S tem pravilom do najboljših rezultatov na vseh področjih

Z vami delim številne coaching in življenjske situacije, v katerih lahko koristno uporabite Paretovo pravilo.
Fotografija: Paretovo pravilo je enostavno in pravi, da je 80 odstotkov rezultata odvisnega od 20 odstotkov vložka. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Paretovo pravilo je enostavno in pravi, da je 80 odstotkov rezultata odvisnega od 20 odstotkov vložka. Foto: Shutterstock

Dobro poznano pravilo »80-20« je postavil Joseph M. Juran in ga poimenoval po italijanskem ekonomistu Vilfredu Paretu. Svet je tako dobil enega najbolj poznanih pravil, ki ponuja razlago številnih procesov, usmerja naša življenja in odločitve.

Sama pa sem dobila navdih, da z vami delim številne coaching in življenjske situacije, v katerih lahko Paretovo pravilo koristno uporabite. Kako neverjetno uporabno vrednost imata ti dve dvomestni številki, ki v seštevku tvorita stotico; okroglo številko, ki vedno pomeni »dosežek«, nekaj, za kar se nagradimo ali smo s tem nagrajeni. Kot na primer: Dosežemo 100 odstotkov planirane prodaje.

Paretovo pravilo je enostavno in pravi, da je 80 odstotkov rezultata odvisnega od 20 odstotkov vložka; za katerikoli dogodek. Poleg te matematične razlage in velikokrat uporabljane povezave s poslovnimi rezultati in dosežki ima Paretovo pravilo uporabno vrednost na številnih drugih področjih.

image_alt
Človeški um deluje samo v eno smer

Kolikokrat ste se že znašli v situaciji, ko ste se enostavno morali odločiti, katerim aktivnostim boste namenili svoj čas; službi ali družini, zdravi prehrani ali hitrim grižljajem, počitnicam ali popravilom na hiši?

Razmislek o naštetem je lahko težaven, a če poznamo svoj cilj in vemo, kaj želimo doseči, potem lahko Paretovo pravilo pride zelo prav.

Verjamem, da ste v nekaterih službenih situacijah uporabili 80-20 pravilo in ga smiselno vključili v predstavitev ključnih aktivnosti; bodisi za doseganje rezultatov prodaje, dobička ali ravni zavzetosti v podjetju. Pravilo namreč zelo dobro usmeri naše aktivnosti in nam pomaga izbrati ključne akcije, korake ali dejavnike, ki nas pripeljejo do najboljšega rezultata.

Pa vendar to pravilo ni »popoln matematični zakon«. Je predvsem vodilo, ki nas pripelje do najboljšega rezultata v najkrajšem času in z najbolj učinkovito uporabo resursov.

Če na primer iščete finančne partnerje za svoj posel, potem dobro veste, da bo 20 odstotkov investitorjev vložilo 80 odstotkov kapitala.

Če želite rasti in se razvijati, se je kljub temu dobro fokusirati na svoje ključne sposobnosti ali potenciale. Foto: Shutterstock
Če želite rasti in se razvijati, se je kljub temu dobro fokusirati na svoje ključne sposobnosti ali potenciale. Foto: Shutterstock

Najverjetneje ste se že srečali z dejstvom, da, če popravite 20 odstotkov napak, lahko izboljšate delovanje svojega sistema za 80 odstotkov, kar je zelo uporabno pri programiranju ali postavljanju novih procesov.

Podobno 20 odstotkov nevarnih situacij na proizvodni liniji prispeva k 80 odstotkom poškodb in z odpravo majhnega deleža nevarnih področij lahko izjemno pripomoremo k varnosti in zdravju pri delu.

Če ostanemo pri manj prijetni uporabi Paretovega pravila na področju prebivalstva in razdelitve bogastva, je dejstvo, da je 80 odstotkov svetovnega kapitala ali bogastva v lasti 20 odstotkov posameznikov.

Če želite rasti in se razvijati, se je kljub temu dobro fokusirati na svoje ključne sposobnosti ali potenciale. V športu, kot je na primer bejzbol, so namreč dokazali, da ponavljanje 20 odstotkov izbranih vaj doprinese k 80 odstotkom rezultata. Ali povedano drugače; če se usmerite na nekaj ključnih aktivnosti, bodo te imele veliko večji vpliv na rezultat, kot če razpršite svojo energijo.

image_alt
Japonska modrost za uspešno vodenje zaposlenih

Enako je z uspešnostjo in delovno učinkovitostjo. Usmerite se na svoje izjemne lastnosti in potenciale, ker ti največ doprinesejo k rezultatom, kar pomembno vpliva na vaše zadovoljstvo in spodbuja razvoj.

In da ne pozabim; za vse perfekcioniste in usmerjene v kontrolo dogajanja.

Naj vam izdam majhno skrivnost. V življenju dosežemo največ in z največjo mero zadovoljstva, če ponotranjimo zavedanje, da:

  • moramo 20 odstotkov vseh nalog in aktivnosti opraviti brezhibno, torej 20 odstotkov strateških in ključnih zadev, 20 odstotkov življenjsko najbolj pomembnih stvari.;
  • preostalih 80 odstotkov nalog, aktivnosti ali stvari lahko opravimo dovolj dobro, ker je to dovolj. Saj veste – po Paretu doprinesejo le k 20 odstotkov k rezultatu.

Želite torej ostati perfektni in brezhibni ali se boste odločili za napredek in razvoj?

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Več iz rubrike