Bell je dodal, da če bo na naftnem trgu dlje časa obstajal strukturni primanjkljaj, bi lahko črpanje ameriških rezerv »pomagalo podpreti ugoden scenarij za cene nafte« v naslednjih 12 do 24 mesecih.

image_alt
Neopažen dogodek spremenil svet in postavil Kitajsko na 1. mesto

Več iz rubrike