Zmagovito osvajanje blagovnih znamk

Prav žalostno je, da Murini lastniki niso prebirali azijskih vojaških strategij.
Fotografija: Prav žalostno je, da Murini lastniki niso prebirali azijskih vojaških strategij. Foto: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Prav žalostno je, da Murini lastniki niso prebirali azijskih vojaških strategij. Foto: Jože Pojbič/Delo

Boriti se za množico je povsem enako kot boriti se za peščico. To lekcijo smo spoznali že davno tega, ko smo prebirali citate pred več kot 2500 leti živečega vojaškega stratega, sodobnika Konfucija, Sun Cuja. Presenečena bi bila, če knjiga Umetnost vojne za poslovneže ni prišla pod roke milijarderju Amanciu Ortegi, ki je »kriv« za našo slabo vest, ko nas prevzame nakupovalna mrzlica ob pogledu na najnovejše kolekcije lepih oblačil.

Namreč, menda precej asketski Španec že od 70. let prejšnjega stoletja nesporno vlada v tekstilni panogi, ki je pri nas tako neslavno propadla. Samo bežen spomin na Muro, ki je bila ustanovljena kot Cvetičeva šivalnica perila kar štiri desetletja pred španskim podjetjem Inditex, najbolj znanim po blagovni znamki Zara, pokaže, kako se slovenska tekstilna industrija ni znala prilagoditi novim okoliščinam. Po razpadu Jugoslavije je počasi izgubljala in pozneje dokončno izgubila bitko z globalizacijo in v njej rojeno velikansko konkurenco. Čeprav je imela pred Španci velikansko časovno prednost.

Res prav žalostno je, da Murini lastniki niso prebirali azijskih vojaških strategij, iz katerih se razbere, da bolj kot Darwinova teorija o prevladi oziroma preživetju najmočnejše vrste na dolgi rok v nepredvidljivem svetu deluje teorija prilagodljivosti. In prav na slednje je bil prav gotovo pozoren gospod Ortega. Vedel je, da izkušen poslovnež napada z znanjem in domišljijo. Ustvarja boljše izdelke, odkriva nezadovoljene potrebe, ponuja večje zadovoljstvo in osvaja nedotaknjene skupine strank. Ja, na prvi pogled je lahko kovati dobičke, ki Ortegi niso tuji, tako kot ne zmagovito osvajanje množic in tudi peščic. Pa mi povejte, le kdo izmed vas ni še nikdar zašel v katero izmed njegovih trgovin, ki bi se z malo več truda in malo manj napakami zlahka imenovale Mura.
Prebrali ste uvodnik aktualne številke Svet kapitala, 6. september

Več iz rubrike

mnenja

V slovenskem pravnem sistemu obstajajo možnosti za uzakonitev obveznega cepljen…

»Obstaja ogromna razlika med previdnostjo in paranojo. Prva nam omogoči, da se izognemo nevarnosti, druga lahko poje našo dušo.« – Tim Larkin, eden vodilnih ameriških strokovnjakov …

mnenja

Kakovost odnosov na delovnem mestu določa kakovost našega življenja

Odnos je vez med dvema ali več osebami, ki se vzpostavi na različnih ravneh, z različno intenzivnostjo in različnim namenom.

mnenja

Vodja svojo veličino kaže z empatijo

Empatija je neizpodbitna sposobnost velikih voditeljev in pogoj, ki bi mu morali zadostiti vsi, ki vodijo ljudi.

mnenja

Priznajte (si), da strah obstaja, a ne pozabite na daljnogled, zemljevid in kom…

Kako zbrati pogum za raziskovanje še neraziskanega, za preizkušanje novega, za pot brez gotovega cilja, za spust v neznano?

Komentarji: