SVETOVALNICA: Zakaj je treba imeti portfelj pod nadzorom?

Bralca zanima, zakaj je naložbeni portfelj smiselno prilagajati?
Fotografija: Najpogostejši način prilagajanja portfelja je uskladitev razmerja med delniškimi in obvezniškimi naložbami. Foto: Pexels
Odpri galerijo
Najpogostejši način prilagajanja portfelja je uskladitev razmerja med delniškimi in obvezniškimi naložbami. Foto: Pexels

Pogosto slišimo, da je treba portfelj naložb prilagajati in ga imeti pod nadzorom. Na drugi strani pa je veliko ljudi, ki temu odločno nasprotujejo in zagovarjajo strategijo kupi in drži. V resnici imajo prav oboji, a brez občasnega prilagajanja portfelja se lahko zelo hitro zgodi, da bo vlagatelj po nepotrebnem izpostavljen tveganju, na katero ob svoji investiciji ni računal.

Poglejmo primer vlagatelja, ki se je leta 2009 odločil za investicijo v razmeroma varen portfelj, uravnotežen med delnicami in obveznicami. Za primerjavo bom za delniški del portfelja upošteval globalni delniški sklad, za obvezniški pa obvezniški sklad, ki sredstva investira v obveznice z visoko bonitetno oceno, izdane v evrih, in predstavlja primerno naložbo za bolj konzervativne vlagatelje.

Pri takšni sestavi je vlagatelj vnaprej določil svojo stopnjo tveganja. Usmeril se je na razvite trge, pomemben poudarek pa je dal tudi obvezniškemu delu. V desetih letih bi se vrednost portfelja zvišala za približno 50 odstotkov, razmerje med delnicami in obveznicami pa bi se z začetne sestave 60:40 spremenilo na 74:26.
 

Kako prilagajati portfelj?


Iz tega primera je razvidno, da bi bil vlagatelj danes izpostavljen veliko večjemu tveganju, kot si ga je na začetku želel; vse to pa ob dejstvu, da smo pri rekordih in so vrednotenja že visoka.

Najpogostejši način prilagajanja portfelja je uskladitev razmerja med delniškimi in obvezniškimi naložbami. To razmerje je, ob predpostavljenem nespremenjenem tveganju in času, edino razmerje portfelja, ki ga je treba spreminjati. Bolj ko se približujemo naložbenemu cilju, manjši je delež delniških naložb, saj moramo pred iztekom varčevanja paziti na prihranjena sredstva in jih zato proti koncu ne smemo izpostavljati nepotrebnim tveganjem.

Če bi ob večjem tveganju stvari šle narobe, ne bi imeli na voljo dovolj časa, da bi povrnili morebitne izgube. Priporočam, da se obrnete na strokovnjaka, ki bo lahko korektno ocenil vašo situacijo, ter vam v letih varčevanja portfelj po potrebi prilagajal in s tem poskrbel, da nevarne situacije na trgih ne bodo bistveno vplivale na končni cilj vašega varčevanja.

Več iz rubrike